5 természetes megoldás puffadás ellen

A felfúvódás oka a bél- vagy gyomorgázok túlzott termelődése. Ezt kiválthatja a szénsavas italok, illetve a nehezen emészthető ételek fogyasztása is, melyek a vastagbélben lévő baktériumok által kerülnek lebontásra.
A puffadás jelentkezhet gyógyszerek mellékhatásaként is és vannak olyan ételek, melyek hajlamosítanak felfúvódásra. Elfogyasztásuk után nem jelentkezik mindenkinél puffadás, ám ennek ellenére elmondható ezekről az ételekről, hogy a legtöbb esetben gázosodást idéznek elő (bab, oldható rostok, fruktóz, barna sör, vörösbor, szorbit).
Érdemes megfigyelnünk, hogy mely ételek után puffadunk fel, s ezekről írni egy listát, hogy tudjuk mik azok az ételek, melyeket jobb, ha kerülünk.
A puffadás leggyakoribb oka tehát táplálkozási és életmódbeli hibák, azonban sokszor előfordulhat emésztőrendszeri megbetegedésekkel együtt járó tünetként is.

5 természetes megoldás, mely segítségünkre lehet puffadás esetén:

Kömény
A köménytea kiválóan alkalmas a puffadás, valamint a gyomor- és bélpanaszok kezelésére.
Törjünk össze egy-két teáskanál köménytermést, majd öntsünk rá egy csésze forrásban lévő vizet.

Kamilla
Ha rendszeresen felpuffad a hasunk, akkor ennek hátterében állhat az emésztőrendszer túlzott érzékenysége is. Ilyenkor a növényi savak segíthetik az emésztést. A kamillatea megnyugtatja a gyomrot, göcsoldó hatása pedig ellazítja az izmokat.

Levendula
A levendulatea étkezés után fogyasztva megszünteti a kellemetlen teltségérzetet és megnyugtatja a gyomrot.
Egy csésze forrásban lévő vízzel forrázzunk le két teáskanál száraz levendulavirágot, majd hagyjuk állni öt percig és szűrjük le.


Fahéj
A fahéj kiválóan alkalmas a puffadás megszüntetésére és az étvágytalanságra. Serkenti a gyomor-bél traktus izomműködését, illetve fokozza a gyomorsav kiválasztódását is.
Egy teáskanál apróra vágott fahéjat forrázzunk le 2 dl forrásban lévő vízzel, majd lefedve tíz percig hagyjuk állni.

Zsálya
Ha rendszeresen felpuffadunk, akkor érdemes kipróbálnunk a zsályateát. Hatékonyan alkalmazható az emésztőrendszeri problémák ellen és baktériumölő hatással is bír.
Egy púpozott teáskanál szárított zsályalevelet forrázzunk le 2 dl vízzel, néhány percig hagyjuk állni, majd szűrjük le.
Célszerű naponta legalább két csésze meleg zsályateát fogyasztani.

Ha a puffadás egyre gyakoribb, nem csak bizonyos ételek fogyasztása idézi elő és a természetes megoldások sem válnak be, akkor feltétlenül ki kell vizsgáltatni a problémát!

Géczi Nikoletta

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom