Select Page

  • Debrecen időjárása
    Főleg felhős
    13°C
     

Friderikusz is egyfajta utolsó mohikán?

Friderikusz is egyfajta utolsó mohikán?

Mondhatni az ő nemzedékének Vitray Tamás a tanítómestere. A műsorvezetés, a kérdezés vagy inkább a beszélge­tés doyenje. Aztán egykor jöttek a fiatalok. Képes András, aki elevezett egy másik szakmába, vagy Frei Tamás, aki a nagyvilá­got választotta, és olyan sikeres könyveket ír. hogy lehetetlen letenni, miközben borzongunk, mert a jövőnket festi meg.

És Friderikusz. Műsorvezető Show man? Mindkettőben jeles­kedett. Aztán ő is hátat fordított a szórakoztatásnak. Egy kisebb szünet után elkezdett beszélgetni, kérdezni, ám már komoly témákat napjaink társadalmi visszásságait feszegeti.

A végletekig precíz, mun­kamániás. Mindenkitől a maximumot megkövetelő mester. Miért mondjuk t róla? Nos, napjaink is világában számtalan szerkesztő dolgozik, akik a keze alatt nőtt fel. elleshették apró trükkjeit. Kíméletlen, mert soha nem fogadta el munkatársai­tól azt, hogy nem tudom, nem megy. Akivel leült beszélgetni, arról azt is tudni akarta, hogy négy évvel azelőtt milyen színű bugyit viselt. Megkövetelte a szerkesztőitől, hogy felkutassak, megtaláltak es elhozzák neki. Sok-sok oldalt akart elolvasni arról, akivel szemben leült. Akár komoly beszélgetés volt, vagy a legvidámabb show-ról legyenszó. Volt komoly, nyakkendős, öltönyös, majd színes zakókban, tarka ingekbe bujt bohóc.

Egy-egy show elölt még a díszlet utolsó szögét is megnézte, hogy jól beverte-e az illetékes szakem­ber. A világítás előnyös-e neki. vagy. éppen akivel beszélget. Éjszakánként, otthon a külföldi showműsorokat nézte, nem má­solni akart, hanem proli akart lenni. Nem kiabált a munkatársaival, sokkal rosszabb Volt, amikor egy-egy apró csípős megjegyzést tett. Mart a mondata. Kibírhatat­lan – mondták -, de mégis vele maradtak, mert csúcs volt vele dolgozni. Mert közben adott is. csapatot épített, akik hűséggel dolgozlak neki. Cserébe elvitte őket Velencébe és más helyekre is világot látni.

Számtalan utódot sorolhatnánk, akik megállják a helyüket a pályán, mégsem Friderikuszok. Mert nekik ott csüng a fülükben a szerkesztő, vigyázza monda­taikat. Ám, ha Friderikusz kerül a képernyőre, még mindig so­kakat odavonz. Mert van valami titka, amelyről talán ő sem tud. Ismerve Friderikuszt.

Hajdú Péternek – most nem a gázsiról beszélünk – minden rejtett ké­pességét elő kellett bányásznia, hogy újra képernyőre csalogassa a műsorvezető-showmant. Fridi és Hajdú nem volt jó viszonyban. Sőt, ami rosszabb: semmilyen viszonyban nem voltak.

Va­jon Hajdúnak hány embernél hány kört kellett lefutnia, hogy becserkéssze Friderikuszt? A műsorvezető-házigazda az elmúlt tévés évadban és az ideiben is briliáns az Összezárva Friderikusszal című műsorban. Ke­mény, megengedő, együttérző, kedves, vicces, pikírt. ha kell. Mert akárhogyan is nézzük, kél műfajt kevertek össze: a beszél­getőst és a showműsort. Komoly témákról beszélget, miközben ha kell, elmosogat, uborkái pucol és megágyaz a vendégének.

Kicsit visszatért a régi Fridi, csak el ne tűnjön ismét…

Friderikusz vendége volt az egykori jó barát, Varnus Xavér is. Beszélgettek az orgonamű­vész gyerekeiről, ám egyet nem említettek. Sok évvel ezelőtt Fridi el sem hitte Xavérnak, hogy egyáltalán van gyereke. Méghozza kettő. Hiszen Fridi szerint Xavér fantasztikusan, hihetően költ történeteket.

Nos, akkor is a közöttük lévő szokásos kötekedő stílusban Fridi azt mondta: kíváncsi len­nék rajuk! Xavér közölte, hogy másnap a vár egyik szállodájá­ban láthatja őket. Ám Sándor annyira nem hitte el, hogy másik barátját, Bochkor Gábort is beizzította, és vele ment el a találkozóra. És bizony ott a szállodában mindkettőjük szája tátva maradt a két fiú láttán.

Forrás: delina

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook