Mert az apukák is született világbajnokok a gyermekgondozásban – Apa bloggerek vicces történetei a pelenkázásról

A családapák élete nemcsak játék és mese. A nagy nevetések, meseolvasások és közös élmények előtt még vár rájuk néhány tucat pelenkacsere, vigasztalás gyanánt megtett hosszú séták az éjszaka közepén, vagy éppen a piros, égő popsi szakszerű lekezelése. Így, ha leendő apuka vagy, netán már mellettetek szuszog a kisbabátok, akkor érdemes felkészülni az elsőre nehéznek tűnő pillanatokra, amelyek később persze a legszórakoztatóbb történeteket idézhetik elő. A kihívásokkal teli tapasztalatairól két ismert apukablog szerzője számolt most be nekünk.

Használati útmutató nem létezik

Sok szülő örömmel venne egy általános kézikönyvet a kórházból való hazatéréskor. Csakhogy…

„Sajnos a doki nem ad át egy több oldalas, szigorúan apróbetűs ÁSZF-et közvetlenül a köldökzsinór elvágása után, amelyben sejtelmes tanácsok lennének, hogyan tudjuk megkülönböztetni a különböző sírástpusokat, vagy hogy miként lehet az apró végtagokat akár öt réteg ruhába szuszakolni” – osztotta meg velünk gondolatait Bíró Tamás, a Ten Handed Dad Instagram-oldal és blog tulajdonosa. – „Használati útmutató egyetlen babához sincsen, azonban vannak olyan jelek, amelyekből a rutin, és az „apuka szakma” szeretete által mégis megtanulunk olvasni.”

Pelenkázás bármilyen extrém szituban

Az egyik első alkalom, mikor egy apa gondoskodhat a kisbabájáról, amikor első alkalommal tisztába teszi. Csakhogy egy izgő-mozgó kisbabát megfelelőképp bepelenkázni még elsőre sem könnyű..

„Mikor az egynapos kislányomat a kórházban próbáltam tisztába tenni, az édesanyám mutatta meg, mit csináljak. Később rájön az ember, hogy ez is csupán egy rutinfeladat – mondta Ficza János, az Apu-kalipszis blog szerzője. „Talán nehéz elhinni, de egy idő után az éjszaka közepén, alvás közben, csukott szemmel, esetleg félkézzel sem jelenthet kihívást. A gyerek mélyen alszik, sír vagy éppen boldogan szalad? Semmi gond, a tiszta pelus valahogy mégis felkerül rá! Nálunk volt már példa arra, hogy zötykölődő vonaton, vagy éppen az autó csomagtartójában, esetleg egy ferde padon kellett pelenkáznom.

Igazán férfias dolog

Bár vannak apukák, akik fejvesztve menekülnek a pelenkázás elől, János szerint azonban ez egy férfias dolog, hiszen a gondoskodás és a törődés is az. Utóbbihoz nélkülözhetetlen az a maximális figyelem, amellyel kiszúrjuk, hogy kisbabánkkal éppen mi a helyzet.

„Ha egy pillanatra olyan, mintha megcsapta volna a villám, vagy ha összeszorított szájjal, piros arccal találjuk, ott már tudhatjuk, hogy az anyagcseréje rendben működik…” – számolt be tapasztalatairól Tamás.

Kipirosodott popsi? Semmi probléma!

Az összes hasonló helyzet után mi a teendő? Tamásék ilyenkor vakon nyúlnak a tiszta pelenkához, törlőkendőhöz és a Sudocremhez, amely bár gyógyír mindenféle bőrirritációra, mégis, a mennyiséggel illik csínján bánni.

„Különben egy köldöktől-térdig fehérre mázolt csemetét kell gyorsan, másodpercek alatt vissza- vagy újra becsomagolni, hogy anya észre ne vegye, mekkora segítség voltunk már megint” – mesélte nevetve a blogger.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom