A madarak megtanulják, melyik anyag hasznosabb a fészekrakáshoz

Korábban úgy vélték, a gének határozzák meg, milyen építőelemekből rakja fészkét a madár, azaz minden faj saját, veleszületett fészekprogrammal rendelkezik. A kísérletek azonban azt mutatták, a fészek építése sokkal összetettebb, tanulásra épülő folyamat – tudósított a BBC hírportálja a Procedings-B című brit tudományos lapban ismertetett kutatásról.
    

A kísérletben zebrapintyeknek kínáltak merevebb és puhább madzagot a fészekrakáshoz. “A merevebb madzagot választották, ezzel hatékonyabban tudtak dolgozni, és kevesebb is elég volt a munkához” – magyarázta Ida Bailey, a St. Andrews Egyetem kutatója.
    

A madarak tanulási képességeit vizsgálva azt tesztelték, képesek-e megtanulni a különbséget az építőanyagok között. Egyik pintycsoport lazább, a másik erősebb, merevebb madzagokat kapott, hogy fészket építsenek belőlük.
    A következő lépésben választaniuk kellett a kétféle madzag között. Ekkor azok, amelyeknek előzőleg a gyengébb madzagból kellett dolgozniuk, azonnal a merevebbet választották.
    

Ez azt mutatja, a döntéseikben nagy szerepet játszik a tanulás” – következtettek a kutatók.

    (http://www.bbc.com/news/science-environment-27040636)

MTI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom