A debreceni repülőtéren is felkészültek a koronavírusra

A debreceni repülőtéren is mérik az Olaszországból érkező utasok lázát – jelentette be hétfőn Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Már a debreceni reptéren is mérik az Olaszországból érkezők lázát – videóval
Müller Cecília emlékeztetett, eddig a fővárosi repülőtéren a közvetlenül Kínából érkező gépeknél volt életben ez az intézkedés, de az új típusú koronavírus olaszországi terjedése miatt ezt a Liszt Ferenc Repülőtéren is kiterjesztették az Olaszországból érkező gépekre. S mivel a debreceni légikikötőből is közlekedik menetrend szerinti járat Milánóba, a tegnapi napon itt is bevezették a lázmérést.

Az első olyan gép, amelynek utasainál már alkalmazzák az intézkedést, hétfőről keddre virradó éjjel érkezik majd Debrecenbe.

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, Magyarországon továbbra sincs koronavírusos beteg, az olaszországi helyzet miatt ugyanakkor az eddigi védekezési stratégiát át kell alakítani.

Egész Olaszországban már 200 fölött van az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma, eddig hárman vesztették életüket, ők idős, beteg emberek voltak. A megbetegedések túlnyomó része Észak-Olaszországban történt, ott több települést le is zártak.

Magyarországon egy iskolás csoportot karanténba zártak a Dél-pesti Centrumkórházban. Az olaszországi szállásuk közel volt az egyik fertőzött településhez. A tizenegy középiskolás lány, két tanáruknak és a két sofőrnek vizsgálata megkezdődött. A diákok és a felnőttek is jól vannak, panasz- és tünetmentesek, lázuk nincsen. Az országos tisztifőorvos 14 napra rendelte el a karantént.

A koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt megszakították a velencei karnevált is.

Úgy tudjuk, Velencében az elmúlt napokban debreceniek százai jártak.

Több utazási iroda indított buszos kirándulást Velencébe, s iskolás csoport is megnézte a karnevált.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt tanácsolja, hogy aki Észak-Olaszországból jött haza, figyelje magát két hétig, s ha influenzaszerű tünetei vannak, ne menjen orvoshoz, hanem inkább telefonon hívja orvosát, a további teendőkről tőle kap majd tájékoztatást. A tünetmentes időszakban nem tudják kimutatni vírust, így addig a szűrésnek nincs értelme.

Az országos tisztifőorvos mai tájékoztatóján kiemelte, az olaszországi halálesetek is azt támasztják alá, hogy elsősorban az idős, esetleg más betegségekben is szenvedő emberekre életveszélyes az új típusú koronavírus.

Forrás Dehír

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom