DebMedia.hu - Legyél központban!
 

Hogyan védjük a gyermek hallását fesztiválszezonban?

Egészség @ 08.09. 07:11

Javában dübörög a nyári fesztiválszezon, a jobbnál jobb zenei és kulturális kínálat pedig a kisgyermekes családok kedvét is meghozza a jól megérdemelt kikapcsolódáshoz.

 

Debreceni rendezvények augusztusban

Programajánló @ 08.09. 07:02

Sok rendezvényre számíthatunk ebben a hónapban, mutatjuk is a kínálatot!

 

Ellenőriznek, tájékoztatnak és segítenek a rendőrök a strandon

Hírek - Aktualitások @ 08.09. 06:53

A helyi kerékpáros rendőrök román kollégáikkal visszatérően ellenőrzik a forgalmas helyeket Hajdúszoboszlón. A strandon a lopások megelőzésének lehetőségeire igyekeznek felhívni a figyelmet.

 

Feró nagy bejelentésre készül

Celeb-les @ 07.30. 10:48

Az elkövetkező időszakban sok meglepetéssel, újdonsággal rukkol elő a Beatrice frontembere Nagy Feró.

 

5 titok Ennio Morriconéról

Kultúra @ 07.28. 11:40

Egy életen keresztül hűséges Olaszországhoz és a feleségéhez, csodagyerek volt és imádja a sakkot. Ki ő? Ennio Morricone.

 

A hét utolsó napjaiban is marad a kánikula

Jelentések @ 07.21. 06:59

Pénteken is tikkasztóan forró napra számíthatunk, emellett a hegyvidékek területén már záporok, zivatarok is előfordulhatnak. A hőhullám várhatóan csak vasárnaptól kezd mérséklődni, jelentős lehűlést pedig előreláthatólag a jövő hét elején érkező frontok hozhatnak.

 

Főszerepben a tavasz és a nyár!

Otthon-Stílus @ 06.20. 20:16

Míg a korábbi években a közkedvelt romantikus-virágos irány volt az iránymutató, azonban most másfajta megoldásokat is láthatunk a márkánál.

 

Vasútállomásig szökött a medve a cirkuszból

Cukiságok - Viccességek @ 2016.12.20.

Kutyának nézte a cirkuszból megszökött medvét egy idős néni a vonyarcvashegyi vasútállomáson, de nem ez volt az egyetlen kalandos történet a kétszáz éves múltra visszatekintő Donnert cirkuszdinasztia életében. Két tagjuk, Donnert Richárd és Kraj Edward a Lakástalkshowban azt is elmesélte, milyen lakókocsik között felnőni, és hogyan lehet párt találni.

 

Tócóskertben modern, igényes lakás eladó Debrecenben - 27414

@ 2016.04.01.

Debrecen, Tócóskertben Derék utcán 1,5 szobás, műanyag nyílászárós, klímás, távfűtésű panel lakás eladó. A lakás modern beépített szekrényekkel, burkolatokkal, bútorokkal együtt eladó. Közösköltség: 5200 Ft

Hamarosan érkezik a Q- ügyosztály újabb története!- Interjú Jussi Adler-OlsennelInterview @ 05.10. 09:32

#q ügyosztály
A negyven országban bestseller-íróként számon tartott Jussi Adler-Olsen itthon is népes rajongótáborral büszkélkedhet. A rejtélyes bűnügyeket felgöngyölítő Q-ügyosztály sorozat tíz éve tartja lázban a thrillerek megszállottjait, a történetekből pedig két filmadaptáció is született. A legújabb, Szelfik című hetedik kötet Magyarországon a júniusi Ünnepi Könyvhéten jelenik meg az Animus Kiadó gondozásában.
 

 Adler-Olsen egyik legfrissebb interjújából kiderül, milyen személyes szálak fűzik a karaktereihez, mit gondol a „gonoszról”, és hogy kiket olvas Dánia legnépszerűbb krimiírója?

 

– Honnan merít ihletet?

– Annak, aki nyitott szemmel jár, bármi adhat ötletet. Az újságok, a tévé, a minket körülvevő emberek. Bármi lehet egy jó sztori építőkockája: mondjuk egy furcsa reakció vagy egy hibás döntés. De amikor a történet körvonalazódni kezd, fontos, hogy a szerző feltegye magának a kérdést: miért akarom megírni ezt a könyvet? A fő cselekmény stabilabb lábakon fog állni, ha az ember tudja erre a választ.

 

– Hogyan kutat?

– A kutatás nagyon fontos számomra, mert ha nem vagyok elég alapos, és valami hibádzik, oda lesz a regény hitelessége. A folyamat elején igyekszem elvégezni minden kutatómunkát, de elkerülhetetlenül adódnak olyan helyzetek az írás során, amikor vissza kell lépnem egyet, hogy teljesen biztos lehessek annak helyességében, amiről írok. A Washington Dekretet (A Washington-dekrétum) című regényem megírása során két évet töltöttem kutatással, mert ez a történet külföldön játszódik, olyan környezetben, ahol sok titok lappang, és tele van a legkülönfélébb területek szakértőivel. Nem akartam, hogy bírálatok kereszttüzébe kerüljek. Az ilyen regények időigényesek, mert nem olyan könnyű hozzáférni az információkhoz, mint egy Dániában játszódó történet esetében. A Q ügyosztályról szóló regényeknél például, amelyeknek a számomra jól ismert Dánia a helyszíne, nem nehéz információt szerezni, és ilyenkor nagyjából kettő-négy hónap kutatás elegendő.

 

– Hogyan találta ki Carl Mørck figuráját?

– Carl Mørck sokban hasonlít rám, Carl Valdemar Henry Jussi Adler-Olsenre. Például a lelkünk mélyén mindketten nagyon lusták vagyunk. Csak én nem vagyok hajlandó beletörődni, míg Carl boldogan felteszi a lábát az asztalra, és szunyókál egyet. Carl Mørck összetett karakter, van benne egy nagy adag szatíra és irónia, humorral kombinálva. Azután ott van még a rendőri szakértelme és a zűrös magánélete. De Mørck figurája örökölte az apám egyik betegének (akit Mørknek hívtak, „c” nélkül) néhány tulajdonságát is. Mørk urat gyerekkoromban ismertem meg, és nagyon szerettem. Apám azt mondta, Mørk úr megölte a feleségét, és ebből megtanultam, hogy a jó és a rossz mindnyájunkban ott él. Emlékszem, hogyan küzdött ez a beteg a benne lakozó jóval és rosszal, és a főhősöm, Carl Mørck detektív jelleme nagyban táplálkozik ezekből az emlékekből. Ez az oka annak is, hogy végül a Carl Mørck nevet kapta.

 

– A Q ügyosztály című sorozat immáron hét kötetet számlál. Milyen ennyi éven át írni egy sorozatot?

– Egyszerre nehéz és csodálatos. Nehéz, mert egy meghatározott kiindulóponthoz és szereplőgárdához vagyok kötve, és ugyanezért csodálatos is.

 

– Hogyan határozná meg a gonoszt, a gonoszságot, amiről a könyvei szólnak?

– Mindnyájan ismerjük a gonoszság fogalmát. Számomra elsősorban valamilyen brutális lelki vagy fizikai erőszakkal járó, átgondolt tettet jelent, amelyre bárki képes lehet bizonyos körülmények között. Ugyanakkor véleményem szerint lehet gonosz az is, akiből hiányzik a lelkiismeret. Egy politikus, aki háborúba kezd. Egy közéleti személyiség, aki rasszizmusra buzdít. Persze van különbség aközött, hogy valaki saját kezűleg fejez le egy másik embert, vagy a szabadság szent nevében szónokolva másokat a potenciális áldozat szerepébe kényszerít. De a végeredmény gyakran ugyanaz. Senki sem tudja pontosan meghatározni a gonoszt, és senki sem tudja, hogy a gonoszság velünk született dolog-e. Többek között ezért is találom olyan izgalmasnak ezt a fogalmat, és ezért jelenik meg más és más formában örök témaként az irodalomban.

 

– Mit szeret legjobban az írásban?

– A szabadságot. Bárhol és bármikor dolgozhatom, ha kedvem szottyan, és akkor veszek ki szabadságot, amikor akarok. Ugyanakkor a siker, amelyet elértem, azt is magával hozta, hogy már nem vagyok annyira szabad, mint a kezdetek kezdetén, mert sok felkérést kapok. De ezt is szeretem: olyan író vagyok, akinek a könyveit sokan olvassák. Számomra ez a legnagyobb elismerés.

 

– Mi a legnagyobb kihívás az írásban?

– Mindig nagyon izgulok, milyen fogadtatásra talál egy-egy új regény. Nem annyira a kritikusok érdekelnek, hanem inkább az átlagolvasók. Tetszik nekik, amit írtam? Vagy elpártolnak tőlem? Mindenekelőtt azért írok, hogy elolvassák a könyveimet, és sokat jelent nekem, hogy a hűséges olvasóim szeretik az újabb munkáimat. Mindig nagy kihívás összeegyeztetni az írói fejlődésemet és az olvasóim elvárásait.

 

– Mely írók inspirálják?

– John Steinbeck, Charles Dickens, Victor Hugo és az olyan abszurd írók, mint Peter Bischel vagy Jerzy Kosińsky, valamint az egyedülálló norvég Erlend Loe. Az eredeti írók, akik eredeti hangon eredeti történeteket írnak, amelyek egyszerre könnyfakasztóak és mulatságosak. Vagyis nagyon különféle alkotók és műfajok.

 

– Vannak sajátos témák, amelyekre szeret kitérni a thrillereiben?

– Utálom a hatalmi visszaélést, és minden regényemben feltárom ennek valamely formáját, majd megmutatom, hogyan lehet gátat vetni neki. Meggyőződésem, hogy az olvasóim nemcsak szórakozni akarnak (persze szórakozni is akarnak), hanem tanulni is, magukkal szeretnének vinni valamit, amin elgondolkodhatnak. Többek között azért is választottam a krimithriller műfaját, mert ebben bármilyen témát érinthetek. A gonosz hasznos eszköz, és amikor az ember a jó és a gonosz közötti különbségről beszél, célba juttathatja az üzenetét.

 

– Melyek a Szelfik című új könyvének legfontosabb témái?

– A felszínesség és az önzés.

 

– Hogyan követhetik az olvasói?

– A koordinátorom gondoskodik róla, hogy a Facebook-oldalam mindig friss információkat tartalmazzon. Nézzék meg! A honlapomon található naptárba is bejegyezzük, mikor hol leszek.

Szerző: Admin

comments powered by Disqus

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan védjük a gyermek hallását fesztiválszezonban?

Hogyan védjük a gyermek hallását fesztiválszezonban?

Egészség @ 08.09. 07:11

Javában dübörög a nyári fesztiválszezon, a jobbnál jobb zenei és kulturális kínálat pedig a kisgyermekes családok kedvét is meghozza a jól megérdemelt kikapcsolódáshoz.

Debreceni rendezvények augusztusban

Debreceni rendezvények augusztusban

Programajánló @ 08.09. 07:02

Sok rendezvényre számíthatunk ebben a hónapban, mutatjuk is a kínálatot!

Ellenőriznek, tájékoztatnak és segítenek a rendőrök a strandon

Ellenőriznek, tájékoztatnak és segítenek a rendőrök a strandon

Hírek - Aktualitások @ 08.09. 06:53

A helyi kerékpáros rendőrök román kollégáikkal visszatérően ellenőrzik a forgalmas helyeket Hajdúszoboszlón. A strandon a lopások megelőzésének lehetőségeire igyekeznek felhívni a figyelmet.

Gamerek álom laptopja az Asus ROG

Gamerek álom laptopja az Asus ROG

Szolgáltatás @ 08.01. 18:51

Az Asus ROG (Republic Of Gamers) laptopjai, kifejezetten a gamer-ek igényeire szabott már-már a hagyományos PC teljesítményét megközelítő laptopok.

Az esküvőszervezési teendők első állomása, az alkalomhoz illő meghívó kiválasztása és megszövegezése

Az esküvőszervezési teendők első állomása, az alkalomhoz illő meghívó kiválasztása és megszövegezése

Szolgáltatás @ 08.01. 14:47

A boldog lánykérés rózsaszín ködfelhős homályából derengve az első feladatok egyike, amivel szembesülünk, az az esküvőszervezés elsőre szövevényesnek tűnő labirintusa.

Amerikai extázis egy hosszú hétvégére

Amerikai extázis egy hosszú hétvégére

Programajánló @ 07.31. 10:40

Létezik egy hely, ahol a csajoknál csak az amcsi verdák dögösebbek, ahol a levegőben vibrál az adrenalin és a rock and roll…

Ellenőriznek, tájékoztatnak és segítenek a rendőrök a strandon

Ellenőriznek, tájékoztatnak és segítenek a rendőrök a strandon

Hírek - Aktualitások @ 08.09. 06:53

A helyi kerékpáros rendőrök román kollégáikkal visszatérően ellenőrzik a forgalmas helyeket Hajdúszoboszlón. A strandon a lopások megelőzésének lehetőségeire igyekeznek felhívni a figyelmet.

Hogyan védjük a gyermek hallását fesztiválszezonban?

Hogyan védjük a gyermek hallását fesztiválszezonban?

Egészség @ 08.09. 07:11

Javában dübörög a nyári fesztiválszezon, a jobbnál jobb zenei és kulturális kínálat pedig a kisgyermekes családok kedvét is meghozza a jól megérdemelt kikapcsolódáshoz.

Megújul a Lila Füge

Megújul a Lila Füge

Gasztronómia @ 07.07. 10:33

A boldogság otthon készül. Ezt vallja Havas Dóra is vagy ahogyan sokan ismerik Lila Füge, aki mindig is a főzés szerelmese volt, ezért is fogott bele egy blog írásába. A hobbi lassan munkává nőtte ki magát, a szenvedély azonban megmaradt, olyannyira, hogy a Lila Füge a napokban újjászületett és még több, még izgalmasabb recepttel, konyhai tippel várja az olvasókat. A lilafuge.hu online magazin célja, hogy a főzés és sütés vidám, kreatív és örömteli oldalát mutassa be számunkra.

Gamerek álom laptopja az Asus ROG

Gamerek álom laptopja az Asus ROG

Szolgáltatás @ 08.01. 18:51

Az Asus ROG (Republic Of Gamers) laptopjai, kifejezetten a gamer-ek igényeire szabott már-már a hagyományos PC teljesítményét megközelítő laptopok.

Első alkalommal adták át a JOY Social Media Award díjait

Első alkalommal adták át a JOY Social Media Award díjait

Ott voltunk @ 06.12. 08:51

Idén első alkalommal díjazta a közösségi média legmeghatározóbb hazai alakjait a JOY magazin. A Social Media Award díjátadó gálán nyolc különböző kategória jelöltjei közül az olvasók szavazati alapján kerültek ki a győztesek, többek között Rubint Réka, Csobot Adél, Kulcsár Edina, Istenes Bence, Kiss Ádám és Lakatos Márk.

Rihanna dögös feketéje tarolt

Rihanna dögös feketéje tarolt

Divat @ 06.17. 09:50

Rihanna kivágott fekete fürdőruhájába bújnánk a legtöbben, mégis szégyenlősek vagyunk a strandon – derül ki az Arena Fashion Index legújabb felméréséből. A tökéletes bikinit napokig keressük: fontos a fazon és persze az is, hogy passzoljon az alakunkhoz. Három fürdőruhánk van, abból kettőt biztosan magunkkal viszünk a nyaralásra az Arena Plaza legfrissebb kutatása szerint.

A debmedia.hu weboldal megfelelő működéséhez és fejesztéséhez elengedhetetlenek a sütik (cookie). A weboldal megtekintésével Ön hozzájárúl a sütik (cookie) használatához. Adatvédelmi irányelvek

Bezár (x)
Bezár (x)
A golfpályára tévedő négyméteres, tehát NÉGY méter hosszú aligátornál volt már nagyobb is

A golfpályára tévedő négyméteres, tehát NÉGY méter hosszú aligátornál volt már nagyobb is

Furcsaságok @ 2015.04.08.

Órák óta megbabonázva nézzük azt a szerdán előkerült fotót, amin egy rettenetesen nagy aligátor slattyog keresztül a floridai Myakka Pines golfklub egyik pályáján. A hüllőhorrorról több amerikai újság is beszámolt az éjjel, a szemtanúk csak dinoszauroszhoz hasonlították a mérete miatt, de többen gyanakodtak, hogy vajon igazi-e a kép.

A szénsavas víz nagy melegben tovább eltartható

A szénsavas víz nagy melegben tovább eltartható

Egészség @ 07.30. 10:42

Már évtizedekkel ezelőtt is szódát kaptak a munkások védőitalként