A paradicsom is gyógyszer +tippek

Egy közepes paradicsom (kb. 123 gr) 22 kalóriát tartalmaz, nem tartalmaz zsírt és csupán 5 gr szénhidrátot, amiből 1 gr rost, 3 gr cukor és 1 gr fehérje. Szénhidráttartalmának több mint a fele glükóz (szőlőcukor) és fruktóz (gyümölcscukor). A vitaminok közül sok benne a karotin, a B1-, a B2-, és a C-vitamin. Az ásványi anyagok közül káliumtartalmát érdemes a leginkább kiemelni. A paradicsom kellemes ízét a sokféle szerves sav – almasav, citromsav, borostyánkősav és tejsav – és illóolajtartalma biztosítja. Melatonintartalma fékezi az agysejtek öregedését. Folsav-tartalma pedig jókedvre derít, a benne lévő B-vitamin feszesen tartja a bőrt. Hatással van a mellékvese működésére, és csökkenti a prosztatarák kifejlődését.
A paradicsomlében sok az A-vitamin, így serkentőleg hat az immunrendszer működésére, és hatékonyabb a T sejtek működése a test védelmi erejében. Jól hat a bőrproblémák gyógyításában és a nap által okozott égések csillapításában. Hatékonyan közreműködik az ibolyántúli sugarak által tett rombolások gyógyításában is. A benne lévő króm segíti a vér megfelelő cukorszintjét fenntartani. A paradicsom egyik alkotóeleme, a lutein kitűnő a szemre. A szem retinájában is van lutein, és ez szükséges az éles látáshoz. A paradicsom segít megelőzni a sárgafolt elsorvadását, amely a felnőtteknél kialakuló vakság első számú oka, és segít a látás javításában.
A paradicsom fogyasztása csökkenti a reumás és ízületi fájdalmakat, és jó hatású a köszvény, valamint különféle gyulladásos megbetegedések esetén. Magas víztartalma megelőzi a vér besűrűsödését és oltja a szomjúságot. A riboflavin, ami jelen van a paradicsomban, csökkenti a migrén gyakoriságát.


Nyersen fogyasztva a paradicsom/paradicsomlé elengedhetetlen azok számára, akik emésztési zavarokkal küzdenek. Segíti az emésztést és csökkenti a gyomorsavtúltengést. „Felújítja” a májat. Székrekedés esetén is hatékony.
Káliumtartalmának köszönhetően a paradicsomlé tisztítja a vért, és a többi ásvány „segítségével” a benne levő mérget is eltávolítja.
A terhez nők esetén a legfontosabb magzatvédő vitamin a folsav, ami a paradicsomban nagyobb mennyiségben megtalálható. Ezért javasolt a paradicsomban gazdag diéta terhesek esetén.
Külsőleg is jó szolgálatot tesz a paradicsom. Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsom pakolást teszünk megtisztítja a sebet és az hamarabb begyógyul. Például arcpakolásként alkalmazva és belsőleg is helyreállítja a bőr pH értékét, jótékony hatású a zsíros, pattanásos bőrre. Gombák, kelések, fekélyek tisztítására, kezelésére is alkalmas. Kismamák is bátran használhatják a terhesség alatt kialakult májfoltok halványítására.
A paradicsomban található bioflavon a lycopene, ami kimondottan rákellenes anyag a szervezetünkben. Ez a karotinfajta sokkal ellenállóbb, mint a sárgarépa karotinja. Ez különösen a prosztata rák ellen hatékony. A szájüregi és a gyomrot, illetve a bélrendszert érintő daganatok megelőzésében is szerepet játszik. A likopin ezen kívül segíti a szervezet zsíranyagcseréjét, szabályozza a sejtosztódást és erősíti az immunrendszert. Magasabb a likopintartalma a sűrített paradicsomnak, a paradicsom ivóleveknek, vagy a ketchupnak.
Egy átbulizott éjszaka után bizony sokak szenvednek a mellékhatásoktól, egy jéghideg paradicsomlé ilyenkor csodákra képes! A-vitamin és kálium tartalmának köszönhetően tisztítja a vért és a májat.


Fogyaszthatjuk nyersen salátának vagy szendvicsre és főzve (leves, mártás). Használhatjuk díszítésre, ízesítésre. A konzervipar is számos terméket készít paradicsomból: sűrítményeket, készételeket, bébiételt és savanyúságokat..
Előfordulhat azonban olyan is, hogy valaki allergiás a paradicsomra, ezért figyeljünk testünk reakcióira.
Akik a magas vérnyomásban szenvednek és olyan gyógyszert szednek, ami visszatartja a szervezetben a káliumot, csak elővigyázattal fogyaszthatnak paradicsomot, magas káliumtartalma miatt.


Tojásos lecsó
Hozzávalók: 1 kg paradicsom, 0,5 kg paprika, 3 db hagyma, 1 szál kolbász, 10 db tojás, pirospaprika, só.
Elkészítés: A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, gerezdekre vágjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, ereit és magjait eltávolítjuk, majd vékony szeletekre vagy ujjnyi vastag karikákra szeljük. A hagymát meghámozzuk, és apróra felkockázzuk. A kolbászt ugyancsak vékony csíkokra vágjuk. Az olajhoz hozzáadjuk a kolbászt és a hagymát, mérsékelt tűzön pirítjuk. Megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, rádobjuk a paprikát, ízlés szerint sózzuk. Visszatesszük a tűzre, és addig forraljuk, amíg a paprika össze nem esik. Beleforgatjuk a paradicsomot, majd a tojást, és mérsékelt tűzön főzzük, amíg a tojás meg nem sül.


Paradicsomos burgonyasaláta

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 0,5 kg paradicsom, 1 csomag póréhagyma
Elkészítés: A héjában megfőzött burgonyát meghámozzuk, kihűtjük és vékony karikákra szeleteljük. Egy tálban óvatosan összekeverjük a szintén karikákra vágott paradicsommal és póréhagymával. Utána ráöntjük az előre elkészített salátaöntetet és 1-2 órán át, a hűtőszekrényben érleljük.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom