DebMedia.hu - Legyél központban!
 

Webdesign tervezés

Jelentések @ Kedd 20:24

Több tényezőtől is függ mennyire figyelemfelkeltő és lényegre törő egy-egy tartalom

 

Országkóstoló Veresegyházán

Kultúra @ Kedd 20:21

A vidéki gazdálkodás, a természet szeretete és sokszínűsége akár a gyümölcsök adta egyedi ízek és illatok varázslatos világa tárul a szemünk elé.

 

Korszerű szennyvíztisztítás

Tech & Trend @ Kedd 20:19

Az utóbbi évtizedekben a szennyvíztisztítási technológiák fejlődését nagyban segítette elő, hogy a környezetvédelmi követelmények szigorodtak és a felelősségteljes vízgazdálkodás is nagymértékben, sikeresen megvalósult.

 

Főszerepben a tavasz és a nyár!

Otthon-Stílus @ Kedd 20:16

Míg a korábbi években a közkedvelt romantikus-virágos irány volt az iránymutató, azonban most másfajta megoldásokat is láthatunk a márkánál.

 

Üzenet nincs – vagy mégis… ?- itt a Quimby új klipje

Zene @ 06.17. 09:57

Egy szürreális világba húzz be a Quimby friss klipje, mely az Üzenet nincs című számhoz forgott. A zenekar tavaly ünnepelte 25. jubileumi születésnapját, a mostani turnén pedig a Micsodaországhoz hasonló látványvilágot viszik mindenhová, amihez jól illeszkedik a most megjelent videó is.

 

Csemer Boggie: „A lányom olyan, mint egy kis Buddha”

Gyereksarok @ 06.17. 09:54

Vannak köztük aprók és egészen nagyok is: ami viszont egészen biztos, hogy amióta Csemer Boggie édesanyja lett, számára minden napra jut valami meglepetés. Lenke lassan féléves, amit Boggie szinte el sem hisz, olyan gyorsan elrepült az elmúlt néhány hónap. Anya és lánya teljes szimbiózisban vannak, sőt a kicsi még szakmai karrierjében is inspirálja az énekesnőt.

 

Bangó Margit hungarikum lett

Celeb-les @ 06.17. 09:39

A Sláger TV 2014-es indulása óta minden héten a művészvilág színe-javát vonultatja fel műsoraiban, olyan előadóművészeket, akiket szerte az országban jól ismernek. Bangó Margit, Kossuth-díjas előadóművész már a kezdetek óta a csatorna vezető arca, amire a televíziónál mindenki méltán büszke. Külön öröm, hogy nemrég a klasszikus magyar nóta és az elismert énekesnő is hungarikum lett.

 

Első alkalommal adták át a JOY Social Media Award díjait

Ott voltunk @ 06.12. 08:51

Idén első alkalommal díjazta a közösségi média legmeghatározóbb hazai alakjait a JOY magazin. A Social Media Award díjátadó gálán nyolc különböző kategória jelöltjei közül az olvasók szavazati alapján kerültek ki a győztesek, többek között Rubint Réka, Csobot Adél, Kulcsár Edina, Istenes Bence, Kiss Ádám és Lakatos Márk.

 

Ikonikus játékműsort dolgozott fel legújabb filmjéhez a Nickelodeon

Mozi/Film/Sorozat @ 06.12. 08:48

Titkos kincsekkel, rejtett akadályokkal és veszélyes kalandokkal debütál a Nickelodeon legújabb mozifilmje, A legendák temploma. A kilencvenes évek népszerű amerikai játékműsorára építő élőszereplős filmben három testvér – Sadie, Noah és Dudley – ered a titokzatos templom legendájának nyomába és életveszélyes kalandok során mutatják meg a világnak, hogy a régi legenda nem csupán gyermekmese.

Pierrot, a társasjátékos - interjúInterview @ 2016.12.02.

#pierrot
Pierrot-nak az ismert zenésznek, december 12-én jelenik meg új társasjátéka az “Irány a Kincses Sziget!” A közvélemény kevésbé tudja, de közel 30 éve foglalkozik aktívan társasjátékokkal, és számos játék kötődik a nevéhez. Most az “Irány a Kincses Sziget!” megjelenése kapcsán adott oldalunknak interjút.
 

 Köszönjük, hogy elfogadtad az interjúfelkérést. Egy gyors kérdés az elején. Mi jelenleg a kedvenc társasjátékod?
Pierrot: Rögtön az elején egy nehéz kérdés. nem fair. Nincs egyetlen kedvencem. Az általam és a feleségem által rendezett Táblajáték Szalonok abszolút favoritja – több, mint 100 alkalom után – a Village játék a kiegészítőivel, de nyomában ott lohol az Isla Dorada és a Rokokó is. Nyilván valamelyest egyet kell értsek a játékostársaimmal, hiszen én is velük játszom. De mostanában nagyon kellemes emlékek fűznek egy-egy T.I.M.E. Stories, Mission: Red Planet, vagy épp Istanbul partihoz.


Most jelenik meg új társasjátékod az „Irány a kincses Sziget!”. Erről az oldaladról kevesen ismernek. Mióta játszol, és mióta készítesz társasokat?

Pierrot: Még általános iskolában készítettem az első társasjátékomat, és abban az időben még legalább hármat. Később is előfordult, hogy a saját szórakoztatásomra készítettem (megjegyzem: máig is használható, vállalható) játékokat, de a figyelmem egyre inkább a régi absztrakt stratégiai játékok felé fordult. Felnőttként időről-időre nekibuzdulva rengeteget olvastam és kutattam ebben a témakörben, eleinte céltalanul. Mindennek végül az AGON: 24 táblajáték a nagyvilágból c. „játszható könyvem” adott formát. A kötet néhány éve jelent meg, és rövidesen érkezik a második kiadása, sőt, a második része is.


Hány társasjátékod látott már napvilágot, néhányat fel tudnál sorolni?

Pierrot: A játékfejlesztés számomra már egy bő évtizede kenyérkereset és fő foglalkozás, de a társasjátékok készítése eddig csupán mellékágazat volt. Kerültek már a közönséghez egyes általam fejlesztett táblás játékok, de ezeket általában felkérésre, limitált példányszámban, vagy egyetlen alkalomra készítettem. Az első kereskedelmi értelemben is hozzáférhető társasjátékom az Irány a Kincses sziget.


Térjünk is rá az „Irány a Kincses Szigetre!”. Új játékról van szó. Röviden össze tudnád foglalni, miről szól a játék, mi a játékmenet?

Pierrot: Az Irány a Kincses sziget! formailag egy versenyjáték. Négy kalózhajó igyekszik, hogy a többiek előtt érjen el a Kincses szigetre. Azonban ha ez valamelyiküknek sikerül, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy megnyerte a partit, csupán azt, hogy a játék a végéhez ért. A győzelem ugyanis a legtöbb pontot összegyűjtő játékosé lesz, a pontszerzés pedig elsősorban a hosszú tengeri út eseményei révén történik. A tucatnyi különféle váratlan fordulat hol csupán az eseményt aktiváló játékost befolyásolja (pl. lázadás, vihar, zátonyok), hol egy általa választott ellenfelével kell megküzdenie (pl. párbaj, cselvetés), de van olyan is, ami mind a négy kalózhajót érinti (pl. ütközet, kalmár). Az Irány a Kincses sziget! játéktáblája minden alkalommal más és más, az utazás során semmi sem történik kétszer ugyanúgy. Lehetőségünk van gyöngykagylókat felszínre hozni, majd az igazgyöngyöket eladni, kifürkészni egyes ismeretlen szigetek védelmi erejét, majd megtámadni, elfoglalni és kirabolni a fővárosukat, kincseket gyűjteni, küldetéseket teljesíteni, elcsábítani egymás matrózait, összemérni erőinket hajózási ismeretekben és ügyességben, miközben megküzdünk az időjárás viszontagságaival is. 72 kalóz- és fegyverkártya, 36 kincskártya, 12 szigetkártya, 64 eseménykártya, 24 missziókártya, 4 személyes tábla, néhány token, papírhajó és jelölő fakocka a játék eszközei. Egy parti – a játékszabályok ismerete mellett – kb. 60 percig tart.


Kiknek ajánlod ezt a társast?
Pierrot: Fordulatossága, interaktivitása és látványos megjelenése révén egyaránt szórakoztató gyermekeknek (8 éves kortól) és felnőtteknek, sőt kifejezett társasjáték-rajongók számára is. Igazi családi társasjáték. És ez nem csak egy kategóriát jelöl. A tesztek azt mutatták, hogy a legnagyobb sikereket családi környezetben aratja, amikor „Öcsi végre legyőzheti Aput egy kemény párbajban”.


És miért éppen a kalózos tematika?

Pierrot: Nem tudom. Ugyan nagyon szeretem, sőt fontosnak tartom, hogy a tematika ne utóbb kerüljön rá a játékmechanikára, mint valami jól-rosszul passzoló matrica, hanem együtt alakuljon minden, az Irány a Kincses szigetnél azért a működési mechanizmus ötlete egy nappal előbb született meg, mint a téma. Viszont a következő naptól kezdve már végleg összekapcsolódtak, és a tesztek során felmerült ötletek is csak akkor épülhettek be a játékba, ha azok tematikailag is illeszkedtek az alaptörténethez. A legfurcsább az, hogy éppen most, ebben a karácsonyi időszakban lát napvilágot egy mesekönyvem is, ami szintén kalózos témájú, de nincs semmi köze a játékhoz. Ezek valahogy összecsúsztak. Mindenesetre jól kiírtam magamból játékban és könyvben mindent, ami erről a karib-tengeri legendás világról valaha is eszembe jutott.


Mesélnél nekünk arról, hogy születik meg egy társasjáték a fejedben? Milyen az alkotás folyamata és hogy mennyi időbe kerül, amíg az ötletből a boltok polcaira került az „Irány a Kincses Sziget!” ?
Pierrot: Mint mondtam, a társasjátékok fejlesztését korábban egy-egy felkérés határozta meg. Ez a felkérés a legtöbb esetben a tematikára vonatkozott, így minden esetben az foglalkoztatott elsőként, hogy hogyan lehet játékossá tenni egy adott helyzetet, egy megjelölt témát. Így azt is mondhatom, hogy – mint oly sokszor a zenei munkáim során is – a szűkre szabott keretek motiváltak leginkább. Mivel alapvetően én elsősorban sztori-orientáltan gondolkodom a játékokban, a tematikát sztorivá alakítottam, és igyekeztem a sztori történéseit a játéktéren megvalósítani. Persze ezek soha nem váltak konkrét történetekké (bár egyikhez-másikhoz kisebb novellát is mellékeltem, ami hatásos bevezetője volt a partiknak), hiszen a játéktáblán zajló eseményeket a játékosok idézik elő, de mégis mondhatom, hogy még a kisebb játékaimon is végig érződik a narratíva jelenléte. Így van ez az Irány a Kincses sziget esetében is. Ennek a játéknak az alapelve egy reggel, közvetlenül ébredés után körvonalazódott, a kádból diktáltam a feleségemnek mindent, ami még eszemben volt. Később, néhány hónap alatt jutottam el végül az első prototípushoz, azaz a játszható, 1.0 verzióhoz, amit először szűk, majd egyre bővülő körben kezdtem tesztelni. Két és fél év telt el azóta, és a megjelenő változat végül az 5.4-es.


A társasjáték grafikája is gyönyörű. Van külön designer, vagy ez is a te munkád?
Pierrot: Köszönöm, örülök, hogy szépnek találod. A grafika az én munkám, mindössze a borítóra került festményhez vettem igénybe segítséget. Azt a képet Szaradics Antónia festette. Célom volt, hogy látványvilágában is olyan színvonalú munkát adjak ki a kezemből, ami megidézi azokat a csinos és okos játékokat, amelyekkel mi magunk is játszunk a Táblajáték Szalonban. Igyekeztem a vizuális elemekkel fokozni a hangulatot, rétegeltebbé tenni a játék világát, mert tudom, hogy nekem is fontosak ezek a szempontok, ha egy újabb társast a kezembe veszek. Mindamellett az, hogy például minden egyes kalóz- és kincskártya más és más, messze nem öncélú: a játékmechanikában is nyoma van, hiszen ezek a részletek fontossá válnak például a küldetések esetén.


Ugyan még csak most indul az első társasjátékod hódító útjára, de vannak-e terveid a jövőre nézve?
Valóban, a következő hónapokban szeretnék az Irány a Kincses sziget (és a Muszáj-kalózok c. meseregény) népszerűsítésével foglalkozni, vagy például egyengetni a játék „hódító útját” a külföld felé. (A Trefl nevű kiadó székhelye Lengyelország, és népszerű beszállítók egész Európában, így nagy hír számomra, hogy a hazai megjelenéssel egy időben a játékom belekerült a nemzetközi katalógusukba.) Mindezeken túl jövőre szeretném befejezni végre az AGON: 24 táblajáték a nagyvilágból c. könyv második részét, és egy új, nagy társasjáték készítése is tervben van. Ezúttal igyekszem még inkább olyasmivel előrukkolni, ami kifejezetten nekem való: egy hamisítatlan történetmesélős játék régebbi tervét veszem elő ismét, hogy valami érdekeset formáljak belőle most, amikor a legacy típusú projektek olyan népszerűek.


Köszönöm az interjút!

Szerző: Admin

comments powered by Disqus

Kapcsolódó cikkek:

Webdesign tervezés

Webdesign tervezés

Jelentések @ Kedd 20:24

Több tényezőtől is függ mennyire figyelemfelkeltő és lényegre törő egy-egy tartalom

Országkóstoló Veresegyházán

Országkóstoló Veresegyházán

Kultúra @ Kedd 20:21

A vidéki gazdálkodás, a természet szeretete és sokszínűsége akár a gyümölcsök adta egyedi ízek és illatok varázslatos világa tárul a szemünk elé.

Korszerű szennyvíztisztítás

Korszerű szennyvíztisztítás

Tech & Trend @ Kedd 20:19

Az utóbbi évtizedekben a szennyvíztisztítási technológiák fejlődését nagyban segítette elő, hogy a környezetvédelmi követelmények szigorodtak és a felelősségteljes vízgazdálkodás is nagymértékben, sikeresen megvalósult.

Főszerepben a tavasz és a nyár!

Főszerepben a tavasz és a nyár!

Otthon-Stílus @ Kedd 20:16

Míg a korábbi években a közkedvelt romantikus-virágos irány volt az iránymutató, azonban most másfajta megoldásokat is láthatunk a márkánál.

Hitler az erkölcsi fertő megszüntetésével indokolta a hosszú kések éjszakáját

Hitler az erkölcsi fertő megszüntetésével indokolta a hosszú kések éjszakáját

Kultúra @ 06.17. 10:00

1934 nyarán Hitler kegyetlen módon számolt le legfőbb politikai ellenfeleivel és a náci rezsim kritikusaival. A hosszú kések éjszakáján a Führer parancsára a titkosrendőrség megtámadta és likvidálta az SA vezéralakjait, köztük Ernst Röhm-öt is, akit Hitler saját maga tartóztatott le.

Üzenet nincs – vagy mégis… ?- itt a Quimby új klipje

Üzenet nincs – vagy mégis… ?- itt a Quimby új klipje

Zene @ 06.17. 09:57

Egy szürreális világba húzz be a Quimby friss klipje, mely az Üzenet nincs című számhoz forgott. A zenekar tavaly ünnepelte 25. jubileumi születésnapját, a mostani turnén pedig a Micsodaországhoz hasonló látványvilágot viszik mindenhová, amihez jól illeszkedik a most megjelent videó is.

Ismét elszürkült közösségi terek újulnak meg hazánkban

Ismét elszürkült közösségi terek újulnak meg hazánkban

Hírek - Aktualitások @ 06.07. 09:20

Lezárult a Let’s Colour Településszépítő Egyesület idei pályázata, melyen elszürkült közösségi terek megújítására lehetett összesen 800 négyzetméterre elegendő festéket nyerni. A 10 ezer fő alatti települések kategóriájában a nyáregyházi Nyáry Pál Általános Iskolát, a 10 ezer fő feletti települések közül pedig a dabasi Kossuth Lajos Általános Iskolát választotta ki győztesként a szakmai zsűri.

Mit tegyünk érelmeszesedés esetén?

Mit tegyünk érelmeszesedés esetén?

Egészség @ 06.12. 08:43

Az érelmeszesedés egy érdekes fogalom. Ilyen betegség ugyanis nincs - világít rá Dr. Gulyás Tamás orvos-szakértő. Tudjuk, hogy meszes plakkok (csomók) le tudnak rakódni az érfalakon, és ha azok megrepednek, akkor az ott keletkező alvadék elzárhatja az eret, ha a plakk lassan nő, akkor fokozatosan beszűkíti az eret, de az erek csak úgy nem “meszesednek el”. Márpedig a fogalom ezt sugallja.

Élre tör az elektromos grill

Élre tör az elektromos grill

Gasztronómia @ 06.07. 09:16

A tökéletes grillezés alapja a megfelelő készülékválasztás. „A hagyományos, faszenes grillek szezonja egyértelműen a nyár. A legújabb trendek azonban azt mutatják, hogy a nyári szabadtéri sütéshez is egyre többen választanak elektromos grillsütőt. „Népszerűek ezek a sütők, mert egyenletes teljesítményt nyújtanak, egészségesen, akár zsiradék nélkül készíthetjük el velük az ételeket és sokkal könnyebb tisztítani őket, mint a hagyományos sütőket. Plusz előnyük, hogy beltéren – akár télen – is használhatóak, bár ennek ellenére szezonális termékeknek számítanak” – hívta fel a figyelmet Lucza András, a Sencor termékmenedzsere.

Élet, halál, rohammotor- az Open Road Fest adománygyűjtést szervez

Élet, halál, rohammotor- az Open Road Fest adománygyűjtést szervez

Szolgáltatás @ 04.30. 09:56

Az Open Road Fest idén a Magyar Mentőmotor Alapítványt támogatja. A fesztivál célja: egy új mentőmotor árának összegyűjtése, amivel egy újabb mentési “vakfolt” válna színessé. A mentőmotorosok minden nap versenyt futnak az idővel, és a halállal, mégis fele annyi rohammotor van, mint amennyire szükség lenne. A Magyar Mentőmotoros Alapítvány elnöke Varsányi Zoltán beszélt a mentőmotoros mindennapokról.

Első alkalommal adták át a JOY Social Media Award díjait

Első alkalommal adták át a JOY Social Media Award díjait

Ott voltunk @ 06.12. 08:51

Idén első alkalommal díjazta a közösségi média legmeghatározóbb hazai alakjait a JOY magazin. A Social Media Award díjátadó gálán nyolc különböző kategória jelöltjei közül az olvasók szavazati alapján kerültek ki a győztesek, többek között Rubint Réka, Csobot Adél, Kulcsár Edina, Istenes Bence, Kiss Ádám és Lakatos Márk.

Rihanna dögös feketéje tarolt

Rihanna dögös feketéje tarolt

Divat @ 06.17. 09:50

Rihanna kivágott fekete fürdőruhájába bújnánk a legtöbben, mégis szégyenlősek vagyunk a strandon – derül ki az Arena Fashion Index legújabb felméréséből. A tökéletes bikinit napokig keressük: fontos a fazon és persze az is, hogy passzoljon az alakunkhoz. Három fürdőruhánk van, abból kettőt biztosan magunkkal viszünk a nyaralásra az Arena Plaza legfrissebb kutatása szerint.

A debmedia.hu weboldal megfelelő működéséhez és fejesztéséhez elengedhetetlenek a sütik (cookie). A weboldal megtekintésével Ön hozzájárúl a sütik (cookie) használatához. Adatvédelmi irányelvek

Bezár (x)
Bezár (x)

Várjuk vissza oldalunkra és eredményes napot kívánunk!

6 edzőterem a világban, amitől eláll a lélegzeted

6 edzőterem a világban, amitől eláll a lélegzeted

Furcsaságok @ 2016.06.01.

Autóroncsok között súlyzózni Kijevben? Agancsok között falat mászni Japánban? Vagy éppen gyárak tetején jógázni? A testmozgás formában tart és feltölt, a legextrémebb helyszínekkel viszont még különlegesebb lehet az edzés. Ha igazi sportőrült vagy, akkor ezekre a helyszínekre érdemes egyszer ellátogatnod!

Itt az újabb mérföldkő a Down-kór szűrésben

Itt az újabb mérföldkő a Down-kór szűrésben

Egészség @ 05.31. 10:29

A babavárás első trimeszterében a kismamák többsége a magzat egészsége miatt aggódik a leginkább. Az egyik legrettegettebb és leggyakoribb genetikai rendellenesség a Down-szindróma, ám a modern orvostudományi módszereknek köszönhetően ma már veszélyek és kockázatok nélkül hatékonyan kiszűrhető magzati korban egy egyszerű anyai vérvétellel. A várandósság 9. hetétől elvégezhető speciális anyai vérvizsgálat megbízható eredményt ad, a teszt legújabb generációja pedig elődeinél nemcsak gyorsabb, de nagyságrendekkel olcsóbb is, így széles rétegek számára vált elérhetővé.