Amit tudni akartál a Valentin-napról, de nem merted megkérdezni

Február 14-e Valentin, vagy magyarosabban Bálint napja, ám kevesen tudják, hogy ki volt Szent Bálint, azaz Valentinus püspök, akinek tiszteletére ezen a napon ünnepeljük a szerelmeseket. A tavasz kezdetét jelentő február már a római civilizáció kezdetein is a szerelem ünnepe volt, így sokan kötöttek ebben az időszakban házasságot. II. Claudius császár azonban úgy döntött, megtiltja katonáinak a házasságkötést, mondván az egyedülálló férfiak hasznosabbak a haza számára, mint a családos emberek. Ennek ellenére egy fiatal püspök, Valentinus, titokban folytatta az ifjú párok összeadását, amiért később halálra ítélték. A legenda szerint, a püspök maga is szerelembe esett, mégpedig börtönőre lánya hódította meg a szívét, akinek halála előtt levelet írt, melyet ezekkel a szavakkal zárt: „Valentinodtól, szeretettel” Ez az aláírás azóta is gyakori ilyenkor és a mai Valentin-napi üdvözlőlapok elődjének tekintik a néhai püspök szerelmes levelét.

Persze vannak, akik nem hisznek a hős szerelmes püspök történetében és úgy vélik, csupán az egyház próbált elfogadhatóvá tenni egy pogány ünnepet, az ókor óta február közepén megrendezett termékenység-fesztivált.

Manapság persze már nem igazán az számít, hogy honnan ered maga az ünnep, hanem hogy ilyenkor meglephessük szerelmünket, szeretteinket valamilyen apró ajándékkal vagy gesztussal.

Forrás: bien.hu

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom