Ezek a veszélyek leselkednek rád a fürdőszobában!

A fürdőszoba – bár ma már nélkülözhetetlennek tartjuk otthonainkban a jelenlétét – az egyik legveszélyesebb területe a lakásnak. Csúszós, nedves, párás helyszín, kiváló táptalajként szolgál a fertőzések és a balesetek helyszínéül. Elég egy rossz mozdulat, máris életre szóló sérülést szenvedhetünk el – de potenciális veszélyforrás lehet egy felnyitva hagyott WC ülőke is. Mire érdemes odafigyelni, hogy a lehető legbiztonságosabbá próbáljuk tenni a fürdőszobánkat?

Fertőzések a lakásban – hogyan akadályozd meg őket?

Hiába a pedánsság és a gyakori takarítás, ha néhány alapvető tisztaságügyi praktikát nem tartunk be. Egyik leggyakoribb hiba, hogy a mosdókagyló és a WC-csésze közötti nagyon kevés hely van, ennek ellenére mégsem ügyelünk arra, hogy gátat szabjunk a játszi könnyedséggel terjedő baktériumok számára. Két betartandó tipp javasolt ebben az esetben, mivel a fürdőszoba átépítése vagy a WC új helyiségbe helyezése nem mindig megoldható: az egyik, hogy dolgunk végeztével már csukott tetővel húzzuk le a WC-t, a másik, hogy a család minden fogkeféjét zárható helyen tartsuk használaton kívül – ez lehet egy fürdőszobai szekrény vagy akár erre a célra kialakított tároló dobozok.

A láthatatlan veszélyforrás: a penészgomba és egyéb nem kívánt vendégek

A fürdőszobai nedves környezet kiváló helyszín az allergiát és légúti panaszokat okozó penészgombák számár – ez különösen akkor okoz problémát, ha magának a helyiségnek a rendszeres, alapos szellőztetését nem tudjuk biztosítani. Ilyen rosszul szellőző fürdőszobák társasházakban, panellakásokban kerülnek kialakításra – olyannyira ki vannak téve ezek a területek a penészedésnek, hogy nem egyszer a ritkábban használt személyes holmijainkban is otthonra lelnek a kártevők: akár egy férfi fürdőköpeny is képes bepenészedni, atkásodni, sőt, még a nem kívánt csótányoknak is megfelelő rejtekhelyet biztosíthat, ha nem megfelelően tároljuk. Törekedjünk arra, hogy amikor csak lehet, szellőztessünk és tartsuk tisztán a felületeket!

Csúszásmentesítés: az idősek vannak a legnagyobb veszélyben

Számos rémtörténetet hallani arról, hogy az egyedül élő nyugdíjasok hogyan szenvedtek végzetes balesetet egy rosszul csúszásmentesített fürdőszobában. Sajnos, az ő korosztályuk már nem rendelkezik olyan gyors reflexekkel és mozgással, mint a fiatalabb társaik, így kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy idős rokonaink a fürdőszobában minél kevesebb veszélynek legyenek kitéve. A kádak, zuhanytálcák aljába elhelyezhető csúszásmentesítő, tapadókorongokkal ellátott gumifelületek kiváló védelmet nyújtanak a hirtelen esések ellen – ugyanilyen praktikus lehet egy (vagy több) jól száradó anyagból készült fürdőszobai szőnyeg. Ez utóbbi nemcsak, hogy megóvja idős szeretteinket a balesetektől, de véd a felfázás ellen is – arról már nem is beszélve, hogy igazán dekoratív, vidám darabokat is be lehet szerezni már pár ezer forintért is.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom