“Orbán adjon választ arra, hogy milyen megállapodást kötött Pecinával!”

Orbán Viktor bécsi tárgyalásainak nincs ismert kézzel fogható eredménye. A Liberálisok attól tartanak, hogy a látogatás igazi célja nem is az osztrák kormánnyal folytatott tárgyalás volt, hanem részben a választási kampánnyal, részben pedig egy eltitkolt találkozóval függ össze – írja közleményében a Magyar Liberális Párt.

Orbán Viktor nagy örömmel üdvözölte az új osztrák kormány megalakulását. Az osztrákok ezt azzal viszonozták, hogy javasolták a külföldi, köztük a magyar munkavállalók családi pótlékának megkurtítását, majd az Európai Bíróságnál megtámadták a Paks 2 nukleáris erőmű bizottsági jóváhagyását. Ezen túl is bőven akad probléma a két ország között, mint az EU hétéves költségvetési kerete kapcsán az osztrákok szűkítő álláspontja, a folyamatos határellenőrzések vagy az osztrák rendőrség zaklató fellépése a magyar autósokkal szemben. Ezekről a kérdésekről nem sok szó esett a találkozón. Orbán Viktor meglepetésre ezeket európai problémáknak nevezte, és azt várja, hogy az általa ostorozott brüsszeli bürokraták vagy az Európai Bíróság tegyen igazságot. Még a migráció kérdésében is érzékelhető volt az eltérés a magyar és az osztrák álláspont között.

Valószínűleg sokkal nagyobb jelentősége volt annak az eltitkolni szándékolt találkozónak, ami miatt a magyar miniszterelnök egy nappal korábban utazott ki a császárvárosba. Havasi Bertalan is megerősítette, hogy Orbán Viktor találkozott Heinrich Pecina nevű kétes osztrák üzletemberrel, akit a Hypo bank több milliárd eurós csalási ügyében jogerősen elítéltek. Amikor a sajtó tudomása szerint legutóbb hivatalában fogadta Orbán Viktor Pecinát 2016-ban, akkor röviddel ezután Pecina megszüntette a Népszabadságot, majd átjátszotta Mészáros Lőrinc érdekeltségébe a vidéki sajtó jelentős részét. Mivel Pecina a Russmedián keresztül jelenleg is rendelkezik magyarországi és erdélyi médiaérdekeltséggel, félő, hogy ezen az eltitkolni szándékolt találkozón újból a magyar sajtószabadságot súlyosan sértő titkos megállapodás született. A Liberálisok Orbán Viktortól várnak választ arra a kérdésre, hogy miért találkozott Pecinával, és milyen megállapodás született ezen a találkozón – zárul a Liberálisok kommünikéje.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom