Fogyatékkal élőknek készült divattervek kiállításon

Végtaghiánnyal- és mozgáskorlátozottsággal élők számára készült divatterveit és azok dokumentációit mutatja be a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kutatólaborjának Normcore – Akadálymentes divat című kiállítása, amely hétfőn nyílik Budapesten az Allee Bevásárlóközpont Aulájában.

A június 10-ig látható tárlaton bemutatott kreációk a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kurzusán készültek, az érintettek bevonásával – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban. A Normcore a kortárs divatelmélet egyik kifejezése a végletesen egyszerű, szélsőségesen normális öltözködés eszköztárának leírására. A tárlat többek között arra keresi a választ, hogy mi a normális, létezik-e normális test és vajon mekkora a társadalom felelőssége ezeknek a fogalmaknak az alakításában, használatában.


Csaknem egy héten át olyan funkcionális, viselhető ruhákról készült fotókat láthat a közönség, amelyek a végtaghiányos, kerekesszékes együttműködők személyes igényei alapján készültek. Létrejöttük pedig a fogyatékossággal kapcsolatos előítéleteket kérdőjelezik meg.
A divatfotókat skiccek, videóinterjúk és alkotói állásfoglalások kísérik, hogy az érdeklődők minél teljesebb képet kapjanak a tervezési folyamatról. Györök Borbála és Nagy Adrienn kapszulakollekciót készített egy baleset következtében amputáción átesett modell, a Robotlány, Réka számára.

A kollekció divatos kreációi nemcsak a lábprotézissel élő viselője, hanem más személyek számára is alkalmas viselet. Ugyanezt a kettős ambíciót hordozza a tervező Pázmány Lili kerekesszékes édesanyja számára létrehozott öltözéke is. Lévai Zsófia és Zepkó Ferenc munkája a nagyfokú testi eltérés vizuális eszközökkel való tompítását tűzte ki célul, hogy ezzel elősegítsék viselőjének társadalmi asszimilációját.

A kreációk a normalitás/abnormalitás kérdéseit kutatják az anyaghasználat, a kompozíció, a színek és a szabászat eszközei révén – írták a tájékoztatóban.
(MTI)

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom