Brutálisan drágák lettek az élelmiszerek

A fogyasztói árak novemberben átlagosan 2,5 százalékkal magasabbak voltak, mint tavaly ilyenkor. Legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek ára nőtt – jelenti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszerek ára 3,4 százalékkal emelkedett, ezen belül a tojás 23, a vaj, vajkrém 15,4, a tejtermékek 9,6, a kenyér 7,5, a párizsi, kolbász 7,3, a sajt 7,1, a sertéshús 4,1 százalékkal drágult 12 hónap alatt, 2016. novemberhez viszonyítva – írja a VG.hu, a KSH jelentésére hivatkozva. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint a baromfihús ára 13,1, a cukoré 8,5 százalékkal csökkent. A legnagyobb mértékben, átlagosan 7,1 százalékkal a szeszes italok és a dohányáruk drágultak.

Az egyéb cikkek (gyógyszerek, jármű-üzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) ára átlagosan 2,9, ezen belül a jármű-üzemanyagoké 5,9 százalékkal emelkedett. A háztartási energia ára 1,5, ezen belül a tűzifáé 12,3 százalékkal magasabb lett, míg az elektromos energia, a vezetékes gáz és a távfűtés ára nem változott. A szolgáltatásokért 1, a ruházkodási cikkekért 0,5 százalékkal többet, a tartós fogyasztási cikkekért 0,2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

A fogyasztói árak egy hónap alatt 2017. októberhez viszonyítva átlagosan 0,4 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 0,5 százalékkal emelkedett, ezen belül a tojás 18,6, a friss zöldség 3,7, a párizsi, kolbász 1,9 százalékkal drágult, míg a cukor 6,1, a friss hazai és déligyümölcs 3,6, az étolaj 1,4 százalékkal kevesebbe került.

A fogyasztási főcsoportok közül a legnagyobb mértékben, 1,7 százalékkal az egyéb cikkek ára nőtt, ezen belül a jármű-üzemanyagoké 3,3 százalékkal. A ruházkodási cikkek ára átlagosan 1, a szeszes italoké, dohányáruké 0,5 százalékkal emelkedett. A háztartási energia 0,2 százalékkal drágult, ezen belül a palackos gáz 1,7, a tűzifa 1,6 százalékkal. A tartós fogyasztási cikkek ára 0,3, a szolgáltatásoké 0,5 százalékkal mérséklődött, utóbbin belül az üdülési szolgáltatások 4,7, a hírközlési szolgáltatások 1,3 százalékkal kerültek kevesebbe – derül ki a Világgazdaság cikkéből, amely teljes terjedelmében itt érhető el.

Forrás: Világgazdaság/Házipatika.com

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom