A kormány forgatókönyve a veszélyhelyzet kihirdetése után

Szerdán éjfél előtt pár perccel jelent meg a Magyar Közlönyben a korményrendelet, amely “a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedéseket” tartalmazza.

A koronavírus-járvány miatt a kormány szerdán rendelt el veszélyhelyzetet, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerda délutáni sajtótájékoztatóján ismertette ennek részleteit. A most megjelent kormányrendelet ezeket a szabályokat tartalmazza részletesen, és mivel még szerdán jelent meg, csütörtöktől már hatályba is lépett.

A szerdán kihirdetett veszélyhelyzet március 26-ig érvényes, eddig kell majd döntenie az Országgyűlésnek, hogy felhatalmazást ad-e a kormánynak a továbbiakban is. Erről már elkezdte az egyeztetést a Fidesz frakcióvezetője és a miniszter az ellenzékkel. 

A kormányrendelet azokat az intézkedéseket részletezi, amelyeket nagy vonalakban Gulyás elmondott:

A szlovén, osztrák határokon azonnali hatállyal visszaállítják a határellenőrzést.Nem léphet be Magyarország területére vonat, autóbusz és repülő Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból. Ezekből az országokból senki nem léphet be Magyarországra, kivéve, ha magyar állampolgárokról van szó.

Akinél koronavírus gyanúját állapítják meg, karanténba kerül.Akiknél fertőzés gyanúja nem merül fel, úgynevezett hatósági házi karanténba kerülnek, vagyis nekik otthoni karantént rendelnek el két hétre, például sem boltba, sem gyógyszertárba nem mehetnek le. A rendőrség ellenőrzi ennek a betartását.A magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.Tilos “a felsőoktatási intézmények hallgatók általi látogatása.” Vagyis az egyetemeknek be kell zárniuk csütörtöktől.Az általános és középiksolákra ez olyannyira nem vonatkozik, hogy a kormányrendelet kimondja, hogy “az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az intézményvezető,a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el”. Vagyis ezzel a kormány azt kívánja megelőzni, hogy az iskolaigazgatók maguk döntsenek bezárásról, innentől erről csak a miniszter/kormány dönthet.”A zárt helyen 100 főnél több személy, nem zárt helyen pedig 500 főnél több személy részvételével rendezvény tartása tilos, azzal, hogy e korlátozás érvényesítése a rendező, valamint a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége.” Emiatt kell számos rendezvényt, előadást lefújni.A Külföldi Nyelvtanulási Programot felfüggesztik.A külföldre irányuló iskolai kirándulás tilos, a már lefoglalt, külföldre irányuló iskolai kirándulást le kell mondani.

Szintén rendelkezik arról a kormányrendelet, hogy az egészségügyi dolgozók, a honvédok, homvédelmi alkalmazottak, rendőrök, NAV-osok, illetve a korménytisztviselők cnem hagyhatják el az országot ” csak az ágazat irányításáért felelős miniszter külön engedélyével”.

A kormányrendelet azt is kimondha, hogy a honvédség “közreműködik a veszélyhelyzettel összefüggő rendvédelmi intézkedések végrehajtása során, vagyis támogatja a rendőrséget és a hivatásos katasztrófavédelmi szervet.

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter pedig felhatalmazást kap az állami tulajdonú, létfontosságú infrastruktúrarészét képező gazdasági társaságoknál “a működőképességet garantáló különleges szabályok megalkotására”. Mindez teremti meg tehát a jogalapját annak, hogy az állami cégeknél rendkívüli intézkedéseket vezessenek 

Forrás Index

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom