Soros György alapítványa több százezer dollárt fog szétosztani vidéki civil kezdeményezések között

Vidéki terjeszkedésbe kezd a Soros György üzletemberhez kötődő Nyílt Társadalom Alapítvány, amely hamarosan több százezer dollárt oszt majd szét dél-dunántúli és észak-alföldi civil kezdeményezések között, így szállva szembe a kabinettel.

Az Abcug.hu portálon csütörtökön megjelent cikkben azt írták, a lépés illeszkedik az új stratégiába, amely aktívabban lép fel a kormányzati támadásokkal szemben. Csontos Csaba személyében kineveztek egy szóvivőt, Soros Györgyöt filantrópként mutatják be, közelebb mennek az emberekhez, és népszerűségre hajtanak – sorolták.

Csontos Csaba elmondta, hogy a projekt részeként Pécsett és Debrecenben is új irodák nyílnak.

„Felismertük, hogy mélyebbre kell menni a társadalmi gondok kezelésében, és nem lehet Budapestről megmondani, mire van szükség egy ormánsági faluban”

– fogalmazott.

Megállapodtak egy pécsi és egy debreceni civil szervezettel, amelyek az elmúlt hónapokban felmérték, melyek a legnagyobb, szegénységből adódó problémák a saját régiójukban. A napokban ki is írják a pályázatokat lakhatási, oktatási, egészségügyi és szegénységgel összefüggő témákban.

„A Nyílt Társadalom Alapítvány a kommunikációban és a módszertanban fogja segíteni a két elosztószervet, de nem mi fogjuk megmondani, mit csináljanak”

– mondta a szóvivő.

Kisebb léptékű projekteket támogatnának, egyenként legfeljebb tizenkétezer dollárral (mintegy hárommillió forinttal). Csontos Csaba közölte, hogy nemcsak már meglevő civil szervezetekhez akarnak eljutni, hanem kisebb közösségekhez, akár családokhoz is.

„De ez nemcsak a pénzosztásról szól, hanem közösségszervezésről is”

– jegyezte meg. Ezért a két központ nem irodaként, hanem közösségi térként működik majd, ahol a helyi civilek maguk köré gyűjthetik a környékbeli kezdeményezéseket.

„Úgy látjuk, hogy a szegénység mellett a másik legnagyobb probléma, hogy szétestek a helyi közösségek, nincs köztük párbeszéd és bizalom. Azt szeretnénk elérni, hogy a helyi közösségek karolják fel az ügyeket. Ha valakinek tűzifára van szüksége, akkor ne az legyen, hogy odavisszük teherautóval, hanem fogjon össze az utca, és nézzenek rá a nélkülöző idősekre”

– jelentette ki.

Bár a Nyílt Társadalom Alapítványnak eddig is voltak oktatási vagy egészségügyi projektjei, Magyarországon az elmúlt években inkább a nagy jogvédő szervezeteknek adott támogatásairól ismerték, a kormány is erről az oldalról támadja – olvasható a cikkben.

(Cikk és fotó: MTI)

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom