Válassza az Oldal lehetőséget

  • Debrecen időjárása
    Tiszta
    21°C
     

Babát vársz? Ezekre a tisztálkodó szerekre lesz szükségetek!

Babát vársz? Ezekre a tisztálkodó szerekre lesz szükségetek!

A babavárás a legszebb időszak a szülők életében, ugyanakkor sokszor aggodalommal teli is: mindent megteszek-e, ami jó a babának, eléggé egészségesen táplálkozom, biztosan megvettem-e mindent, amire szükségünk lesz, és a kérdések sorát, melyek felmerülnek ilyenkor az édesanyák fejében, még hosszan sorolhatnánk. Egy biztos: minden édesanya a legjobbat szeretné megadni a gyermekének, és így van ez a tisztálkodási szerek területén is. De vajon melyek a legjobb tisztálkodó szerek? Milyen pelenkát válasszunk? Cikkünkben ezeket a kérdéseket járjuk körül.

Milyenek a jó tisztálkodó szerek a babáknak?

Amikor egy gyermek megszületik, immunrendszere még fejletlen, bőre – amely a külvilág felé védi őt mindentől – rendkívül sérülékeny és érzékeny. Éppen ezért igen fontos, hogy olyan szereket válasszunk számára, amelyek nem irritálják az érzékeny bőrt, és minél kevesebb mesterséges anyagot tartalmaznak. A kínálat a babaápolási szerek terén is óriási, éppen ezért nehéz eligazodni a vásárlás során. Vegyük figyelembe, hogy a legtöbb tisztálkodó szer kőolajszármazékokat tartalmaz, melyek akadályozzák a bőr természetes légzését. Ha tehetjük, kerüljük ezeket! Ugyancsak jobb elkerülni az olyan babaápolási szereket, melyek tartósítószereket és mesterséges színezékeket tartalmaznak. A legjobbak a természetes alapanyagokból készült, pH-semleges termékek, de eleinte ezeket is csak mértékkel használjuk!

Az egyik legnehezebb kihívással az első otthoni fürdetés alkalmával találkozunk, ez általában nagy feladat a kezdő szülők számára. Sokan az első időkben csupán hetente 2 vagy 3 alkalommal fürdetik csak a babát, mások a mindennapos fürdetésre esküsznek. Akárhogy döntünk is, a baba testhajlatait, a nemi szerveket minden este töröljük át, tisztogassuk meg egy nedves kendővel, szivaccsal. Szakemberek szerint a fürdetéshez mindenképpen szükséges babafürdetőt használnunk, a tiszta víz sajnos nem tisztítja meg kellően a baba bőrét. Fürdetés után nagyon fontos, hogy a baba minden testrészét tökéletesen szárazra töröljük, de semmiképpen ne dörzsöljük, csak óvatosan, finom mozdulatokkal itassuk fel a bőréről a vizet! Pelenkázás előtt kenjük be a baba popsiját zsírosabb, erre a célra készült krémmel, hogy a pelenka ne irritálja a baba bőrét.

Milyen pelenkát használjak?

Szintén nagy dilemma a szülőknél, hogy milyen pelenkát használjunk, ezt még a baba érkezése előtt el kell döntenünk. A textilpelenkának is és az eldobható pelenkának is számos előnye és hátránya van, a saját szempontjaink alapján kell mérlegelnünk, melyek a legfontosabbak számunkra. Ma már a textilpelenkákhoz is kaphatók kitűnő, kényelmes pelenkakülsők, melyek megkönnyítik a textilpelenka viselését, ám a mosást-szárítást összevetve ezek alkalmazása sokkal időigényesebb, mint az eldobható változatoké. Ám ha emellett döntünk, bizonyára pozitív érzéssel fog eltölteni minket a tudat: mi már tettünk egy lépést környezetünk megóvása terén!

A legtöbb kisbaba esetében előfordul egy idő után a pelenkakiütés, ám ha a pelenkát rendszeresen cseréljük, és a baba bőrét megfelelően ápoljuk, akkor ezzel könnyedén elbánunk, és csak rövid ideig tart. Fontos, hogy a kezdetektől olyan popsikrémet alkalmazzunk, amely ápolja a baba érzékeny bőrét, és olyan védőréteget képez rajta, amely minimálisra csökkenti az irritáció lehetőségét. tájékozódjunk alaposan, ne dőljünk be a reklámoknak, inkább támaszkodjunk a saját tapasztalatunkra vagy kérjük ki gyakorlottabb szülőtársaink véleményét, kinek, melyik tisztálkodó szer vált be a legjobban. Az első időkben szorítsuk minimálisra az alkalmazott kozmetikumok számát, minél kevesebb idegen anyaggal érintkezik a babák bőre, annál jobb az egészséges fejlődésük szempontjából! Érdemes végigböngészni a fogyasztóvédelmi hatóságok és fogyasztóvédelmi civil szervezetek ide vonatkozó oldalait is, hiszen ezekből sok olyan információt beszerezhetünk, amelyhez máshol nem jutnánk hozzá.

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook