Select Page

  • Debrecen időjárása
    Főleg felhős
    2°C
     

A csalán jótékony hatásai!

A csalán jótékony hatásai!

Már az időszámításunk előtti harmadik évszázadban is tudtak a csalán gyógyhatásáról, akkor a kígyómarás mérgének eltávolítására használták. Napjainkra már bebizonyították, hogy remekül alkalmazható húgyúti fertőzések, allergia vagy éppen premenstruációs szindróma ellen.
A csalán béta-karotint, A, C, B, U, P és K vitamint, szelént, flavonoidokat, 4 fajta klorofillt, vasat, kalciumot, káliumot tartalmaznak. Magas vastartalma miatt vérszegénység ellen is kiváló hatású. Hamujában nagy mennyiségű meszet, ásványi sókat, fehérjét találunk. Tartalmaz aszkorbinsavat, fahéjsavat, ecetsavat, a csalánszőrök pedig hangyasavat. Hatóanyagok közül megtalálható benne többek között az acetilkolin, fitoszterin, hisztamin, szerotonin, glikozidok, szterolok, kariotinoidok. A gyökerében béta-szioszterol található. Zsenge leveleiből – amíg nem csípnek – főzeléket készíthetünk, melyben ásványi anyagok, fehérjék és vitaminok által frissíthetjük szervezetünket.


A csalán alkalmazásának módjai:

– teaként (levél, gyökér)
– tinktúraként (külsőleg, belsőleg)
– magolajként ( külsőleg, belsőleg)
– borogatásként (külsőleg)
– ülőfürdőként (külsőleg)
– hajszesz és samponként (fejbőrre)
– ételként (levesek, főzelékek)
– csalánsörként

A csalántea (levélből) elkészítésének módja: Két evőkanál szárított csalánlevelet leforrázunk (nem főzzük), lefedjük, csupán 2 percig állni hagyjuk, majd szűrjük és kortyonként fogyasztjuk. Az ajánlott napi bevitel átlagos esetben 2-3 csésze. Súlyosabb esetekben akár 1-1 1/2 liter tea fogyasztása javasolt arányosan szétosztva a nap folyamán.
A csalántea (gyökérből) elkészítésének módja: A jól kiszárított és felvágott gyökereket (két púpozott teáskanál) éjszakára 2,5 dl hideg vízben áztatjuk és azt reggel felfőzzük, szűrjük, majd kortyonként fogyasztjuk.
Csalán tinktúra: A tavasszal vagy ősszel kiásott gyökereket kefével tisztítsuk meg, majd vágjuk apróra és tegyük üvegbe. 38-40%-os gabonapálinkával öntsük fel és valamilyen meleg helyen 14 napig állni hagyjuk. Tinktúra alkalmazása: naponta 2x vagy 3x 1 dl vízben oldva, külsőleg bedörzsölőszerként.
Magolajként alkalmazva: belsőleg 1-2 mokkáskanál/nap, külsőleg bekenőszerként.
Borogatás: a nagy csalán teáját használjuk borogatásra.
Ülőfürdő: fürdővízhez 2 l csalántea hozzáadása, a fürdővíz csípőig érjen. A növény klorofill tartalma miatt megfoghatja a kádat.
Csalán lábfürdő: Két maréknyi, kefével és vízzel alaposan megtisztított csalángyökeret és friss csalánt (szárát és levelét) 5 liter vízben egy éjszakán át áztassunk és másnap forraljuk fel. Amilyen melegen csak bírjuk, 20 percig áztassuk benne lábainkat. A csalánt hagyjuk a lábfürdő idején is benne a vízben. Ezt a lábfürdőt újra felmelegítve, kétszer-háromszor is felhasználhatjuk.

Hajszesz és sampon: a termékek leírása szerinti használat követendő.
Ételként: a növény friss leveleit használhatjuk. A májusi friss csalánlevelekből lét is préselhetünk, amelynek maximális napi adagja ½ pohár (kiváló vérpezsdítő).

Gyógyító hatásai:


Méregtelenítés:
A csalán kiválóan alkalmas tisztító kúrához, böjtökhöz, mivel az egyik legerősebb vértisztító növény. A leveléből készített tea feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket. A vesét fokozatosabb vízkiválasztásra készteti, így tisztítja a vizeletkiválasztó rendszert, s fokozza a szervezet védekező erejét. Tartós fogyasztása esetén gondoskodjunk a kálium pótlásáról, mert vizelethajtó hatása miatt a szervezet káliumkészletét kimeríti. Akik hajlamosaknak vesekő és hólyagkő képződésre fogyasszanak rendszeresen csalánteát, melynek segítségével a homok még időben kiválasztódik. Tisztító hatása a gyomor- és bélhurut esetén is érvényesül.

Izületi bántalmak:
Teája hatékonynak bizonyul köszvény, izületi gyulladások, ill. reumatikus megbetegedések kezelésére, mivel vizelethajtó, emésztést serkentő és keringést javító anyagai csökkentik a vér hangyasavszintjét.

Urtikáció – a reumás testrészek megcsapkodása csalánnal:
Ez az ősi gyógymód különösen isiász és lumbágó esetén hatásos. A bőr kipirul és megduzzad, a bőrszövet sok vért kap, így belülről szüntethetők meg a reumatikus fájdalmakat okozó lerakódások, gyulladások. Figyeljünk rá azonban, hogy a „csalánozás” után ne érje hideg víz a bőrt, mert a melegérzet égésbe megy át.

Allergia:
A csalánban megtalálható egy kvercetin nevű flavonoid, mely gátolja az allergiás szervezetben az allergénre adott reakcióként termelődő hisztamint, valamint vértisztító hatása miatt enyhíti az allergiás tüneteket (ekcémát, szénanáthát, asztmát, csalánkiütéseket). Állapotod súlyosságától függően az ajánlott kezelés naponta háromszor 250 milligramm csalánkészítmény.
Pollenallergia ellen: a tavasszal jelentkező pollenallergia megelőzésére, vagy az allergia hatásainak mérséklésére fogyasszunk csalánteát, napi 3-4 csészével. A kúrát három hétig ajánlatos folytatni.

Bőrbetegségek:
Eltünteti a pattanásokat, és egyes bőrbetegségek esetén is hatásos (pl.: övsömör, ekcéma).

Szépségápolás:
A csalán fiatalt levelei arcgőzölésre ajánlják összehúzó hatása miatt. Levelei összeturmixolva üdévé teszik a leheletet. A csalánlevélből készült krém bőrtisztító hatású, ezáltal a zsíros bőrre különösen jó hatással van. Házilag is kipróbálhatjuk áldásos hatását. Tegyük forró vízbe a frissen leszedett csalánleveleket, majd vágjuk apró darabokra, keverjük péppé és vigyük fel az arcunkra. Hetente kétszer ismételjük meg a kezelést. Hatékonyan alkalmazható a ráncok kisimulását, a vérellátás frissítését, az arcbőr rugalmasságának megőrzését. A csalánfőzet serkenti a fejbőr vérellátását, erősíti a hajhagymákat, gyorsabban nő a haj és szép fényű lesz. Minden hajnak jót tesz a csalántinktúra, amit tavasszal vagy ősszel szedett csalángyökérből készíthetünk: 40%-os gabonapálinkában érleljük 2 hétig a megmosott gyökeret – apróra vágva (egy marék gyökér 3dl pálinkába). Naponta bedörzsölve a fejbőr ismét életre kel, az eredmény jól látható: selymesen csillogó, sűrű, laza haj és korpamentes fejbőr.
Hajpakolás: Forraljunk vizet, majd forrázzuk le a leveleket. Amikor kihűlt dörzsöljük a hajba, és várjunk 5-10 percet, majd öblítsük le vele a fejbőrt. Ezt hetente kétszer, háromszor érdemes elvégezni, korpásodási és zsírosodási hajlamtól függően.
Hajmosás: 4-5 maréknyi friss vagy szárított csalánra hideg vizet öntünk (egy öt literes edénybe), majd lassú tűzön forrásig melegítjük. Ezután 5 percig állni hagyjuk. Ha gyökeret használunk, jó maréknyit áztassuk hideg vízbe egy éjszakán át, másnap forraljuk fél, és 10 percig hagyjuk állni. A fejmosáshoz ilyenkor natúr szappant használjunk.

Vérzéscsillapítás:
Csersavtartalmának köszönhetően – összehúzó hatás – kisebb vérzések elállítására is használható a friss csalán levele. A felső hajtásokat műanyag zacskóba téve összezúzzuk, és a pépet tiszta ruhára tesszük és ráhelyezzük a vérző sebre.

Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő:
A pépes vagy a csalánlé-borogatás enyhítheti a vénás végtagok fájdalmát és az ütéssel járó fájdalmakat. Csökkenti az ízületi gyulladásokkal járó, lüktető fájdalmat. Köszvény okozta problémák, és reumás betegségek kezelésére is használható.

Kiváló immunerősítő
Fontos ásványi anyagokat, többek között vasat és szelént, valamint C-vitamint tartalmaz a csalán, de megtalálhatóak benne a karotinok is, melyek antioxidáns hatásuk mellett immunserkentők is.

Szív és keringési betegségek:
A csalán kimossa a vérből a toxikus anyagokat, és képes feloldani az érfalakra rakódott különböző lipideket (zsírokat), így csökkentheti az időskori magas vérnyomást.
Akkut magas vérnyomásban szenvedők azonban nem használhatják a növényt! Tisztítja a hajszálereket is, erősíti az érfalakat, az érfalak izomzatát, a szív koszorúereit, ezáltal csökkenthető a szívinfarktus kialakulásának kockázata. Vastartalma miatt vérszegénység esetén is segítséget nyújt és elősegíti a vérképződést. A csalán jótékony hatással van az izmok jobb vérellátására pl. hideg végtagok kezelésére. Vitalizálja az egész testet, mivel felpezsdíti a vért, szinte felfrissíti az egész keringési rendszert. Külsőleg, borogatásként használva enyhíti a visszérfájdalmakat. Érszűkület esetén csalángyökérből készített lábfürdő nagy segítség. 2 marék gyökér+levél és szár 5 liter vízben áztatni fél napig, felforralni. Amilyen melegen bírjuk, beáztatni a lábakat 20 percre. 2-3-szor felhasználható, újra melegíthető.
Gátolja az erekben a vérrögök képződését, így megelőzhetővé válik a különböző embóliák kialakulása. Fontos: A csalántea nem alkalmas szívelégtelenség következtében kialakult ödéma elmulasztására.

Húgy-, húgyúti-, hólyag betegségek
A növény távozásra készteti a vese, és hólyaghomokot, valamint a kisebb köveket, átmossa az egész húgyúti rendszert. Fokozza a vizeletkiválasztást, így a nem kívánt kórokozók is kiürülnek a szervezetből. Csökkenti a testben felhalmozódott folyadékokat (ödémákat), így fokozza a vese kiválasztó funkcióját. Belsőleg és külsőleg egyszerre alkalmazva a köszvény (húgysavtúltengés) egyik legbiztosabb ellenszere. (Köszvény ellen: naponta háromszor szedjen 250 mg csalánkivonatot.) A növény segít a pangó vizelet megindításában, ill. egy esetleges húgycsőelzáródás orvoslásában. Felfázás esetén napi egy csésze csalántea fogyasztás, ill. az ülőfürdő nyújt segítséget, hiszen vizeletfokozó hatása is jól ismert, emellett fertőtlenítő és baktériumölő hatása is van.
Húgyúti fertőzés ellen: naponta igyon meg egy csésze csalán teát. 

Emésztőrendszeri betegségek
A növény képes a májban és a lépben felhalmozódott toxikus anyagokat (pl.: gyógyszermaradványok, vegyszerek) kioldani és eltávolítani, elősegíti a máj méregtelenítő funkcióit. Teája gyomor és bélhurut ellen is hatásos. A vastagbél gyulladásos betegségeinél is segítséget nyújthat gyulladáscsökkentő hatásával. Székrekedés esetén is hatásos, mert javítja a bélperisztaltikát. Oldja a belekben felhalmozódott plakkokat, így rendszeres használatával számos súlyos bélbetegség (pl. bélrák) megelőzhető.

Női-, és férfi ivarszervek betegségei
A csalán javítja a kismedence vérellátását, a méh izomzatának anyagcseréjét, vérkeringését. A kismedencében elhelyezkedő különböző ciszták feloldását és „kitakarítását” is elvégzi. Növeli a nemi vágyat, oldja az érzelmi és szexuális ösztönvilág gátjait. Csökkenti a premenstruációs tüneteket, mivel csökkenti a szervezet folyadék visszatartását. Menstruációs görcsök esetén is alkalmazható, görcsoldó hatása miatt.
A növényt áldott állapotban lévő nők ne alkalmazzák, mert méhösszehúzó hatása miatt idő előtt megindíthatja a szülést!
Férfiak esetében javítja a barlangos test vérellátását, ezáltal emeli a libidót és a merevedési képességet. A csalán gyökerében található béta-szitoszterol hatóanyag enyhíti a prosztata jóindulatú megnagyobbodásának tüneteit. A prosztata- megnagyobbodás tünetei ellen: naponta kétszer alkalmazzon 250 mg engedélyezett csalánkivonatot 160 mg fűrészpálma-készítménnyel vagy 100 mg afrikaiszilvafa-készítménnyel együtt.
Mindkét nem esetében a csalán emeli az ivarsejtek (petesejt, hímivarsejt) termékenyítő képességét, növeli az ondószámot és elősegíti az egészségesebb petesejtek képződését.
Aranyeres bántalmak esetén ülőfürdőként alkalmazva visszahúzódásra készteti az aranyeres csomókat és enyhíti a fájdalmakat.

Egyéb betegségek
Ha reggel éhgyomorra tartósan fogyasztjuk teáját (nőknek 4 dl, férfiaknak 5 dl kortyonként fogyasztva) a csalán csökkenti a vércukorszintet.
A növény szoptatós anyáknál serkenti a tejelválasztást, ill. beindítja azt apadás esetén. Azonban olyan információkat is találtam, hogy szoptatós anyáknak nem ajánlott a fogyasztása, ezért mindenképpen tájékozódj az orvosodnál, ha csalánteát szeretnél inni a szoptatás ideje alatt.
A csalán fokozza az immunválaszt, serkenti a hormontermelést (alacsony szintek). Szerotonin tartalma miatt a növény kiegyensúlyozottabbá teszi az idegműködést.
A népi orvoslás a teáját ajánlja még köhögéscsillapításra, fájós torokra, hurutos állapotok megszüntetésére.
Kedvező hatással van a hasnyálmirigyre, így a vércukorszint is csökken. Csökkenti a koleszterinszintet. Érelmeszesedés esetén is érdemes egy kúrát tartani.
Csontritkulás: az ásványi anyagainak, főleg a szilíciumnak és a bórnak köszönhetően a csalán kiváló gyógyír a csontritkulásra. Szórjunk 3 kanál száraz csalánt fél literforrásban lévő vízbe, majd hagyjuk tíz percig állni, majd igyuk meg. Napi egy liter csalántea elfogyasztása javasolt.
Fáradtság ellen: ha általános fáradtságérzet vesz erőt rajtunk, fogyasszunk csalánt, gazdag C-vitaminban és vasban, így fizikai és szellemi fáradtság ellen is használ. Naponta 4-6 csésze csalánteát is megihatunk. Ha kellemetlennek találjuk az ízét, ízesítsük citrommal.
Hasmenés: a csalán magjai kiválóan használnak hasmenés ellen, mivel fehérjét, zsír- és nyálkaolajt tartalmaznak. Szükség esetén szintén tea formájában fogyasztandó.

Esetleges mellékhatásai:
A csalánteát nyugodtan ihatjuk akár egy fél éven keresztül is, de az ajánlott 3-5 csészényi (1,5 dl) napi adagot (8-12 g) ne lépjük túl, mert allergiás tüneteket (gyomorpanaszokat, emésztési zavarokat, esetleg hasmenést) okozhat. Nagy mennyiségben való fogyasztásakor gyomorpanaszok, bőrégés és vizeletpangás fordulhat elő, de erős túladagolása nagyon ritkán fulladásos reakciót is kiválthat.

Csalánleves:
A csalán felső gyenge hajtását leforrázzuk. Ha kihűlt szűrjük le a levét. A leszűrt csalánból nyomjuk ki a vizet, így gombócokat kapunk, ezeket apróra vágjuk. Lisztes rántást készítünk, amibe az apróra vágott csalánt beletesszük. Felöntjük vízzel, sózzuk, és egy fej apróra vágott fokhagymával, tejföllel gazdagítjuk. Kolbász karikákkal és felvert tojással is gazdagíthatjuk.

Csalánkrémleves

Hozzávalók:
1 vöröshagyma
4 kiskanál vaj vagy margarin
egy jó nagy marék friss csalán
1 csapott evőkanál kukoricaliszt vagy finomliszt
2 dl tej

késhegynyi őrölt fehér bors
2 dl tejszín
a tálaláshoz:
pirított zsemle- vagy kenyérkockák, vagy egy fél kemény tojás

A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, és a vajon kevergetve néhány percig pirítjuk. Az alaposan megmosott, szárától lecsipegetett csalánleveleket hozzáadjuk, 1,2 liter vízzel felöntjük, felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 30 percig főzzük. Ha megpuhult, szitán áttörjük vagy turmixoljuk. A liszttel sima krémmé kevert tejjel besűrítjük. Ismét felforraljuk, és folyamatosan keverve 2-3 percig főzzük. Megsózzuk, megborsozzuk, és a tejszínt belecsorgatva könnyűre keverjük. Pirított zsemle- vagy kenyérkockákkal, vagy egy fél kemény tojással azon forrón tálaljuk.
 
Csalán-csontleves
Marha- és sertéscsontból sós vízben jó erős csontlét (kb. 2,5 l) főzünk. Apróra vágott hagymát (1 közepes fej) zsíron halványsárgára pirítunk. Mielőtt kész, kevés lisztet szórunk rá, tovább keverjük, majd felöntjük egy kevés csontlével és a leveshez keverjük. Személyenként 100 g-nyi apróra vágott csalánlevelet adunk a leveshez, és 5 percig tovább főzzük. Tálalás előtt hideg csontlével összekevert tojást csurgatunk a fazékba. Tejszínnel dúsíthatjuk. A tányérba vajon pirított kenyérkockákat készítünk, erre merjük a levest.

Csaláncsúcsleves
1 db közepes nagyságú apróra vágott vöröshagymát forró vajon megpárolunk, majd kb. 200 g megmosott csaláncsúcsot egészben ráöntünk, folyamatosan keverjük, míg össze nem esik. 3/4 l húslével felöntjük, 3 db közepes méretű, hasábra vágott burgonyát adunk hozzá. 20 percig főzzük, ha kész, robotgéppel pépesítjük. Ízlés szerint fokhagymát passzírozunk bele. Frissen reszelt szerecsendióval és sóval ízesítjük. Tejföllel gazdagítjuk, ismét felmelegítjük, de nem forraljuk. Tálaláskor a levest apróra vágott medvehagymával és pirított kenyérkockával szórjuk meg.

Csalánfőzelék
Arasznyi csalánhajtásokat (200 g) 10 percig forró vízben főzünk, leszűrjük, összeaprítjuk és 100 g vajban hagymaszeletekkel együtt pároljuk. Tejjel vagy húslével felöntjük, felfőzzük. A főzeléket liszttel besűrítjük, sóval, borssal, szerecsendióval és kevés cukorral ízesítjük.
Azonban könnyen túladagolható (vesegörcsöket okozhat), ezért a csalánfőzeléket csak hetente egyszer szabad fogyasztani és azt is csak tavasszal, amíg a zsenge leveleknek nincs csípős ízük!

Sült csalánlevél-levesbetét
Már nagyobb, de még fiatal csalánleveleket (személyenként 5-6 levél) deszkára fektetünk, mind a két oldalát finoman kiverjük, megsózzuk, megvárjuk, míg levet ereszt. Palacsintatésztát keverünk, a levelet belemártjuk és forró palacsintasütőben mindkét oldalát kisütjük. Másik változat, ha a csalánleveleket durván összevágjuk a palacsintatésztához keverjük, kisütjük, felgöngyöljük és így vékony szeletekre vágva adjuk a forró húslevesbe.

Csalánfelfújt
A csalánleveleket (500 g) sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és összevágjuk. Személyenként egy zsemlét összevágunk, tejjel meglocsoljuk, megvárjuk, míg megpuhul, finomra vágott hagymával, lestyánnal, sóval, ízlés szerint kaporral ízesítjük. Hozzáadjuk a csalánfőzeléket és személyenként egy tojással behabarjuk. A masszát kizsírozott, lapos formába öntve kb. fél órára forró sütőbe tesszük.

Csalánfasírt
A csalánleveleket (200 g) lobogó vízben néhány percig forrázzuk, majd szitán, csap alatt lehűtjük. Lecsöpögtetjük, finomra vágjuk és egy tálban 1 apróra vágott kemény tojással, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval jól összekeverjük, kicsit pihentetjük. A masszából pogácsákat formálunk, lisztben megforgatjuk, és forró zsiradékban kisütjük. Húsételekhez körítésként tálalhatjuk.

Csaláncsipetke
Egy teáskanálnyi vajat zsemlemorzsával összekeverünk, hozzáadunk személyenként fél tojást. A finomra vágott (50 g) csalánleveleket a tésztához keverjük, sóval, borsfűvel és bazsalikommal ízesítjük. A masszából csipetkéket formálunk és a levesben kifőzzük.

Tojásos csalánsaláta
8 db kemény tojást apróra vágunk, sóval, kevés mustárral, olajjal, citromlével (esetleg ecettel) és 500 g apróra vágott csalánlevéllel összekeverjük.
 
Csalános rétes
A rétestésztából a szokásos rétegezés háromszorosát vegyük, s terítsük egy tepsi aljára, vajjal, vagy olajjal meglocsolva. A csalánleveleket felaprítva hagymával, esetleg fokhagymával, megdinszteljük, sóval , borsssal, s akár egyéb ízlés szerinti fűszerekkel ízesítjük. Ezt terítjük a rétestésztára, és egyenletesen elosztjuk rajta a feta sajtot, amit előzőleg kis kockákra vágtunk, majd az egészet még egy háromszoros réteg rétestésztával fedjük be, jól nyomkodjuk rá, és miután meglocsoltuk olvasztott vajjal, süssük a sütőben szép pirosra.


Csalánsör recept:

friss fiatal csalán hajtásvég (50 szál)
2 púpozott evőkanál őrölt gyömbér
8 dkg cukor
2 evőkanál borkő
3 dkg étkezési élesztő
36 liter tiszta víz
Forraljuk 20 percen át a vízben a csalánt és a gyömbért, majd tegyük bele a cukrot és oldjuk fel kevergetés közben. Hagyjuk kihűlni az oldatot, majd adjuk hozzá a borkövet, keverjük el benne és újra melegítjük fel enyhén.
Adjuk hozzá az élesztőt, de ne kevergessük közben! Hagyjuk egy éjszakán át letakarva pihenni. Másnap fölözzük le a tetején összegyűlt habot, jól keverjük meg, majd palackozzuk jól záródó üvegekbe. Hagyjuk állni két napig, majd fogyasztható.
Fogyasszuk hűtve! Az üveg alján üledék képződik, 18 év alatt fogyasztása nem ajánlott!

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook