Így Szóltok Ti…

A minap Szegedi László egy érdekes kötetére bukkantam a könyvtárban. A címe: Így szóltok Ti… – Kis magyar marhaságok. A cím magáért beszél, a könyv az elmúlt évek legnevetségesebb vagy éppen legelszomorítóbb sajtóbakijait gyűjti egybe, téma szerint felosztva.

Otthon, a könyvet nézegetve a „Sportköpések” címszó ragadta meg a figyelmemet. Ebben a fejezetben oldalakon keresztül sorakoznak a leghíresebb sportriporterek, kommentátorok elszólásai, melyek nem csak a sportkedvelők számára lehetnek mosolyra fakasztóak.

Az alábbiakban kedvenc sportkommentátoraink legemlékezetesebb megjegyzéseiből szemezgetek, kezdve mindjárt Hajdú B. Istvánnal, akinek jó néhány labdarúgó-mérkőzésen elhangzó baki fűződik a nevéhez.  Ő volt például, aki elmésen megállapította, hogy a bíró 15 perc után lefújta a 15 percet. A következő érdekes kommentárt is tőle hallhattuk: „Oda rúgta, ahol szokott lenni, de ő nem volt ott, mert ott volt, ahonnan rúgta…” Hajdú B. volt az is, aki egy alkalommal felhívta rá a nézők figyelmét, hogy élőben látnak egy felvételt.

Knézy Jenőtől is jó pár érdekes kommentárt hallhattak a nézők. Íme, az egyik nehezen érthető megállapítása: „Elszállt Anderson lába, most hozzák vissza a stadionba”. Bár, azt sem igazán értem, hogy értette azt, hogy a norvégok az utolsó pillanatban továbbjutottak és mégis kiestek. Egy jó meccshez persze elengedhetetlen a jó kommentátor, de Knézy ezen megjegyzését kicsit túlzásnak tartom: „Ezt gyorsan felírom és akkor folytatjuk tovább a mérkőzést”. Persze ezeket az apró botlásokat meg lehet bocsátani, hiszen Knézy szerint 4*0 néha 4. Ezt bizonyítja a következő mondata 0-0-s állásnál: „A szögletarány 2:2, tehát négyszer annyi szögletet láttunk, mint gólt”.

A felsorolásból nem maradhat ki Vitray Tamás sem, aki nélkülözhetetlen információval szolgált, amikor bejelentette: „a gólnélküli döntetlen találkozó eredménye nulla-nulla”. De Vitray kitűnő nyelvérzékéről is ismert. Ezt bizonyítja egy angol kupadöntőn lezajlott incidens. Mivel nem tudta megmondani, ki rúgja a tizenegyest, segélykérően átkopogott az angol kollégához, aki segítőkészen felírta egy papírra: Penalty (=büntető), mire Vitray: A kis Penalty rúgja a büntetőt.

Gyulai István legemlékezetesebb beszólását sokan ismerik („Messzire száll a finn gerelye!), de az én kedvencem mégis a német műkorcsolyázónőről tett nyilatkozata: „Mekkorát nőtt tavaly óta a kis Pötzsch!”

Természetesen mindenki kedvenc F1-es kommentátorát, Palik Lászlót sem felejthetem ki a sorból. Az ő nevéhez annyi aranyköpés kötődik, hogy nehéz lenne mindet felsorolni (az ő hasonlatát használva: annyi itt a baki, mint égen a tenger). Egy alkalommal megtudhattuk tőle, milyen fontos is az autó a Forma-1-ben és azt is, hogy ezeknél az autóknál már négy kerék hajtja a motort. Ráadásul ő az, aki tudja, hogy lehet VONALZÓVAL rajzolni a KÖRÖKET a pályán. A tőle elhangzott egyik kedvenc mondatom pedig ez: „Eddie Irvine-t látjuk, akinek az agya kint van a sisakján”. Palik beszólásait és természetesen szakértő kommentálását mostanában nélkülöznie kell a Forma-1 szerelmeseinek. De hová tűnt Palik László? Talán Damon Hillt keresi.

Ne feledkezzünk meg Vitár Róbertről sem, akitől ez a frappáns mondat hangzott el egyszer egy Afrika kupán: „A fekete fiú vezeti a labdát” (AFRIKA KUPA). Nekem ez a mondata is tetszett: „És most 22-es számmal beáll… a 22-es számú játékos!”

Ne feledkezzünk meg róla, hogy senki sem lehet tökéletes. Kedvenc kommentátorainkat is azért szeretjük, mert ők tudják, hogy lehet fejjel rugdosni ki a labdát és félholdra verni a törököket. Természetesen nincs is olyan sportesemény, amelyen ne hangozna el egy-két mosolyfakasztó megjegyzés mostanában sem, de aki még többet szeretne, az forgassa Szegedi László könyvét, melyben a sportbakik mellett politikai elszólások és furcsa történetek is olvashatók. Ahogy Hajdú B. István mondaná: ez a könyv úgy fejbe vág, mint rotációs kapa a vakondot.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom