Semjén: Habsburg Ottó valódi európai értékeket képviselt

A Habsburg Ottó által 1989-ben képviselt értékek valódi európai gondolatok, értékek voltak, amelyeket “mi is tisztelünk” és amelyekhez “tartozónak valljuk magunkat” – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Habsburg Ottó és a rendszerváltás című konferencián, pénteken Budapesten.

Kiemelte: Habsburg Ottó a náci időkben mindig náciellenes volt, vallotta, hogy keresztény alapon szemben kell állni a faji szocializmussal. Kritikusan viszonyult az osztályszocializmushoz is a kommunizmus és szocializmus idején – mondta, hozzáfűzve: keresztény alapon pontosan tudta, hogy mindkettő ember- és Isten-ellenes, végeredményben neopogány.

Semjén Zsolt úgy fogalmazott: Habsburg Ottó személye jelentette és jelenti mind a mai napig azt a kereszténydemokráciát, amelyet Adenauer, Schuman és De Gasperi neve fémjelez, ami valóban kereszténydemokrácia, és amit a CSU képviselőjeként megjelenített az Európai Parlamentben is.

Hozzátette: az Európai Unió mára “egy olyan alma lett”, amely messze elgurult az alapítóatyák almafájától.

Kitért arra, hogy az Európai Unió vonatkozásában Habsburg Ottó “egy program is”, ennek lényege: “vissza az alapítóatyákhoz, vissza a kereszténydemokráciához, vissza azokhoz az értékekhez, amelyek valóban felépítették Európát”.

Úgy fogalmazott: a Habsburg-birodalom népeinek van egy olyan sajátos közép-európai mentalitásbeli, gondolkodásbeli és életérzésbeli közösségük, ami senki másnak nincs.

A magyar kormány mind a V4-ek, mind az Európai Unió igazi értékei tekintetében, mind az uralkodóház történetének értékelésekor vezércsillagként tekint Habsburg Ottó személyére – mondta Semjén Zsolt.

A miniszterelnök-helyettes értékelése szerint a Habsburg-ház nem pusztán a történelem része, hanem része a magyar jelennek és a jövőnek egyaránt. “Ezeket az értékeket, hagyományokat megbecsüljük, tiszteljük, felismerjük és elismerjük” – tette hozzá.

Semjén Zsolt kiemelte: Habsburg Ottót a nép is szívébe zárta, számos anekdotát őriznek róla, és nincs még egy ember, aki annyi település díszpolgára lenne, mint ő.

A legszerethetőbb személyisége volt trónörökösként a Habsburg-dinasztiának, és hasonlóképpen EP-képviselőként megjelenítője volt az európai értékeknek, amelyeket az ő idejében az Európai Unió valóban vallott – közölte a politikus.

A Habsburg Ottó és a rendszerváltás című konferencia a Habsburg Ottó Alapítvány első nyilvános budapesti rendezvénye, amely a Magyar Tudományos Akadémia épületében kezdődött csütörtök este és pénteken egész nap előadásokkal folytatódik.

Habsburg Ottó (1912-2011) politikus, közíró, a Páneurópai Piknik egyik kezdeményezője, az utolsó Habsburg-trónörökös volt. 1979 és 1999 között a CSU mandátumával tagja volt az Európai Parlamentnek.

(MTI)

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom