Harc az autoimmun betegségek ellen

 Gyakorlatilag észrevétlenül eshetünk át valamely autoimmun betegségen. A férfiaknál kevésbé gyakran tűnik fel, mint a nőknél. Gyermekkorban ritkábban jelentkezik, de annál agresszívebb a lefolyása. Akkor beszélünk autoimmun betegségről, amikor a szervezet védekező rendszere saját maga ellen fordul, a normálisan működő fehérjét az immunrendszerben antigénként azonosítja, és ellenanyagot kezd el termelni. Többek között az öröklött genetikai hajlam lehet a hibás reakció oka, azonban környezeti tényezők is befolyásolhatják. Valamely fertőzés is kórelőzmény lehet, de mégsem azonosítható be megfelelően egyetlen kiváltó tényező. Létezik halálos kimenetelű, valamint enyhébb lefolyású, kellemetlenséggel járó autoimmun betegség is. Megelőzni nem lehet, mivel a betegség komolyabb képalkotással, szövettannal mutatható ki egyértelműen, erre a kór előrehaladott állapotában kerül sor.

Kapcsolódó tartalom

Ma még főleg tüneti (palliatív) és az immunrendszer működését gátló (immunszupperszív), gyulladáscsökkentő terápiákkal kezelhetőek az autoimmun betegségek nagy része. Vannak olyan esetek, amikor a teljes immunrendszer megsemmisítésére is sor kerülhet, melyet később őssejtbeültetéssel, őssejtterápia során alakítanak ki újra a szervezetben. Az őssejtek képesek osztódásra, önmaguk megújítására, át tudnak alakulni más funkciót betöltő sejtekké. Gyógyászati szerepük kiemelkedően fontos, hiszen alkalmasak lehetnek az elpusztult sejtek, szövetek regenerálására. Jelenleg több mint nyolcvan féle betegség gyógyításakor alkalmazzák sikeresen a köldökzsinórvér eredetű őssejteket, többek között autoimmun betegségek (sclerosis) vagy vérképzőszervi megbetegedések (leukémia).

Az eljárás során előzetes kezelés folyamán mobilizálják a csontvelőben az őssejteket, majd a perifériás vérből gyűjtik össze azokat. Az őssejteket a páciens vagy donor csontvelőjéből nyerik ki a jelenlegi klinikai gyakorlatok folyamán. Ez fájdalmas, bonyolult és hosszú folyamat lehet, amely nemcsak kockázatos, de megterhelő lehet a beteg számára. A születéskor elvégezhető az őssejtek összegyűjtése, a köldökzsinórból vesznek vért és a placentából kinyerik az őssejteket. Ennek előnye, hogy rövid, nem jár fájdalmakkal és kockázatmentes, nem úgy, mint a csontvelőből származó őssejtek gyűjtése. Bármikor rendelkezésre állnak a lefagyasztott őssejtek, nincs szükség további beavatkozásra, vizsgálatra. Saját, vagy családon belüli felhasználásra is felhasználhatóak.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom