Állandó fáradtság, enerváltság és motiválatlans – Mi az a mellékvese-kimerülés?

 A mellékvese-kimerültség egy stresszel (is) összeköthető állapot, ami akkor áll fenn, ha a mellékveséid, a hipotalamuszod és az agyalapi mirigyed nem optimális szinten működnek!

Talán még nem hallottál róla, de a mellékveséid számos fontos folyamatban vesznek részt! Leginkább azért felelősek, hogy hogyan reagálsz a nehéz szituációkban, kortizolt, DHEA-t, epinefrint termelnek, amelyek a szívritmusod, immunrendszered, metabolizmusod és az energia felhasználását irányítják!
Amikor tartósan túlműködésre van kényszerítve, elkezd gyengülni a mellékveséd.

A tipikus kiváltó okok:
– munkahelyi stressz
– párkapcsolati problémák
– krónikus betegségek

Az a baj, hogy a modern orvostudomány mindaddig nem foglalkozik a tünetekkel, ameddig a mellékvesék lényegében meg nem szűnnek működni és ki nem alakul az Addison-kór, ami egy autoimmun betegség.
A legáltalánosabb tünete a fáradtság, de ez a fáradtság teljesen eltérő a megszokottól. Aki ebben a szindrómában szenved, annak nehéz kikelni reggel az ágyból még egy kiadós alvás után is. Ez alól az általános fáradtság alól egy kivétel van. Az esti órákban (amikor normális körülmények között egyre fáradtabbnak kellene lennünk) aktívabbak, energikusabbak. Ez a felborult kortizol ciklusnak „köszönhető”.

Kapcsolódó tartalom

Jellemző az általános enerváltság, nehezen veszik rá magukat, hogy „megemeljék” magukat egy esemény kedvéért, motiválatlanság, rossz teljesítőképesség, a stresszes szituációk nehéz kezelése.
További tünetek lehetnek a sós ételek kívánása, alacsony vércukorszint, légzési nehézségek, allergiák, szexuális inaktivitás, elhízás (főleg a has alsó részén, a combon és a szervek körül).

Miként vehetjük fel a harcot a mellékvese fáradtsággal?

Talán nem olyan könnyű, mint egy pirulát lenyelni, de mindenképp kezelhető!
– Fogyassz több tiszta vizet!
– Fogyassz kevesebb koffeint!
– Derítsd ki, hogy van-e étel- vagy egyéb allergiád!
– Rendszeres étkezés
– Fogyassz kevesebb cukrot!
– Sportolj, mozogj rendszeresen!
– Stresszmenedzsment (jóga, légző technikák, meditáció, tai chi stb.)

Meleska Péter
fitnesz és testépítés sportedző

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom