A virágok finomak!

A tavasz közeledtével jó, ha észben tartjuk, hogy a különfélevirágok nemcsak szemünknek lehetnek tetszetősek, hanem gyomrunknak is. 

Kevesentudják például, hogy szinte minden- hazánkban is termesztett- tök virága ehető.A legismertebb a cukkini, melynek sárga színű, nagy formájú virágát leginkábbkirántva, grillen, vagy roston sütve szolgálják fel. (Ugyanígy alkalmazzák acsillagtök, és a spárgatök virágát is, amely édeskés íze miatt forró vízbenfonnyasztva leginkább saláta, vagy főzelék formájában fogyasztható.) Számosjótékony hatása is ismert a cukkini virágának, rengeteg benne az A ésC-vitamin, az idős férfiak pedig prosztatabántalmaik enyhülése érdekébenfogyasztják. Elkészítése se túl bonyolult, fontos viszont, hogy a cukkinivirágát meg kell fosztani a porzójától és a cukkini kezdeménytől. Sajttal, éstúróval megtöltve nyersen is ehető.

Nem túl ismert tény az sem, hogy szinte minden hazánkbanismert retekvirága is fogyasztható. Körözött túróhoz, salátához és vajkrémhezis adható ez a C vitaminban gazdag, kissé csípős kék vagy lila színű virág.

Azillatos kerti ibolya szintén említésre méltó az ínyencségek közül. Leginkább cukrászokszokták kandírozva eltenni és felhasználni sütemények díszítésére. Virága italok, és különféle édességekízesítésére is szolgálhat. Sőt jégkockába belefagyasztva koktélok és üdítőkdíszítésére is felhasználhatjuk.

Ehető továbbá az illatos rózsaszirom, és a tulipán is. Arózsát cukorsziruppal összefőzve kellemesen üdítő szörpként fogyaszthatjuk, atulipán szirmait pedig salátaként ehetjük meg, hiszen íze hasonlít a fiatalborsóra vagy a nyers uborkára. 

A gumós hibrid begónia dús szirmú virágának ízepedig a citroméhoz hasonló, mellyel húsokat, és salátákat is díszíthetünk.

( Király László ismeretei nyomán)

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom