Select Page

  • Debrecen időjárása
    Eső
    24°C
     

Húsleves, gyümölccsel göngyölt pulykamell, Deák-torta

Húsleves,	gyümölccsel göngyölt pulykamell, Deák-torta

 Húsleves:

Hozzávalók:
1 darab tyúk (házi)
4 szál répa
4 szál petrezselyemgyökér
1 kisebb zeller
kevés karalábé
kevés karfiol
1 paprika
1 szem burgonya
vöröshagyma
fokhagyma
8-10 szem bors

csigatészta vagy cérnametélt

Elkészítés:
A fiatal tyúkot felbontjuk, feldaraboljuk, majd feltesszük 3-4 liter vízben főni. Megtisztítjuk a zöldségeket, és amikor a víz már felforrt, belerakjuk a megtisztított zöldségeket is. Fűszerezzük, és addig főzzük, amíg a hús is megfő. Hagyjuk kicsit állni, hogy letisztuljon a leves, majd leszűrjük, és belefőzzük betétként a csigatésztát vagy a cérnametéltet.

 

Gyümölccsel göngyölt pulykamell:

Hozzávalók:
8 szelet pulykamellfilé,
1 koszorú aszalt füge (vagy 30 dkg kimagozott aszalt szilva),
1 ek. olaj,
6 dl félédes vörösbor,
só, őrölt bors,
citrom, szegfűszeg.

Elkészítés:
A fügét szétszedjük, megmossuk, majd a bort ráöntjük, és egy éjszakán keresztül állni hagyjuk. Másnap a gyümölcsöt a borból kivesszük és lecsöpögtetjük. A hússzeleteket a rostjaira merőlegesen bevagdossuk, kissé kiverjük és sóval, borssal megszórjuk. A gyümölcs kétharmadát csíkban rárakjuk, a húst feltekerjük, és a végét behajtva cérnával átkötjük. Forró olajba fektetve a tekercseket körös-körül pirosra sütjük, majd a bort ráöntjük. A maradék gyümölcsöt citromlével, reszelt citromhéjjal, szegfűszeggel fűszerezzük, és puhára pároljuk. A roládokat a zsinegből kibontva a boros, gyümölcsös pecsenyelével tálaljuk és rizzsel körítjük.

 

Deák-torta:

Hozzávalók:
12 dkg cukor,
7 dkg liszt,
7 dkg mandula,
1 dkg édes morzsa,
7 dkg vaj,
6 tojás,
1 citrom héja,
40 dkg kávékrém,
csokoládés bevonóanyag.

Elkészítés:
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A mandulát finomra daráljuk és elkeverjük a liszttel. A habhoz folyamatos keverés közben hozzáadjuk a liszttel elkevert mandulát, a morzsát és végül az olvasztott vajat. Az így kapott masszát tortaformába töltjük és előmelegített sütőbe téve, közepes lángon kisütjük. A kihűlt tésztát három lapba vágjuk, kávékrémmel töltjük, oldalát világos morzsával meghintjük, tetejét csokoládés anyaggal vonjuk e.

 

Borjúropogós:

Hozzávalók:
25 dkg borjúhús,
10 dkg burgonya,
1 vöröshagyma,
1 dl tej,
só, bors, olaj.

Elkészítés:
A húst kétszer megdaráljuk, hozzáadjuk a héjában főtt, szitán áttört burgonyát. A tejjel elkeverjük, hozzáadjuk az apróra vágott (vagy lereszelt) hagymát, sózzuk, borsozzuk, és 1 órát pihentetjük. Lisztezett deszkán lapos szeleteket formázunk belőle, mindkét oldalát meglisztezzük, majd bő, forró olajban kisütjük.

 

Jó étvágyat!

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook