Minden ötödik ember fertőzött lesz a koronavírussal

Elég oka van a világnak ahhoz, hogy aggodalmaskodjon, hiszen ilyen rövid idő alatt a modern korban még nem terjedt vírus.

A kínai koronavírus a legfrissebb tudományos kutatásból kiderült, SARS-hoz kísértetiesen hasonló kórokozó már december 1-jén megjelent Kínában, ám a hatóságok csak egy hónappal később nyomták meg a riadócsengőt.

Ez a mulasztás elég volt arra, hogy beinduljon egy kontrollálhatatlan folyamat.

A  drákói karanténszabályok ellenére a vírus terjed. Számos ország elkezdte evakuálni állampolgáraik a “forró zónából”, a szakértők úgy vélik: itt az ideje, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világszintű egészségügyi rendkívüli helyzetet hirdessen (Public Health Emergency Concern, PHEIC). A felülvizsgált időrend a The Lancet orvosi újságban megjelent tanulmányokból derült ki, amelyek további aggasztó részleteket tartalmaztak.

Hiú ábránd azt hinni, hogy ellenőrzés alá lehet venni a járvány terjedését. A vírus reprodukciós mutatója ugyanis kettő és négy között van, ami azt jelenti, hogy egy megfertőzött ember átlagosan kettő-négy társának adja át a vírust. Az átlagos szezonális influenza-kórokozók esetén ez a szám mindössze 1,4.

Forrás napi.hu

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom