Fejfájás gyerekeknél és kamaszoknál

Az iskoláskorú gyerekek tizede, illetve a tinédzserek 24 százaléka szenved krónikus fejfájástól a Cincinnati Gyermekkórházban dolgozó dr. Nick DeBlasio szerint.

A probléma egyik leggyakoribb oka az elégtelen folyadékbevitel, pláne kültéri mozgás esetén a nyári hőségben. Ebben az esetben akár egy-egy pohár víz elkortyolása is megoldást jelenthet.

Az étkezés kihagyása ugyancsak fejfájáshoz vezethet. A szülőknek meg kell győződniük arról, hogy csemetéjük kiegyensúlyozott étrenden van, aminek a részeként sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt. A túl sok koffein és bizonyos ételek ugyancsak fejfájást eredményezhetnek.

Az alváshiány szintén gyakori ok a fejfájásra. A felső tagozatosoknak és középiskolásoknak legalább naponta tíz órát kell aludniuk.

Újabb kiváltó ok lehet a túl sok otthoni vagy iskolai stressz – például költözés vagy a szülők válása kapcsán.

Amennyiben a gyerek nem látja a táblát az iskolában, vagy gyakran hunyorog, a szakértő szerint érdemes elvinni szemvizsgálatra, hiszen a látásprobléma is fejfájáshoz vezethet.

Szülői hajlam esetén még nagyobb a csemeténél a fejfájás veszélye.

Dr. DeBlasio vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót ajánl a problémára, illetve három napnál tovább fennálló panaszok esetén javasolja, hogy forduljanak orvoshoz.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom