Select Page

  • Debrecen időjárása
    Főleg felhős
    1°C
     

Mégis tovább nyomoznak a pszichiáter ellen

Mégis tovább nyomoznak a pszichiáter ellen

Az ügyészség a nyomozás folytatását rendelte el a pszichiáternő ellen, akinek gondozása alatt a 21 éves D. Árpád életét vesztette 2015-ben. Bár a nyomozás megállapította, hogy a pszichiáter hol sértett törvényt, a városi ügyészség akkor mégis úgy döntött, a felelősségre vonást elhalasztja. Most azonban, a család panasza nyomán, a megyei ügyészség a további nyomozásról döntött.

A 21 éves dunaújvárosi fiú, D. Árpád csupán másfél napot töltött a pszichiátrián, és az életével fizetett érte. Édesanyja rosszullét miatt vitte be a kórházba, ám ott a pszichiátriai osztályon helyezték el; az anya ebbe csak azzal a feltétellel egyezett bele, ha fiát nem teszik át a zárt osztályra.

A másnapi látogatáskor a család a fiút a zárt osztályon találta meg, kikötözve, bepelenkázva, önkívületi állapotban. A halálra rémült anyát a pszichiátriai osztály személyzete azzal nyugtatta meg: minden rendben, ez teljesen normális menete a kezelésnek, másnapra a fiú már jól lesz. Az édesanya másnap reggel kapta a telefont a kórházból: a fia meghalt.

A lefolytatott rendőrségi nyomozás során készült szakértői vélemény a pszichiáternő kezelése és a halál között közvetlen összefüggést nem akart megállapítani, viszont úgy találta, hogy a pszichiáternő többszörösen szakmai szabályszegést követett el, ami alkalmas foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés megállapítására. Ennek ellenére a nyomozás végeztével az ügyészség úgy döntött, hogy mivel az elkövető idős korú és büntetlen előéletű, a vádemelést egy évre elhalasztja, és ha az egy év alatt a pszichiáternő újabb bűncselekményt nem követ el, az eljárást megszünteti.

A család megdöbbenéssel fogadta a hírt: senkit nem akarnak felelősségre vonni a fiatalember haláláért. Ezért az édesanya a városi ügyészség döntése ellen panasszal fordult a megyei ügyészséghez, amely a napokban úgy döntött, hogy a nyomozást folytatni kell. Az indoklás szerint az ügyben több felderítetlen pont maradt, amelyek tisztázása szükséges ahhoz, hogy a gyanúsított pszichiáter büntetőjogi felelősségét egyértelműen megállapítsák.

Az édesanya tehát tovább küzd, hogy igazának érvényt szerezzen, és elérje, hogy életerős fia halálának legyen felelőse.

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook