5+1 szuper érv a női súlyzósedzés mellett

A nők sokszor azzal a tévhittel érkeznek az edzőterembe, hogy a súlyzós edzés férfias megjelenéshez és túlzott izomtömeg kialakulásához vezet, így nagyrészt csak a kardiógépeket használják. A Mánia Fitness professzionális csapata hat pontban összegezte, hogy személyi edzőként vagy fitness terem tulajdonosként mely tévhitek eloszlatásával ösztönözhetjük a női vendégeket a súlyzós mozgásforma kipróbálására.

1. Tévhit: „Kardióval több kalória égethető el, mint súlyzós edzéssel.”

A feltételezés korántsem igaz, hiszen egy hatásos súlyzós edzéssel közel azonos kalória égethető el, mint egy aerob tréning során, emellett pedig feszes, formás testet kaphatunk végeredményül. Az erőgépekkel végzett mozgás jelentősen serkenti az anyagcserét, ami megakadályozza a testzsír lerakódását.

2. Tévhit: „Kardiós edzéssel célzottan fogyhatunk a kívánt területről.”

A zsírszövet elhelyezkedése a testen teljes mértékben genetikus, tehát nem valósulhat meg a helyi zsírégetés, nem lehet meghatározni azt a területet, ahonnan fogyni szeretnénk. Ezzel szemben, a súlyzós edzésnél külön izomcsoportokra lehet dolgozni, például a 3 Stack Multi-Station segítségével, így szabályozható az izmosodás.

3. Tévhit: „A kardió utóégető hatása nagyobb!”

Az úgynevezett utóégető hatás az edzés utáni 24-48 órában történő kalóriaégetés fogalmát takarja, mely sokkal magasabb egy súlyzós edzést követően, mint egy aerob edzés után. Ez azért van így, mert a súlyzós edzések révén, az izmokon mikrorepedések keletkeznek, melyeket a test a pihenőidő alatt fehérjék felhasználásával pótol, így eredményképp gyarapodik az izomtömeg. A regenerálódás alatt a kalóriák felhasználása a nyugalmi állapotban is megnő, ennek köszönhetően folyamatosan égnek a kalóriák, anélkül, hogy bármit is tennénk ennek érdekében.

4. Tévhit: „A súlyzós edzés káros hatással van a szervezetre, túlságosan megerőlteti azt.”

Éppen ellenkezőleg! Kutatások bizonyították, hogy a rendszeres súlyzós tréningek növelik a csontsűrűséget, tehát csökkentik a csontritkulás esélyét. Mindemellett az ízületek is stabilabbak lesznek, mely által csökken a sérülés veszélye és könnyebbé válik a mindennapos tevékenységek elvégzése.

5. Tévhit: „A súlyok emelgetése során könnyen meghúzhatjuk magunkat és megfájdulhat a derekunk!”

A helyesen végzett gyakorlatok a gerincmerevítő és a mély hátizmok fejlődését segítik elő, így javulhat a tartás, valamint csökkenhet a már kialakult hát-, és derékfájdalom is, mely különösképp érinti az ülőmunkát végzőket.

Azt mindenképpen fontos kommunikálni, hogy ez a fajta edzésforma nem alkalmas gyors és látványos izomgyarapodásra. Ennek nem más az oka, minthogy a női test nem tartalmaz annyi tesztoszteront, mint a másik nemé, így súlyzós edzésekkel “csupán” formás, tónusos testet érhetnek el. A testépítőkére hajazó izomtömeg megvalósítása egy sokkal összetettebb folyamat eredménye. Ezen kívül lényeges hangsúlyozni, hogy az izmok fenntartása több kalóriát igényel, mint a zsírszöveteké, így a súlyzós edzés hosszútávon véd a visszahízás ellen.

Ezekkel az érvekkel egészen biztosan eloszlathatjuk a hölgyek súlyzós edzéstől való alaptalan félelmeit, illetve meghozhatjuk a kedvüket az erőnléti típusú tréninghez.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom