Bűntudatmentes édességek a nyárra

0
11

 Németh Niki Miss Balaton nagykövet tavaly ilyenkor már gőzerővel készült a szépségversenyre, idén pedig már tanácsaival segíti a jelentkező lányokat, akik június 4-ig pályázhatnak a www.missbalaton.hu oldalon. Niki most azt árulja el, hogy őrzi meg gyönyörű alakját, miközben az édességektől sem mond le. A fiatal szépség szívesen alkot a konyhában. Gyakran kísérletezik új ízekkel, a nyári hónapokban pedig igyekszik minél több friss gyümölcsöt becsempészni étrendjébe.

 

„A nyári forróságban és persze az állandó rohanásban egy-egy gyümölcsös turmixot választok reggelire. Gyümölcscukor- és kalóriatartalmukat is figyelembe véve ilyenkor főleg banánt, szőlőt és kivit dobok a turmixba. Emellett nagy kedvencem a túró, amit szintén számtalan verzióban el lehet készíteni, gyümölcsökkel vegyítve édesség formájában, de fűszerekkel megspékelve akár sós kivitelben is. A sovány túró nem csak alacsony szénhidráttartalma miatt kiváló alapanyag, hanem mert magas fehérjetartalma miatt izomépítő hatással is bír” – mondta Niki, aki azt is elárulta, az abszolút nyári kedvence a fagylalt, amit bár sosem tekintett igazi édességnek, a cukormentes verziók elterjedése óta pedig még inkább biztos abban, hogy örök kedvence marad. Rajongásának hála pedig már saját recepttel is büszkélkedhet:

Szivárványfagyi hozzávalók:

Sárga réteg:

• 1 banán

• 100 g ananász

• 2 dl csésze natúr joghurt

• pici víz

Lila réteg:

• 100 g áfonya

• 100 g szeder

• fél banán

• 2 dl natúr joghurt

• pici víz

 

Narancs réteg:

• 200 g mangó

• 2 dl natúr joghurt

• pici víz

Piros réteg:

• 200 g eper

• 2 dl natúr joghurt

• pici víz

Elkészítése: A hozzávalókat rétegenként összeturmixoljuk, majd külön-külön 20 perc pihentetés után egymásra helyezzük a rétegeket és mélyhűtőbe tesszük, amit egy éjszakára ott is hagyhatunk. Másnap szobahőmérsékletű vízbe rakjuk a jégkrémtartókat, és kiszedjük a formából a szivárványszínű finomságot.

 

Marton Adrienn, a Miss Balaton trénere rajong a savanykás ízekért, a bogyós gyümölcsök magas antioxidáns tartalmuk miatt pedig a legjobb választást jelentik a nyáron. Adri az édesség iránti vágyát egy különleges alternatívával küzdi le. „A csokipudingot például avokádóból vagy tofuból készítem. Ez is laktató, könnyű és édes. Ami pedig még nagy kedvencem a magokból összeállított, otthon készített müzliszelet, amelyet datolyával és mézzel szoktam összeragasztani” – árulta el Adri, aki az idei versenyre jelentkező lányoknak két hűsítő, gyümölcsös receptúrát is ajánl, hogy könnyedén formában maradhassanak, de az édességről se kelljen lemondaniuk.

Gyümölcsös-joghurtos jégkrém sárgarépa pálcikával hozzávalók:

• 2 ek. méz

• 1 banán

• 100 g bogyós gyümölcs

• 300 g natúr joghurt

• 4 db egész sárgarépa, pucolva

Egy tálban pépesítsük össze a banánt, majd keverjük össze a natúr joghurttal, mézzel és a bogyós gyümölcsökkel. Helyezzük kisebb papír poharakba a mézes keveréket. Szúrjunk bele mindegyik pohárba 1-1 db sárgarépát. Tegyük 3 órára a mélyhűtőbe a megtöltött poharakat.

Dinnye fagyi- áfonya szemekkel

5 dl dinnyelé
100 g áfonya
200 g eper
2 kivi
1 ek. méz

 

Elkészítése: Magozzunk ki egy vastagabb szelet dinnyét és helyezzük aprítógépbe pár szem eperrel és mézzel. Töltsük fel a jégkrém tároló formákat az így kapott folyadékkal (1cm-t hagyva a forma széléig) és helyezzük 30-40 percre a fagyasztóba. Amikor már kásásabb a dinnyelé, de még nem fagyott meg teljesen, akkor keverjünk minden egyes jégkrém formához 8-10 szem áfonyát, figyelve, hogy minden szinten legyenek a fagyiformában, hogy úgy látszódjanak az áfonya szemek, mintha a dinnye magjai lennének. Tegyük vissza a mélyhűtőbe még egy órára és ha teljesen megfagyott, akkor öntsük a meghagyott 1cm-es területre az összeturmixolt kivit, majd szúrjuk bele a pálcikákat. Még egy órára tegyük vissza a mélyhűtőbe.