Válassza az Oldal lehetőséget

  • Debrecen időjárása
    Részben napos
    19°C
     

Ismerjük meg a retek jótékony hatásait!

Ismerjük meg a retek jótékony hatásait!

Rövid ismertetésként említsük meg, hogy a retek húsos gyökerét fogyasztjuk. Több fajtáját is ismerik az emberek, mint például a hónapos, a nyári és az őszi-téli retkeket, a legelterjedtebbek a piros, a fehér és a fekete héjúak. Az egyik legkeresettebb korai termésű zöldségféle a hónapos retek, azonban a téli hónapokban előtérbe kerül a jégcsapretek, amely szintén fontos vitaminforrás.

Érdekes, hogy már az ókorban is felismerték a retek hasznosságát: adatok támasztják alá, hogy az egyiptomi piramisok építőmunkásai is rendszeresen fogyasztották ezt a növényt eledel és orvosság gyanánt egyaránt. Az ókori orvosok férfias növénynek tartották, mert serkentőleg hat a nemi vágyakra. Kelet-Ázsiában például évezredek óta termesztik. A tradíció szerint onnan hozta be Marco Polo Európába, ma pedig a kontinensünk minden országában ismerik és szeretik.

Több retekfajta a diétás étrend fontos alapanyaga is lehet, hiszen alacsony a kalóriatartalma, valamint magas A-, B- és C-vitamin, kalcium-, vas- és foszforérték jellemzi. A benne található enzimek elősegítik az emésztést. A retkek legfontosabb hatóanyagai közé tartoznak továbbá a kéntartalmú illóolajok, a mustárolaj-glikozid és a raphanol. Illóolajai pozitívan hatnak az epe termelődésére és ürülésére, máj- vagy epehólyag-gyulladás esetén pedig gyorsítja a gyógyulást. A mustárolaj-glikozid a köhögéses megbetegedés egyik ellenszere, ugyanis oldja a nyákot, ezáltal csillapítja a köhögést. Általános tapasztalat az is, hogy a retkek egyes hatóanyagai antibakteriális és gombaölő hatásúak, ezért alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére. Szerepet játszik a csontozat, a bőr, a fogíny és a fogak egészségében is, valamint erősíti a szervezet ellenálló képességét. A retekfélék általában káliumban gazdagok és nátriumban szegények, ezért a keringési betegségekre is jótékonyan hatnak, mert segít helyreállítani a szervezetünkben a kálium és nátrium arányát. Természetgyógyászok szerint a retekfélék megelőzhetik az epekő képződését is.

Fogyasztására nem feltétlenül igaz az a népi mondás, hogy “reggel méreg, délben étek, este orvosság”, ez inkább csak bizonyos elővigyázatosságra, mértékletességre figyelmeztet. Ez a népi bölcsesség amúgy elsősorban a nehezebben emészthető, nagyobb illóolaj tartalmú fekete retekre vonatkozik, de annak fogyasztását sem a napszakok szerint érdemes korlátozni. A “reggel méreg” kitétel annyiban helyes, hogy éhgyomorra nem ajánlott retekfélét enni, főleg az érzékeny gyomrúak számára nem javasolt. Mindig érdemes mellé valamit pluszba majszolni. Tehetjük salátába is, de kiválóan szolgál szendvicsek mellé is.

Vásárlás esetén mindig érdemes a növény gyökerének frissességre odafigyelnünk (tehát amit fogyasztani kívánunk). Az egészséges retek mindig kemény és többnyire fényes. Amelyiken puha barnás folt található, azt könnyen okozhatta fagy, ami által hamar romlásnak indulhat a retek. Ezt azonban ne keverjük össze a kisebb ütődések által keletkezett apróbb sötét foltokkal, hiszen az ilyen még jól fogyasztható. Evés előtt ajánlott megmosni, némely fajtát pedig (pl. a jégcsapretket) meg is kell hámozni, mielőtt nekilátnánk a falatozásnak.

Forrás: hazipatika.com, mindmegette.hu

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook