Gyógyszerszedés – Evés előtt vagy után?

Van olyan gyógyszer, amit éhgyomorra, illetve étkezés előtt kell bevenni: Ilyen például a cukorbetegségre felírt tabletta, amit étkezés előtt 35-45 perccel kell bevenni, azért, hogy az étkezésig a szervezet felkészüljön a táplálék fogadására. A vaskészítmények felszívódása is akkor a legjobb, ha éhgyomorra vesszük be. Az egyes antibiotikumok, így a penicillinszármazékok is éhgyomorra bevéve szívódnak fel gyorsan és jól. Vannak azonban olyan antibiotikumok is, amelyeket kifejezetten étkezés után ajánlatos bevenni.

A koleszterinszint csökkentésére szedett statin-hatóanyagú gyógyszert, amely meggátolja, hogy a felszívódott zsírok a keringésbe bekerüljenek és átalakuljanak, feltétlenül este kell bevenni, az utolsó étkezés után. Szívinfarktus megelőzésére szedett szalicilsav és aszpirinszármazékokat kifejezetten tilos éhgyomorra bevenni! Az is veszélyes, ha valaki fájdalomcsillapítót vesz be reggeli előtt, éhgyomorra.

Arra is figyelni kell, hogy szétrágva vagy egészbe lenyelve kell a gyógyszert bevenni. Ha egy gyógyszert nem szabad szétrágni, annak az az oka, hogy a nyál lúgos enzimei esetleg közömbösíthetik.

A kapszulákat ne szedjük szét, mert azért kapnak „bevonatot” (a filmbevonatú gyógyszerek is), hogy ne a gyomorban szívódjanak fel.

A betegségek szempontjából is fontos, hogy mikor történik a gyógyszerbevétel. Egy amerikai kutatás kimutatta például, hogy a véralvadásgátló gyógyszereket szedő betegek azzal növelhetik gyógyszereik hatékonyságát, ha közvetlenül felkelés után veszik be azokat.

Gyomorégésre a protonpumpa-gátló gyógyszereket 30 perccel a napi első étkezés előtt kell bevenni. Kutatók úgy vélik azonban, hogy lefekvés előtt kell lenyelni a gyógyszert, különösen azoknak, akik éjszaka szenvednek a gyomorégéstől.

A csontritkulásra szedett gyógyszereket a reggeli étkezés előtt 60 perccel, míg a kalciumot és D-vitamint ezen gyógyszerek bevétele után egy órával vegyék be a csontritkulásban szenvedők.

Kapcsolódó tartalom

Tudósok szerint a magas vérnyomásra szedett gyógyszerek éjszakai bevétele csökkenti a stroke és a szívroham kockázatát. De mielőtt átállnak az éjszakai gyógyszerbevételre egyeztessenek az orvosukkal.

A legújabb kutatások alapján a koleszterincsökkentő gyógyszereket lefekvéskor érdemes bevenni.

A szívgyógyszereteket viszont reggel, felkelés után kell bevenni.

A homeopátiás gyógyszerek szedésekor a szájnyálkahártyának tisztának kell lennie. Így a szerek alkalmazása úgy ideális, ha bevétel előtt és után fél órával nem eszünk és nem iszunk semmit, vagy alaposan öblítsük ki a szánkat.

Minden olyan anyag, ami a szájnyálkahártya ereit szűkíti, hatástalanná teszi a homeopátiás szereket. Így aromás anyagok (bizonyos gyógyteák, mint pld. borsmenta, kakukkfű, valamint hagyományos szopogatós tabletták, erős cukorkák), kávé, erős tea, mentolos fogkrém alkalmazása, dohányzás a homeopátiás kezelés alatt kerülendő.

 

a kép illusztráció

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom