Elérhetetlennek tűnő ponthatárok a kiemelt szakokon

Egyre nehezebb dolga van, azoknak a középiskolás diákoknak, akik közepes teljesítménnyel szeretnének bejutni valamely felsőoktatási intézménybe. Bár egyes szakokon kirívóan alacsony ponthatárokkal igyekeznek hallgatókat toborozni az egyes intézmények, a kormány ezúttal is megemeli a bejutáshoz elvárt minimum ponthatárt, és ez a pontszám a következő években még tovább emelkedhet. Jelenleg minimum 260 pontra van szüksége egy diáknak ahhoz, hogy megkezdhesse tanulmányait valamely alap- vagy osztatlan képzésben. Felsőoktatási szakképzésre 220 pont a bekerülési határ, míg a mesterképzésre jelentkezőknek idén is legalább 50 pontra van szükségük a lehetséges 100-ból.

A legnehezebb helyzetben azok a tanulók vannak, akik valamelyik, a kormány által visszaszorítani kívánt szak mellett döntöttek, bár erre a tizenhat szakra is be lehet kerülni államilag támogatott képzésben, ehhez 410-465 pontot kell elérni. Ehhez nem elég az érettségin való kiváló teljesítmény, számos többletpontra is szüksége lesz az alkalmazott közgazdaságtanra, az andragógiára, az emberi erőforrások, a gazdálkodási és menedzsment, a gazdaságelemzés, az igazságügyi igazgatási, a jogász, a kereskedelem és marketing, a kommunikáció és médiatudomány, a közszolgálat, a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási, a nemzetközi gazdálkodás, a nemzetközi tanulmányok, a pénzügy és számvitel, a turizmus-vendéglátás valamint az üzleti szakoktatói szakra jelentkezőknek.

A pontszámok meghatározásával a kormányzatnak az a célja, hogy a legszorgalmasabb diákok jussanak be az egyetemekre, főiskolákra, egyúttal emelkedjen a felsőoktatás színvonala, és ezzel a világ első 200 legjobb intézménye közé jussanak a magyar tudományegyetemek.

Idén változnak az érettségi szabályai is, de nem lesz könnyű dolga a már diplomás, tanulmányaikat mesterképzésben folytatni kívánó hallgatóknak sem.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom