Select Page

  • Debrecen időjárása
    Tiszta
    -8°C
     

Hien szülei embercsempészek voltak

Hien szülei embercsempészek voltak

A távol-keleten nem bűn az embercsempészet, itthon pedig idővel elévül Hien édesapjának ötéves börtönbüntetése. Akkor akár vissza is térhet Magyarországra – írja a Bors.

Hien édesapja, Nguyen Tuan Anh a vádirat szerint egy bűnszervezetet működtetett, amiben társaival – köztük Hien édesanyjával és féltestvérével – vietnami állampolgárokat segített több millió forintért, hamis papírokkal Magyarországra jutni.

A Blikk információi szerint a 2010-ben kirobbant ügyben a napokban döntés született: az asszonyt és a féltestvért – akik jelen voltak a tárgyaláson – 1 évre és 2 év 6 hónap börtönre ítélték, míg Hien édesapja öt év letöltendő börtönbüntetést kapott a távollétében.

Az 53 éves férfi ugyanis 2015 óta szökésben van, és a mai napig nemzetközi körözés van érvényben ellene.

Úgy tudni, az apuka Vietnamba menekült, egyrészt mert az országnak Magyarországgal nincs kiadatási egyezménye, másrészt mert az embercsempészet ott nem számít bűncselekménynek.

Hien édesapja tehát három éve szabadon élhet a távol-keleten, ahol lánya is minden további nélkül meglátogathatja, ha akarja. A Bors megkeresett egy szakértőt, valóban lehetséges-e, hogy a családfő börtön nélkül megússza az ügyet.

– Természetesen, ez egy kiskapu, amivel sokan élnek is, és igen, ő ott bujkálás nélkül élhet, és abban sem gátolja meg senki, hogy találkozzon a családjával.

Magyarország ezzel nem tud mit kezdeni, hiába nálunk elítélt bűnöző – kezdte dr. Horváth B. Gábor büntetőszakjogász, aki szerint a családfő visszatérése sem kizárt.
– A büntetés-végrehajtás elévül, ha nincs olyan ok, ami megszakítja az elévülést a bűntett legmagasabban kiszabható ideje alatt.

Ebben az esetben pedig a büntetési tétel felső határa 8 év szabadságvesztés – folytatta lapunknak az ügyvéd, ami azt jelenti, nyolc év múlva Hien édesapja visszatérhetne.

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook