Így tanítsd meg gyermekedet a helyes fogápolásra

Mivel az aprócska tejfogak alapozzák meg az erő csontfogak jövőjét, nagyon fontos hogy ezek is ápolva és tisztítva legyenek. A szülő feladata megtanítani és megszerettetni a gyermekével a rendszeres fogmosást és megértetni vele azt, miért fontos, hogy egy nap se feledkezzünk meg fogaink tisztításáról.

Sőt, nem csak kisgyermek, hanem már babakorban is elengedhetetlen az, hogy bevezessük a kicsik életébe a fogmosási rutint, melyet később már teljesen természetesen fognak csinálni. Számukra pedig a fogmosás még csak egy játék, amit ha úgy tanítunk meg számukra, akkor még élvezettel fognak elvégezni is. A fogmosás rengeteg későbbi problémától óvhat meg – persze van néhány olyan dolog, például a fogszabályozás – amint a fogmosás sem segít sajnos.

Miért fontos már kisgyermek korban a fogmosás?

Néhány ember úgy gondolja, a tejfogak még nem igazi fogak, így ezeknek az ápolása nem is igazán fontos, hiszen néhány év elteltével ezek úgyis kiesnek és nő helyettük erős csontfog. Az, hogy a tejfogakat nem kell ápolni, hatalmas tévhit! A tejfogak ápolása is legalább annyira fontos, mint a csontfogaké, arról nem is beszélve, hogy így már kicsi korban meg tudjuk tanítani gyermekünknek a szájápolást és annak fontosságát. Így ha gyermekünk a tejfogain szépen megtanulja és begyakorolja a helyes fogápolási mozdulatokat, a későbbiekben a csontfogait is alaposan és rendszeresen tudja majd megmosni!

Az ilyen kisgyermekkorban kialakított hatékony fogmosás az egész életre szóló helyes szájápolási szokásokat alapozza meg. Fogorvosok szerint az a legjobb, ha kisbabák esetében, már az első tejfogak kibújása után ügyelünk a baba fogápolására melyet ilyenkor természetesen még a szülő végez el helyette. Ilyenkor célszerű ujjra húzható puha kefével áttörölni az apró fogacskákat, legalább este, elalvás előtt.

Ebben az időszakban a hangsúly természetesen még csak a folyamat megszokásán van, hiszen ha a baba megtanulja azt, hogy minden este, fürdés után még meg kell mosni a fogakat, akkor később már ez csak egy jól berögzült szokás lesz számára.

Mi, szülők mutatjuk nekik a legjobb példát!

Nagyon fontos, hogy a kisgyermek lássa azt, hogy mi, szülők, igenis mindig megmossuk a fogainkat, hiszen ők utánzással rengeteg mindent megtanulnak. Mivel rendszerint mire a felnőttek is ágyba kerülnek, addigra a kicsik már alszanak, sokszor lemaradnak a mi fogmosásunkról, pedig nagyon jó ösztönzés lehet számukra az, hogy megfigyelik, anya és apa hogyan csinálják ezt a dolgot.

Engedjük, hogy saját magának megpróbálja megtisztítani a fogait, esetleg vásároljunk vele együtt fogkefét és korának megfelelő gyermek fogkrémet. Amellett hogy rávezetjük a fogápolás fontosságára és megtanítjuk neki, mégis hogyan és miként mossa meg a tejfogait, a mi feladatunk az is, hogy leellenőrizzük, mennyire végzett csemeténk alapos munkát. Ezt azonban nem minden esetben könnyű eldönteni.

Vásároljunk olyan drogériában beszerezhető plakk-festő folyadékot, melynek segítségével még a gyermek is meg fogja látni, mégis mennyire volt alapos a fogmosáskor, hiszen ennek köszönhetően látni fogja szabad szemmel, hogy hol maradt még lepedékes, ételmaradékos a fogsora, így rávezethetjük arra, miért kell rendszeresen és alaposan fogat mosni!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom