Orvos sztrájk, megbénulhat az egészségügyi ellátás

Három hónapon belül megbénulhat a rendszer, ha az orvosok béremeléséről nem sikerül megállapodást kötni, és emiatt azok felmondják az önkéntes túlórára kötött szerződéseket.

Tömegével mondhatják fel orvosok az önként vállalt túlmunkára kötött szerződésüket, hogyha nem sikerül megegyezniük a kormánnyal a béremelés mértékéről – tájékoztatott a Magyar Orvosi Kamara sajtótájékoztatóján elhangzottakról a hvg.hu. Álmos Péter alelnök szerint az ügyeletben dolgozó orvosok szerződéséről van szó, így az előre elkészített beosztás miatt a tényleges hatás a felmondás utáni harmadik hónaptól lesz érzékelhető. 

Az alelnök pontos számot nem árult el arról, hogy hányan csatlakoznának az akcióhoz, de úgy véli, már most is elegen jelezték a támogatásukat. Azt nyilatkozta: a szerződések felmondására ki fogják választani a legérzékenyebb időpontot.

A környező országok orvosai már többet keresnek 

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) hétfőn hozta nyilvánosságra a béremelésre vonatkozó javaslatát. Úgy vélik, csak egy egylépcsős, tisztességes szintű béremelés számolhatja fel a Magyarországon régóta komoly gondot jelentő hálapénz-rendszert és lassíthatja le az orvoselvándorlást is. Kiindulási alapnak az osztrák orvosi alapbért vették, amelynek – a nemzetgazdasági teljesítmény korlátait figyelembe véve – kétharmadát javasolják a magyar alapbérnek beállítani. Javaslatuk szerint egy kezdő rezidens bruttó bére 687 ezer, egy kezdő szakorvosé 1,1 millió forint lenne, ami 37 év szakorvosi munkaviszony után elérné a 2 millió forintot.

Forrás Házipatika

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom