A hereszövetből kinyert spermium új lehetőségeket nyitott

Régebben, ha egy párnak nem sikerült természetes úton gyermeket nemzenie, akkor hosszú kivizsgálások után, ha arra az eredményre jutottak, hogy a férfi az okozója a sikertelenségnek, akkor egyszerűen nem volt mód a mesterséges megtermékenyítésre a leendő apától.

Ma már más a helyzet. Egy sima helyi érzéstelenítéssel, vagy akár altatásban elvégzett kisebb műtét segítségével a heréből olyan szövetet tudnak kimetszeni, melyből ivarsejteket tudnak létrehozni, és ezáltal elvégezhető a petesejt mesterséges megtermékenyítése. Ez a megoldás már számtalan párnak nyújtott segítséget abban, hogy saját gyermekük születhessen.

Amikor nem a páros női tagjánál van a gond

Általánosságban elmondható, hogy egy év sikertelen próbálkozás után érdemes kivizsgáltatni magát a gyermekre váró pároknak, ha ez idő után sem fogan meg a hőn áhított baba. Mind a férfi, mind a női partner vizsgálata ajánlott ilyen esetekben, hiszen nem tudható, ki miatt nem sikerül a teherbeesés. Régebben sok esetben csak a házaspár női tagját vetették alá vizsgálatoknak, de ma már nem így van.

A férfi esetében a spermium vizsgálat az, mely során az életképes hímivarsejtek számát nézik meg az ejakulátumban, miközben laborvizsgálatokat is végeznek. Többek között a férfihormon-profil vizsgálatot. A sokféle vizsgálat végén kiderül, hogy mi okozhatja a problémát. Egy andrológus szakember kiértékeli a helyzetet, és javaslatot tesz arra, hogy mely módszerrel orvosolható leginkább a páros sikertelenségének megváltoztatása, azaz mivel lehetne spermiumokat kinyerni a heréből.

Hogyan történik a művelet?

A beszűkült, vagy hiányzó ondótermelődés a legáltalánosabb probléma a férfiaknál ilyen esetekben, ha nem jön össze a gyermek. Azoospermia-nak hívják azt a helyzetet, amikor az ejakulátum egyáltalán nem, vagy a megtermékenyítéshez nem elegendő spermiumot tartalmaz. Ilyenkor azonban nem kell rögtön kétségbe esni, hiszen a mai orvostudománynak köszönhetően képesek a heréből vagy a mellékherékből kinyerni életképes sejteket.

Egy helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végzett műtét során kimetszenek egy kis szövetrészt a heréből, és azt vetik alá további vizsgálatoknak, amelynek során megnézik, hogy megtermékenyítésre alkalmas spermiumokat sikerült-e kinyerniük.

A bioptátum sorsa

Amint megtörtént egy beavatkozás, akkor a műtét után csak pár óra áll rendekezésre, hogy a testhőmérsékleten tartott mintát eljuttassák abba az intézménybe, ahol azt fel fogják használni. Ilyenkor érdemes felkeresni a TamTraCo szakembereit, akik ilyen szállítmányozásokra szakosodtak. A TamTraCo-nál biztosak lehetünk abban, hogy a minta a megfelelő körülmények között, az ideális szállítóedényzettel, a megfelelő szakemberek mellett, a legbiztonságosabb módon jut el oda, ahova mi szeretnénk.

Ha további kérdéseink lennének, akkor bátran forduljunk a TamTraCo szakembereihez.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom