Select Page

  • Debrecen időjárása
    Főleg felhős
    1°C
     

A zeller jótékony hatásai + Tippek

A zeller jótékony hatásai  + Tippek

A zeller hatását mutatjuk be az emberi testre, mutatunk pár alkalmazást gyógyászati célokra, illetve adunk pár tippet különféle ételek elkészítéséhez.

Zellerből három félét lehet kapni a piacokon és az üzletekben:

1. halványító, vagy angol zellert – hosszú, zöld száráról és jellegzetes leveleiről ismerhetjük fel. Legtöbbször frissen, salátákhoz használjuk.

2. gumós zeller – szinte elengedhetetlen hozzávalója az ízletes, aranysárga húslevesnek.

3. metélőzeller – egyszerűen a zeller zsenge, finom levélkéit jelenti: ezeket ugyanúgy fel lehet használni, mint a petrezselyem zöldjét. Használhatjuk saláták, levesek, húsételek ízesítéséhez és díszítéséhez.

A zeller többek között nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort tartalmaz, illetve természetes vas forrásként is alkalmazható. B és B12 vitamint is tartalmaz, ami különösen fontos a vegetáriánusoknál és vegánoknál, hiszen ők pont olyan ételektől tartják távol magukat, amik nagy mennyiségben tartalmaznak B12 vitamint.

Zeller hatása az emberi testre

A zeller elpusztítja a baktériumokat és gombákat a vesékben, a belekben, illetve a gyomorban, fokozza az alhasi vérkeringést, így segíti a szervezetünk méregtelenítését és fokozza az energiaellátásunkat. Tisztítja a veséket, élénkíti a működésüket, gátolja a homok- és vesekőképződést és vízhajtó hatású, ezzel segíti a vesekő, ill. –homok kihajtási folyamatát is. Segít egyensúlyban tartani a vérben a sav és a lúg egyensúlyát. Így megakadályozza a szervezet elsavasodását, és ezzel megelőzhető például az allergia, ekcéma, pikkelysömör, túlsúly, daganatos megbetegedések, cukorbetegség, vérmérgezés.

A zeller megtisztítja a májat és a nyirokrendszert. Levele gazdag olyan antioxidánsokban, amelyek fontos elemei a rák kialakulása elleni küzdelemnek.

Igen jó A-vitamin forrás, ami természetes antioxidáns. Kiváló hatása van a bőrre, de a jó látáshoz is szükséges. Az A-vitamin fontos szerepet kap a tüdőrák elleni védelemben. A friss zellerben található K-vitamin a csontokra van rendkívül jó hatással. Azt is kimutatták, hogy igen hasznos az Alzheimer-kórban szenvedőknek, ugyanis csökkenti az agysejtek károsodását.

A zellerképes pozitívan befolyásolni a vérnyomást. A zeller olyan rendkívül hatékony összetevőket tartalmaz, amelyek gondoskodnak többek között az artériafalak ellazításáról, és ezzel az ereket tágítják.

Zellerfélék alkalmazása gyógyászati célokra

Népi gyógyászatban gyakran alkalmazzák emésztési panaszok esetén, csökkenti a vércukorszintet is.

A zeller fogyasztásával akár csökkenthetjük a stressz kellemetlen hatásait, de a benne található olajok jótékony hatása miatt a hiperaktív gyermekeknek is javasolt a zöldségből készült ital fogyasztása.

Elősegíti a kismamák tejtermelését, serkentő és erősítő hatású. Nyers levelei alkalmasak fájdalmas véraláfutások gyulladásának csökkentésére.

A borogatáshoz a friss, zöld leveleket húsklopfolóval óvatosan szétzúzzuk, úgy, hogy a leve ne folyjon ki belőle. Az is jó, ha a leveleket vízgőzön megpároljuk, és így helyezzük a fájdalmas testrészre. Mindkét esetben ügyeljünk arra, hogy a pakolás vastagsága 0,5-1cm legyen.

Érdekes megoldás a gumó felhasználása az arcon lévő piros foltok, illetve az ún. pirosorr-szindróma kezelésére: két evőkanálnyi gumórészecskéket leöntünk egy pohár vízzel, felforraljuk, majd 15 percig állni hagyjuk. Reggel és este, arcmosás után ezzel a főzettel kenegessük arcunkat. Más bőrgyulladásoknál is bevált, ha a gumó nedvének és az almaecet 1:1 arányú keverékével borogatjuk be a beteg felületet.

Reuma gyógyításához ősszel érdemes használni, ehhez kombinálható sárgarépával és céklával. Heveny reumához 100 g zeller, 300 g sárgarépa és 200 g céklalé keverékét célszerű 1 nap alatt meginni. Egy héten át alkalmazhatjuk a kúrát.

A nagy hőség könnyebben elviselhető, ha reggel és délután fél-fél pohár zellerlét fogyasztunk, vízzel hígítva. Ez hozzájárul a test háztartásának sóval való jobb ellátásához, ami az izzadás során megcsappanhat a testben.

Fogyókúra során, ha a zellerlébe egy kávéskanál mézet teszünk, és étkezés előtt lassan elkortyoljuk, kevésbé leszünk éhesek.

Hogyan használjuk fel?

Felhasználása természetesen nyersen a leghasznosabb, ugyanakkor elkészíthetjük önálló fogásként, vagy húsételek remek kiegészítőjeként, köret gyanánt, nyersen salátákhoz, de kiváló fűszerei a különféle főzelékeknek, leveseknek, mártásoknak is.

Magjából és leveléből tea is készíthető, mely alkalmas vizelethajtónak.

Figyelem! Érzékeny személyek esetében a növény, különösképpen a vadzeller, súlyos allergiás tüneteket válthat ki. Terhes nőknek a növény fogyasztása nem ajánlott. Vízhajtós vagy véralvadás elleni kezelésben részesülő személyek csak kis mennyiségben fogyasszák.

Tea

3 dl vízbe tegyél 2 teáskanálnyi összeaprított és szárított zellerlevelet, forrald fel, majd 3-5 perc elteltével szűrd le.

Zellerlé

A zeller húsos gumóját hámozd meg, és gyümölcscentrifugában préseld ki. Ízesítheted almával, répával, naranccsal és citrommal.

Zellerkrémleves

Hozzávalók: 1 fej zeller, 2 nagyobb burgonya, 2 dl főzőtejszín, só, bors, 1 húsleves kocka, víz

Elkészítés: A megtisztított zellert és a burgonyát vágd kockákra, majd főzd meg és add hozzá a húsleveskockát. Ha puhára főtt, vedd le a tűzről, hagyd kissé hűlni, majd jól turmixold össze. Végül add hozzá a főzőtejszínt, ízlés szerint sózd, borsozd, esetleg egy kevés szerecsendiót reszelhetsz bele. Pirított zsemlekockával, crostinivel tálald.

Tonhalas-zelleres szendvicskrém

Hozzávalók: 1 tonhalkonzerv, 1-2 evőkanál majonéz, 2 tojás, 1 citrom leve, őrölt bors, só, 1 csokor zellerlevél, mustár

Elkészítés: A tonhalkonzervet csepegtesd le a felesleges olajtól, majd tedd egy tálba. Adj hozzá majonézt, mustárt, sót, őrölt fehérborsot, citromlevet, egy csokor összevágott zellerlevelet, valamint két összevágott, keményre főtt tojást. Óvatosan dolgozd össze, majd 1-2 órára tedd hűtőbe. Ha kellően lehűlt, pirítósra kenve egészséges vacsora lesz belőle.

Zelleres-sajtos falatkák

Hozzávalók: 1 halványító zeller, 10 dkg márványsajt, 15 dkg krémsajt, 7 dkg dióbél

Elkészítés: A zellerszárakat vágd fel ferdén körülbelül két centis, egyforma darabokra. Forrásban lévő, sós vízben főzd két percig, majd hideg vízzel telt edénybe szedd át. Csepegtesd le alaposan. A márványsajtot reszeld le, majd kevés krémsajttal keverd össze. Tedd a zellerszárakat egy tálcára, kenj rájuk a kéksajtos krémből, majd egy-egy darab pirított dióval díszítsd.

Waldorf saláta

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg zellergumó, 1 citrom leve, 30 dkg alma, 10 dkg dióbél, 1 dl kefir, 1 dl tejföl, mustár ízlés szerint, 1 fej fejes saláta

Elkészítés: A zellert meghámozzuk, gyufaszál vékonyságú, 4-5 cm hosszú csíkokra vágjuk, meglocsoljuk citromlével. A megtisztított almát vékony metéltre vágjuk, szintén meglocsoljuk citromlével. A dióból néhány szemet félreteszünk díszítésre, a többit durva darabokra vágjuk. A kefirből és a tejfölből a mustárral, sóval, őrölt fehérborssal tartármártásszerű öntetet készítünk. Az alma- és a zellercsíkokat összekeverjük a dióval, majd az öntettel. A keveréket tépett salátalevelekre halmozzuk, tetejét az egészben hagyott diódarabokkal díszítjük, és 1-2 órai hűtés után tálaljuk.

Töltött zellergumó

Hozzávalók: 4 db zeller (kb. 50 dkg), 1 db zsemle, 2 dl tej, 20 dkg tehéntúró, 1 tojás, 1 csomó petrezselyem, só, őrölt fehér bors, 2 dl tejszín, 2 dkg vaj, 5 dkg parmezán.

Elkészítése: A zellert megmossuk, meghámozzuk, közepét az alsó, keményebb részénél kezdve kivájjuk. A zsemlét tejbe áztatjuk, kicsavarjuk, finom szűrön áttörjük, és összegyúrjuk az ugyancsak áttört tehéntúróval, tojással és az apróra vágott petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk, majd a kivájt zellerbe töltjük. Kivajazott edénybe tesszük, és tejszínnel felöntve, fedő alatt kis lángon megpároljuk. Ha a pároló lé elfogyna, és a zeller még nem elég puha, kevés vízzel pótoljuk. Tálalás előtt tetejére reszelt sajtot szórunk és hirtelen megpirítjuk.

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook