Emmi: szerb miniszterekkel tárgyalt Rétvári Bence

Szerb miniszterekkel tárgyalt családtámogatásról, valamint felsőoktatási és kulturális ügyekről a magyar-szerb kormányülés keretében Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára – közölte a tárca pénteken az MTI-vel.

Mint írták, Rétvári Bence tárgyalt Slavica Djukic-Dejanovic demográfiáért és népességpolitikáért felelős miniszterrel, Vladan Vukosavljevic kultúráért és médiáért felelős miniszterrel, valamint Mladan Sarcevic oktatási, tudományos és technológiai fejlesztési miniszterrel.

Közölték: a péntek délelőtti találkozón szóba került, hogy mindkét országban a családok helyzete és támogatása a legfontosabb, emellett pedig fontos cél, hogy megfordítsák a negatív demográfiai folyamatokat. Slavica Djukic-Dejanovic elmondta, hogy hallottak a magyar családtámogatási intézkedésekről, amelyekről szeretnének bővebb tájékoztatást kapni, hogy a magyar modell tapasztalatai alapján is hozhassanak intézkedéseket – írták.

A találkozón Mladan Sarcevic érdeklődött a magyar felsőoktatásban működő kancellári rendszerről, amelyhez hasonlót terveznek bevezetni Szerbiában is – tették hozzá.

Az egyeztetésen Vladan Vukosavljevic kultúráért és médiáért felelős miniszterrel beszéltek arról is, hogy Újvidék 2019-ben Európa ifjúsági fővárosa, majd 2021-ben Európa kulturális fővárosa lesz, ami az egész régió kulturális életére nagy hatással lesz. Az egyeztetésen egyebek mellett szóba került a belgrádi Hunyadi-szobor felállításának kérdése is – derül ki a közleményből.

(MTI)

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom