Babát vársz? Ezekre a tisztálkodó szerekre lesz szükségetek!

A babavárás a legszebb időszak a szülők életében, ugyanakkor sokszor aggodalommal teli is: mindent megteszek-e, ami jó a babának, eléggé egészségesen táplálkozom, biztosan megvettem-e mindent, amire szükségünk lesz, és a kérdések sorát, melyek felmerülnek ilyenkor az édesanyák fejében, még hosszan sorolhatnánk. Egy biztos: minden édesanya a legjobbat szeretné megadni a gyermekének, és így van ez a tisztálkodási szerek területén is. De vajon melyek a legjobb tisztálkodó szerek? Milyen pelenkát válasszunk? Cikkünkben ezeket a kérdéseket járjuk körül.

Milyenek a jó tisztálkodó szerek a babáknak?

Amikor egy gyermek megszületik, immunrendszere még fejletlen, bőre – amely a külvilág felé védi őt mindentől – rendkívül sérülékeny és érzékeny. Éppen ezért igen fontos, hogy olyan szereket válasszunk számára, amelyek nem irritálják az érzékeny bőrt, és minél kevesebb mesterséges anyagot tartalmaznak. A kínálat a babaápolási szerek terén is óriási, éppen ezért nehéz eligazodni a vásárlás során. Vegyük figyelembe, hogy a legtöbb tisztálkodó szer kőolajszármazékokat tartalmaz, melyek akadályozzák a bőr természetes légzését. Ha tehetjük, kerüljük ezeket! Ugyancsak jobb elkerülni az olyan babaápolási szereket, melyek tartósítószereket és mesterséges színezékeket tartalmaznak. A legjobbak a természetes alapanyagokból készült, pH-semleges termékek, de eleinte ezeket is csak mértékkel használjuk!

Az egyik legnehezebb kihívással az első otthoni fürdetés alkalmával találkozunk, ez általában nagy feladat a kezdő szülők számára. Sokan az első időkben csupán hetente 2 vagy 3 alkalommal fürdetik csak a babát, mások a mindennapos fürdetésre esküsznek. Akárhogy döntünk is, a baba testhajlatait, a nemi szerveket minden este töröljük át, tisztogassuk meg egy nedves kendővel, szivaccsal. Szakemberek szerint a fürdetéshez mindenképpen szükséges babafürdetőt használnunk, a tiszta víz sajnos nem tisztítja meg kellően a baba bőrét. Fürdetés után nagyon fontos, hogy a baba minden testrészét tökéletesen szárazra töröljük, de semmiképpen ne dörzsöljük, csak óvatosan, finom mozdulatokkal itassuk fel a bőréről a vizet! Pelenkázás előtt kenjük be a baba popsiját zsírosabb, erre a célra készült krémmel, hogy a pelenka ne irritálja a baba bőrét.

Milyen pelenkát használjak?

Szintén nagy dilemma a szülőknél, hogy milyen pelenkát használjunk, ezt még a baba érkezése előtt el kell döntenünk. A textilpelenkának is és az eldobható pelenkának is számos előnye és hátránya van, a saját szempontjaink alapján kell mérlegelnünk, melyek a legfontosabbak számunkra. Ma már a textilpelenkákhoz is kaphatók kitűnő, kényelmes pelenkakülsők, melyek megkönnyítik a textilpelenka viselését, ám a mosást-szárítást összevetve ezek alkalmazása sokkal időigényesebb, mint az eldobható változatoké. Ám ha emellett döntünk, bizonyára pozitív érzéssel fog eltölteni minket a tudat: mi már tettünk egy lépést környezetünk megóvása terén!

A legtöbb kisbaba esetében előfordul egy idő után a pelenkakiütés, ám ha a pelenkát rendszeresen cseréljük, és a baba bőrét megfelelően ápoljuk, akkor ezzel könnyedén elbánunk, és csak rövid ideig tart. Fontos, hogy a kezdetektől olyan popsikrémet alkalmazzunk, amely ápolja a baba érzékeny bőrét, és olyan védőréteget képez rajta, amely minimálisra csökkenti az irritáció lehetőségét. tájékozódjunk alaposan, ne dőljünk be a reklámoknak, inkább támaszkodjunk a saját tapasztalatunkra vagy kérjük ki gyakorlottabb szülőtársaink véleményét, kinek, melyik tisztálkodó szer vált be a legjobban. Az első időkben szorítsuk minimálisra az alkalmazott kozmetikumok számát, minél kevesebb idegen anyaggal érintkezik a babák bőre, annál jobb az egészséges fejlődésük szempontjából! Érdemes végigböngészni a fogyasztóvédelmi hatóságok és fogyasztóvédelmi civil szervezetek ide vonatkozó oldalait is, hiszen ezekből sok olyan információt beszerezhetünk, amelyhez máshol nem jutnánk hozzá.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom