Select Page

  • Debrecen időjárása
    Eső
    24°C
     

Karalábéleves, töltött káposzta, vargabéles

Karalábéleves, töltött káposzta, vargabéles

 Karalábéleves:

Hozzávalók:
2 db karalábé
2 db sárgarépa
2 teáskanál ételízesítő
1.25 L víz
200 ml tejföl
2 evőkanál búzaliszt

Elkészítés:
A karalábét, répát meghámozzuk. A karalábét csíkokra vágjuk, a répát felkarikázzuk. Lábosba tesszük őket, hozzáadjuk a delikátot és felöntjük vízzel. Ha kell, sózzuk, de szerintem elég a delikát. Fedővel lefedjük és kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Ha megpuhultak a zöldségek elkészítjük a habarást. A tejfölhöz adjuk a lisztet és simára keverjük. A levéből hozzáadunk, 1 merőkanál levet elkeverjük, és a levesbe csurgatjuk. Forralunk rajta egyet és kész.

 

Töltött káposzta:

Hozzávalók:
70 dkg darált sertéshús
70 dkg rizs
2 fej édeskáposzta
1 sűrített paradicsom
1 fej vöröshagyma
pirospaprika
olaj

Elkészítés:
A káposzta közepét kivágjuk, majd leveleire szedjük, és alaposan megmossuk. Vizet forralunk, kevés sóval ízesítjük, majd néhány percre beletesszük a leveleket. A vöröshagymát felaprítjuk, és kevés olajon megdinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával, majd hozzáadjuk a darált húst és az alaposan átmosott rizst, végül sózzuk ízlés szerint. Összekeverjük az egészet, majd a lecsepegtetett káposztalevelekre ráhalmozunk egy-egy adagot. Feltekerjük a káposztát, a végeit bedugdossuk, így nem jön ki belőle a töltelék.
A fel nem használt káposztaleveleket felcsíkozzuk, és egy fazék aljába szórjuk. Ráfektetjük a tekercseket, és engedjünk rá annyi vizet, hogy éppen ellepje a káposztákat. Addig főzzük, amíg a víz forrni nem kezd. Ekkor a sűrített paradicsomot összekeverjük kis langyos vízzel, ráöntjük a göngyölegekre, és még 25-30 percig főzzük. Ízlés szerint tejföllel tálaljuk.

 

Vargabéles:

Hozzávalók:
40 dkg túró
25 dkg széles metélt
10 dkg porcukor
10 dkg vaj
5 dkg mazsola
4 tojás
2 dl tejföl
1 csomag réteslap
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom
zsemlemorzsa

Elkészítés:
A tésztát főzd meg, bő, forró, enyhén sós vízben. Ha már elég puha szűrd le és keverd el a vaj felével. A túrót törd át egy szitán. A tojásokat válaszd ketté, majd a sárgáját keverd simára a cukrokkal, majd add hozzá a túrót. Reszeld melléjük a citrom héját ízlésednek megfelelő mennyiségben, majd jöhet a mazsola és a tejföl is. A tojásfehérjét verd kemény habbá és ezt is add a keverékhez, majd ha mindenki együtt van, keverd el a tésztával az egészet. Olvaszd meg a maradék vajat. Jöhetnek a réteslapok: fektess egyet a tepsi aljára, majd kend meg vajjal, majd ismételd ezt még meg kettővel. Ha ezzel kész vagy, egyengesd el a tojásos-tésztás keveréket rajtuk, majd ismét jöhetnek a réteslapok, ugyanígy egyenként megvajazva. Miután kész vagy a művelettel, 160-170 fokra előmelegített sütőben süsd szép barnára.

 

Almás sajtsaláta:

Hozzávalók:
10 dkg Hóvirág sajt,
15 dkg füstölt sajt,
2 dl tejföl,
8 dkg trappista sajt,
1 dl kefir,
2 jonatánalma,
3 dkg dióbél,
5 dkg majonéz,
1 tk. mustár,
1 tk. cukor,
só.

Elkészítés:
Az almát félbevágjuk, magházát kiemeljük, a gyümölcs húsát felszeleteljük, majd kockákra vágjuk. A háromféle sajtot különböző méretű kockákra vágjuk. A tejfölben kikeverjük a majonézt és a kefirt. Sóval, mustárral, cukorral ízesítjük. Nagy üvegtálban összekeverjük a sajtokat és az almát, majd beleforgatjuk a majonézmártást. 30 percig érleljük. Durvára vágott dióbéllel megszórva, rozskenyérrel kínáljuk.

Jó étvágyat!

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook