Mit tegyünk a szülői szigor ellen

Hamar nagy slamasztikában találod majd magad, ha túl vehemensen adod szüleid tudtára nemtetszésedet. Jobban teszed, ha középutas megoldást választasz. Üljetek le együtt, s nyugodtan tisztázzátok a betartandó szabályokat, a te kéréseid és az övéket.
Igyekezz nyíltan, komolyan, üres ígérgetések nélkül beszélni. Akár szerződést is köthettek egymással, amit majd aláírásotokkal hitelesíthettek. Ajánld fel, hogy ha szabályszegést követsz el, ésszerű büntetést lehetne kilátásba helyezni. Hogy az otthonod körüli munkából ne legyen több vita, s te is alaposabban kivedd a részed, segíts be többet szüleidnek.


Nagyon fontos, hogy nyugodt és összeszedett maradj. Ha bármikor is a betartandó határokra terelődik a szó, higgadtan rendezd a gondolataidat. Igyekezz elkerülni a hangos ellenkezést, ne szakítsd félbe vitapartnereid a mondat közepén. Ha valóban felnőtt módjára gondolkodó érett kamaszként akarsz viselkedni, értelmetlen lenne heveskedni.


Ha a szüleid minden erőfeszítésed ellenére semmibe veszik a véleményedet, érdemes lehet más felnőtthöz fordulnod. Mielőtt ezt megteszed, biztosnak kell lenned abban, hogy szüleid elvárásai teljességgel teljesíthetetlenek, megkérdőjelezhetik szavahihetőségedet. Egy rokon, egy barát, egy tanárod, esetleg egy családterapeuta segítségedre lehet.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom