Kamrakarma – ezeket az ételeket ne tartsuk a spájzban

Megszokásból te is a spájzban tárolod a paradicsomszószt? Na és mi a helyzet a frissen vásárolt kukoricacsővel? Van néhány étel, amit jobb, ha nem a kamrában, hanem inkább a hűtőben tartasz.

Vannak ételek, amiket egyértelműen a hűtőben kell tárolni, de nagyon sokan tartanak itt olyan élelmiszereket is, amiknek egyáltalán nincs szükségük folyamatos hűtésre. Sőt, ennek ellenkezőjére is van példa, hiszen bizonyos ételeket az emberek többsége a kamrában vagy spájzban tárol, miközben ez egyáltalán nem tesz jót nekik. Könnyen lehet, hogy te is beleestél néhány hibába; az alábbi gyűjteményből kiderült, mit és miért nem jó ötlet a kamra polcain tárolni!

1. Paradicsomszósz

Szinte mindenki a spájzban, egy polcon tárolja a sok-sok paradicsomszószt, amit aztán az év során fokozatosan használ fel. De az igazság az, hogy amint felbontod a dobozát, rögtön a hűtőbe kellene tenned! Ma már mindenhol az egészségesebb összetevőket igyekeznek felhasználni, így míg régen nem lett baja a szósznak a felbontás után, addig ma már kevesebb konzerváló összetevő, például só található bennük. Menj biztosra, és tedd a hűtőbe!

2. Dijoni mustár

Noha nem fog megromlani attól, hogy a polcon tárolod, attól még érdemes inkább a hűtőbe tenned a finom dijoni mustárt. A hideg hatására sokkal jobban képes megtartani erőteljes, finom ízeit, és a minősége sem fog romlani olyan gyorsan, mint ha a melegben tárolnád.

3. Szalámi

Ahogy a csirkét vagy a marhahúst sem tartod a polcon, úgy a különféle szalámikat sem érdemes a spájzban tartani! A melegben ugyanis könnyebben szaporodnak el rajta baktériumok, ezért javasolják, hogy mindig a hűtőbe tedd őket vásárlás után.

4. Kukoricacső

Ha egész cső kukoricát veszel, két opció közül választhatsz: vagy főzd meg azonnal, vagy pedig tedd be a hűtőbe! Egy felmérés során ugyanis kiderült, hogy a kukorica a benne található cukor 50%-át elveszíti, ha melegebb szobahőmérsékleten tárolják.

5. Felbontott üveg bor

Ha megkezdesz egy üveg bort, de nem fogy el teljesen, mindig tartsd hűtőben, és a dugót is tedd vissza rá. Ebben az esetben a hideg hatására még egy napig friss marad az ital, ez ugyanis lelassítja az oxidációs folyamatot, ami a felbontás után elkerülhetetlen megkezdődik.

6. Tortilla

Talán nem is sejtetted, de a tortillák hajlamosak arra, hogy bepenészesedjenek. Szobahőmérsékleten kábé egy hétig maradnak jók, de biztos ami biztos alapon a zacskó felnyitása után tartsd őket hűtőben.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom