Így változik az ízlésünk a borok terén

Kutatók vizsgálták már, hogy miként változik az ízlése egy embernek az élete folyamán. Arra a következtetésre jutottak, hogy míg egy csecsemő nyelvén 30.000 ízlelőbimbó található, addig egy felnőtt, 20 évesnél idősebb ember ízlelőbimbójának száma ennél már jóval kevesebb. A kor előrehaladtával pedig még ez a szám is drasztikusan lecsökken. Ezért van az, hogy idősebb korunkra sokkal jobban vonzódunk az erőteljesebb ízekhez.

De mi a helyzet a borral? Hogy változik a borízlésünk a korunk előrehaladtával?

A Winefolly ábrája

A Winefolly egy nagyon informatív táblán szemlélteti, mely életszakaszban milyen mértékű, ízű bort fogyasztunk. 7 állomást állapít meg, amit lehet tagadni, lehet szépíteni, de legtöbbünk átmegy ezeken a szakaszokon. Lássuk melyek ezek:

  1. Az édes bor fázis

Ezen mindenki átesik, ezzel kezdődik a “szeretem a bort és iszok is” korszakunk. Nem az a lényeg, hogy valamit igyunk, ami alkohol és ellazulunk tőle, hanem valami finomra vágyunk. És az édes borok ilyenek. Édesek, csalogatóan egyszerűek, könnyedek, összeragad utánuk a szájpadlás, de ezzel indul a borok szeretete. Később, megint visszatérünk az édes ízekre, de ekkor már savakra, gyümölcsös ízre vadászva, tudatában annak, hogy desszertborról van szó, vagy egy félszáraz rizlingről.

  1. Gyümölcsös édes íz

Ennél a fázisnál már kicsit többet keresünk, mint hogy összeragadjon a szánk a sok édes nedűtől. Elkezdünk kacsingatni más borok felé, de még nem merészkedünk a túl száraz, túl komoly tételekhez. Keressük még az édes ízt, de kiegészítve valami gyümölcsössel, könnyedebb ízvilággal, amit jó inni, és ha már beleillatolunk, elönt minket a boldogság. Ilyen borok a Sauvignon Blanc, az Irsai, a Rozé, vagy a Kadarka.

  1. Igazán testes vörösborok korszaka

Megérett az ízlésünk A BORra. Mert az idő elteltével valami többre vágyunk, mint illatolni, gyümölcsös aromákon töprengeni és a boldogságunkat előtérbe helyezve inni. Ekkorra fertőz meg minket a nagyzolás, hogy már nem érjük be a könnyedebb borokkal, nekünk valami brutál testes vörösbor kell, ami berobban a szánkba, elmosva minden olyan ízt, ami nem a pillanatnak való. Képződjenek a vörösvértestek, ez egészséges! Majd megpróbáljuk összehozni a testes borokat a karakteres, fűszeres ételekkel, kísérletezünk évjáratokkal, előjegyzett borokkal, otthoni hosszú-hosszú tárolásokkal, hogy egy napon felbontva elismerően csettintsünk: EZ AZ!

  1. Elegancia kerül előtérbe – Jönnek a Pinot Noir-ok

Ekkorra telik be a pohár. Szeretnénk esténként több pohárkával is meginni, anélkül, hogy fejbe verjen minket, és elnehezülve elaludjunk. Pedig csak egyetlen pohárról van szó! Innentől keressük a borivás értelmét, felértékelődnek a pincészetek kínálatai, a szőlő fajták, a kimunkált boralak, a rejtett illat- és ízjegyek, a harmónia. A bor megválasztása művészetté válik, ami gyakorta átcsap sznobizmusba.

  1. A bubis borok felfedezése

És elérkezik az az idő, mikor a nagy ünnepeken és a Szilveszteren kívül, egyre többet gondolunk a buborékos borok adta élvezetekre, a buborékok által előcsalogatott másodlagos aromák ízvilágára. Itt a pezsgő, gyöngyöző és habzóborok időszaka, amikor egy újabb, izgalmas világ nyílik ki számunkra.

  1. Kézműves borok időszaka

És egyszer csak hallunk olyan borászokról, akik a tömegtermelést hírből sem ismerik. Néhány 100 üveg boron kívül nem is készítenek többet egy-egy kísérleti jellegű borfajtából. Lehet, hogy megismételhetetlen lesz. De az garantált, hogy vegyszert, permetszert, növényvédőt még csak hírből sem ismer a kézműves bor.

  1. Elegem van a borból – a kör bezárul

És elérkezik az idő. Amikor már túl vagyunk több száz üveg boron, ízeken, aromákon, savasságon, színvilágon, esetleg pincék látogatásán, borászati szakirodalmon. Eljött a pillanat, amikor már unjuk. Bor helyett előkerülnek a tömények: pálinka, vodka, esetleg elkalandozunk a sörök világa felé. De még így is tudjuk, mikor, milyen alkalomra mit illik inni, hiszen minden, amin átmentünk, amit megtanultunk a borokról, menthetetlenül beépül az életünkbe. És ez így van jól.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom