Korózs Lajos: napokon belül dönthet a Kúria az Erzsébet-utalványok adatainak kiadásáról

A szocialista Korózs Lajos szerint napokon belül dönthet arról a Kúria, hogy az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt.-nek ki kell-e adnia, mennyi utalványt értékesített az elmúlt években, illetve az utalványok beváltásakor mekkora jutalékot számolt el.

Az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, tavaly augusztusban közérdekű adatigényléssel fordult az utalványokat forgalmazó céghez, hogy tájékoztassák az Erzsébet-utalványok forgalmazásával, kibocsátásával, jutalékaival kapcsolatos adatokról. Hozzátette: a zrt. elutasította kérését, ezért bíróság elé vitte az ügyet.

A Fővárosi Törvényszék tavaly év végi ítélete szerint a forgalmazó cégnek ki kell adni a kért adatokat, a cég azonban fellebbezett, a Kúriának pedig napokon belül döntenie kell – ismertette. Korózs Lajos szerint az Erzsébet-utalvány kibocsátásból “irdatlan haszonra tesznek szert valakik”, százmilliókban, milliárdokban mérhető az az összeg, amely különböző jutalékok címén ottmarad a zrt.-nél. Az ellenzéki képviselő közölte, az utalványforgalmazó közfeladatot lát el, azt a száz százalékban állami tulajdonú Nemzeti Üdülési Alapítvány hozta létre.

Az MSZP-s politikus elmondta, a cégtől típusonként, 2012-től éves bontásban kérte ki az utalványokkal kapcsolatos adatokat, például a kezelési költség, a forgalmi jutalék mértékét, valamint a kibocsátott, de be nem váltott utalványok befektetéseiből származó haszon mértékét. Nyilvánosságnak, az embereknek tudniuk kell, hogyan bánnak a közpénzzel a közfeladatot ellátó szervezetek – hangoztatta.

Korózs Lajost kérdezték arról, hogy sajtóhírek szerint Hadházy Ákos (LMP) feljelentette Kósa Lajos tárca nélküli minisztert felesége cégvásárlása miatt. Az LMP-s politikus szerint a miniszter felesége tavaly tavasszal egy olyan vállalkozótól vett meg egy üzletviteli tanácsadással foglalkozó céget, akit Kósa Lajos helyzetbe hozott az általa készített és benyújtott, a nyugdíjas-szövetkezetekről szóló indítványával. Hadházy Ákos szerint a férfinak ilyen profilú munkaerő-kölcsönző cégekben is van érdekeltsége. Korózs Lajos felháborítónak nevezve a történteket úgy értékelt: “ezek seftesek”, nem politikusok.

Szerinte aki nem az üzleti életben szerezte a vagyonát és mégis olyan fényűző életet él, mint néhány fideszes parlamenti politikus, az nem lehet, hogy tisztességes úton jutott a pénzhez.

A Magyarország által befogadott közel 1300 menekülttel összefüggésben Korózs Lajos kérdésre elmondta, nem mondták, hogy szívesen fogadnak be menekülteket, de a nemzetközi szerződések kötelezettséget rónak mindenkire. A politikus “fasiszta uszításnak” nevezte az elmúlt években folytatott kormányzati kampányokat.

MTI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom