Figyelem, fontos intézkedések járványveszély esetére

Karantén: amióta az új koronavírus, a COVID-19 megjelent, rengeteget hallani karanténba helyezett betegekről, sőt, teljesen lezárt városokról, tartományokról is. ismert, hogy a koronavírus tegnap megjelent Magyarországon is, két, iráni születésű diáknál azonosították a fertőzést. Mi a teendő, ha karanténba kerül az ember, mint egyén, és mire kell készülni súlyosabb korlátozások, egyes területek lezárása esetén? Az alábbi összeállításból kiderül, hogy járványveszély esetén rengeteg, a hétköznapokban természetesnek tűnő emberi jogunk korlátozható, de jó okkal: a nagyobb baj elkerülése érdekében ilyenkor a jogok kevesebb teret kapnak a mindennapi életben.

Fontos hangsúlyozni, hogy egyelőre Magyarországon csoportokat érintő korlátozások nincsenek, egyének vannak karanténban: Magyarországon a koronavirus.gov.hu adatai szerint összesen 21 ember. Illetve két regisztrált koronavírus-fertőzött van (2020. március 5., 10:50 perces adat) Felkészülni a tudnivalókból azért sosem nem árt.

A Társaság a Szabadságjogokért(TASZ) készített egy hasznos összeállítást, hogy egy súlyosabb járványügyi helyzetben hogyan korlátozhatja az állam az életünk

A karantén jelentése

A karantén kifejezést nem találjuk meg jogszabályokban, jogi definíciója nincs. alapvetően kétféle intézkedést érthetünk rajta: egy beteg, vagy fertőzésgyanús személy elkülönítését; vagy egy település, terület vagy épület lezárását, vagyis annak elhagyására vagy az oda való belépésre vonatkozó tilalom bevezetését.

Mindkét fajta intézkedést ismerik a hazai járványügyi szabályok is, és a járványügyi intézkedések körében találhatunk információkat a karanténról.

Általános korlátozások:Korlátozhatják az egyén szabadságát és a betegjogokatKorlátozhatják például a mozgásszabadságot kötelező kórházi tartózkodás elrendelésévelKorlátozhatják a beteg önrendelkezési jogát, egy terápia kötelező igénybevételével, gyógyszer kötelező szedésével, vagy például oltás beadásával, anélkül, hogy erről a beteget megkérdeznék, akarja-e ezeket.Ezek a jogkorlátozások mindig csak törvényen alapulhatnak, csak a feltétlenül szükséges ideig tarthatnak, és csak a feltétlenül szükséges mértékűek lehetnek.

Ami nem korlátozható soha:

A tájékoztatáshoz való jog

Ami csak részben korlátozható:

A kapcsolattartás jogaEgyéni intézkedések

Ezek az intézkedések, korlátozások egy-egy embert érintenek, azokat, akikről feltételezhető, vagy konkrétan tudható, hogy fertőző betegek.

Velük szemben az alábbi intézkedéseket lehet megtenni:

Járványügyi érdekből végzett szűrővizsgálat

Ez a lakosság egészének vagy egy csoportjának járványügyi vizsgálatát jelenti. Ezek a csoportok vonatkozhatnak például egy meghatározott terület lakosságára, egy adott munkahelyen dolgozókra, külföldről érkező személyekre, vagy egy már beazonosított, fertőző beteggel korábban érintkező személyekre. Ezeket az embereket arra lehet kötelezni, hogy szűrővizsgálaton vegyenek részt.

Ennek az intézkedésnek az első jeleit tapasztalhatjuk a reptereken, amikor mindenkinek kérdés nélkül megmérik a lázát.

Ha valaki ellenállna a szűrővizsgálatnak, a hatóság ezt hivatalosan is elrendeli, a határozata pedig ott, helyben végrehajthatóvá is válik, függetlenül attól, hogy jogellenesnek tartjuk és fellebbezünk-e ellene.

Járványügyi elkülönítés

Ez a fertőző beteg elkülönítését jelenti az otthonában vagy kórházban. Kötelező azok elkülönítése, akiknél igazolták, hogy koronavírusban szenvednek. Az elkülönítés ebben az esetben a kijelölt fekvőbeteg osztályokon, illetve a Dél-Pesti Centrumkórházban, az erre kijelölt kórtermekben történik.

Járványügyi megfigyelés

Aki koronavírussal fertőzött személlyel érintkezett és feltehetően maga is a betegség lappangási szakában van, járványügyi megfigyelés alá kell helyezni. Ugyanezt lehet tenni azzal is, aki koronavírusos beteggel (légúti váladékával) került szoros kapcsolatba. A megfigyelés 14 napig tart. A járványügyi megfigyelés módja (otthon történő elkülönítés vagy szükség esetén járványügyi zárlat) a kontaktszemély egyedi körülményeire vonatkozóan kerül meghatározásra olyan módon, amellyel biztosítható a fertőzés további terjedésének megelőzése. Ha ebben az időszakban klinikai tünetek jelentkeznek, a beteg további vizsgálata szükséges.

A járványügyi megfigyelés szigorúbb formája a járványügyi zárlat, amelyet kifejezetten erre a célra kijelölt helyen hajtanak végre.

Járványügyi ellenőrzés

Ez az intézkedés jelenleg csak a Salmonella typhi fertőzés esetén jöhet szóba, az új koronavírus kapcsán irreleváns.

A járványügyi ellenőrzésre akkor kerülhet sor, ha valakiben megtalálható egy kórokozó, de ő maga nem szenved a betegség tüneteitől – ilyenkor kórokozó-hordozónak minősül. Ő képes másokat megfertőzni, ezért vele szemben is bevezethetők járványügyi intézkedések.

A kórokozó-hordozók korlátozhatók foglalkozásuk gyakorlásában, kapcsolattartási jogukban és mozgási szabadságukban.

Ez azt jelenti, hogy a kórokozó-hordozó:

Köteles magát meghatározott időközönként orvosi vizsgálatnak alávetni;Köteles bejelenteni, ha két hétnél hosszabb időre elhagyja a lakóhelyét;Nem mehet gyermekintézménybe (pl. óvodába, bölcsődébe) és oktatási intézménybe;Nem foglalkoztatható gyermekvédelmi, oktatási, szociális intézményben, egészségügyi szolgáltatónál, valamint élelmiszert előállító, feldolgozó, csomagoló, forgalmazó, illetve ivóvízellátást szolgáló munkakörben.Csoportos intézkedések

Ezek az intézkedések nem csak egy-egy embert, hanem betegek nagyobb csoportjait érintik.

Járványveszély vagy járvány esetén korlátozható vagy megtiltható:

Minden olyan intézmény működése, illetve rendezvény és tevékenység, amely a járvány terjedését elősegítheti;Az egyes területek közötti személyforgalom, élőállat- vagy áruszállítás;Az egyes területek lakosainak más területek lakosaival való érintkezése;A kórházak látogatása;Az egyes területek elhagyása;Egyes élelmiszerek árusítása, fogyasztása;Az ivóvíz fogyasztása.

Járványveszély vagy járvány esetén továbbá:

Felfüggeszthető a bölcsődék, óvodák, iskolák működése;Bezárhatók más helyi közösségi intézmények is,Rendezvények is megtilthatók.El lehet rendelni kórházi osztályok működésének korlátozását vagy bezárásátA tömegközlekedés is korlátozható vagy meg is tiltható.

Forrás Blikk

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom