bográcsgulyás,zöldborsós tarhonya,szilvatorta

Bográcsgulyás:

Hozzávalók:

1 kg marhalábszár

1 kg burgonya

15 dkg vöröshagyma 

5 dkg őrölt pirospaprika

só ízlés szerint

1,6-2 l víz

 

Elkészítés:

Az apróra vágott vöröshagymát a bogrács aljára szórjul. A húst megtisztítva (inakat benne hagyva, némi faggyút és a hártyákat is meghagyva) kb. 2×2 cm-es kockákra vágjuk, és a hagymára tesszük. Felöntjük a vízzel, és erős tűzön főzni kezdjük. Ha felforrt, hozzáadjuk a sót és a paprika felét. A habot nem szedjük le, majd letisztul. Addig főzzük amíg a hús majdnem teljesen megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a hámozott, egyforma hasábokra vágott burgonyát. Ennek főzési ideje kb. 20 perc. Az utolsó percekben hozzáadjuk a paprika másik felét.

Csipetkét is rakhatunk bele.

 

Zöldborsós tarhonya:

Hozzávalók:

20 dkg tarhonya,

1 fej vöröshagyma,

40 dkg zöldborsó,

ételízesítő,

1 ek. olaj,

2 dkg margarin,

fél csokor petrezselyem,

só, bors.

 

Elkészítés:

Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a tarhonyát és rózsaszínűre pirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, sózzuk, borsozzuk, ételízesítővel fűszerezzük és fedő alatt megpároljuk. Közben a zöldborsót a megolvasztott margarinon megpároljuk, ha szükséges, kevés vizet öntünk alá. Sózzuk, a végén összekeverjük a frissen vágott petrezselyemmel. A párolt hagymás tarhonyát és a petrezselymes zöldborsót összekeverjük.

 

Szilvatorta:

Hozzávalók:

1 kész piskótatortalap,

60 dkg szilva,

50 dkg túró,

2 dl tejföl,

2 ek. zselatin,

1 zacskó piros színű tortazselé,

1 zacskó vaníliás cukor,

reszelt citromhéj,

10 dkg porcukor.

 

Elkészítés:

A kész piskótatortalap egyharmadát keresztben levágjuk. Az átpasszírozott túrót kikeverjük a tejföllel, a porcukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. A zselatint kevés forró vízben feloldjuk és a krémhez keverjük. A piskótalapot folpackkal kibélelt, karimás tortaformába helyezzük és rákenjük a túrókrémet. A piros színű tortazselét a zacskón található előírás szerint elkészítjük. A megmosott szilvát kimagozzuk, és szépen elrendezzük a torta tetején. Amikor a tortazselé dermedni kezd, ráöntjük a gyümölcsre. Hűtőszekrénybe tesszük. Dermedés után a tortakarimát eltávolítjuk, a fóliát lehúzzuk.

 

Jó étvágyat!

a kép illusztráció (internet)

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom