Select Page

  • Debrecen időjárása
    Eső
    24°C
     

Karfiolkrémleves,kelkáposztaegytál,Gundel-palacsinta

Karfiolkrémleves,kelkáposztaegytál,Gundel-palacsinta

 Karfiolkrémleves:

Hozzávalók:
¾ kg karfiol,
¾ l csirkehúsleves (kockából),
1 ek. olaj,
2 dl főzőtejszín,
só, őrölt bors,
őrölt szerecsendió.

Elkészítés:
A megtisztított, rózsáira bontott karfiolt néhány percig olajon párjuk, majd felöntjük a levessel, és lefedve lassú tűzön puhára főzzük. Ha kész, beleöntjük a tejszínt, és kis adagokban teljesen simára mixeljük. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, pirított kenyérkockával tálaljuk.


Kelkáposztaegytál:

Hozzávalók:
20 dkg rövidmetélt,
só,
40 dkg kelkáposzta,
1 nagyobb fej vöröshagyma,
2 chilipaprika,
3 kk. olaj,
4 ek. sűrített paradicsom,
1 citrom leves,
pirospaprika, bors,
1 csokor petrezselyem.

Elkészítés:
A tésztát sós vízben megfőzzük, melegen tartjuk. Forró olajban megpároljuk a csíkokra vágott kelkáposztát, a kockákra vágott vöröshagymát és a chilipaprikát. Összekeverjük a sűrített paradicsommal és a citromlével. Fűszerezzük, megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel. A főtt tésztával tálaljuk.


Gundel-palacsinta:

Hozzávalók 12 palacsintához:
a töltelékhez:
1,5 dl rum,
40 g mazsola,
20 g cukrozott narancshéj,
180 g dióbél,
1 dl tejszín,
120 g cukor,
törött fahéj,
A csokoládémártáshoz:
2,5 dl tej,
vanília,
100 g csokoládé,
1,5 dl tejszín,
3 tojássárgája,
80-100 g cukor,
50 g kakaópor,
15 g liszt,
5 cl tej,
50 g vaj (pirításhoz).

Elkészítés:
Előző nap áztassuk rumba a mazsolát és a vékony csíkokra vágott, cukrozott narancshéjat. A diót ledaráljuk. A tejszínt felforraljuk, hozzátesszük a diót, cukrot, parányi fahéjat, a mazsolát és a narancshéjat, és 1-2 percig főzzük – kevés tejet adva hozzá -, míg kenhető pépet kapunk. Ha lehűlt, elkeverjük benne a rum felét. Ezután 12 palacsintát sütünk, a tölteléket rátesszük és feltekerjük.
A mártáshoz a tejet cukorral és vaníliával felforraljuk, a csokoládét kis edényben felolvasztjuk, a tejszínből kemény habot verünk. Aztán a tojássárgáját cukorral, majd kakaóporral, kevés liszttel, hideg tejjel habosra keverjük. Hozzáadjuk a csokoládét, majd habverővel gyors keverés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a forró tejet, forrpontig hevítjük, de nem forraljuk fel. A tűzről levéve a mártást még egy ideig keverjük, majd a tejszínhabhoz vegyítjük, végül hozzáadjuk a rum másik felét. A megtöltött palacsintákat mindkét oldalán serpenyőben, vajon ropogósra pirítjuk, tűzálló tálra téve ráöntjük a forró mártást.


Tökfőzelék:

Hozzávalók:
1 kg gyalult tök
2 púpos ek liszt
3 ek olaj
1 tk őrölt pirospaprika
2 tk só
1 késhegynyi bors
3 dl tejföl
2 tk kapor vagy egy kis csokor friss

Elkészítés:
A gyalult tököt egy tálba tesszük. Nagyon kevés vizet öntünk alá, kb. 1-1,5 dl, mert még a tök is fog engedni, majd sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon főzzük puhára. A kaprot megtisztítjuk, és apróra vágjuk, majd beleszórjuk a főzelékbe.
A lisztet az olajon megpirítjuk, majd a tűzről levéve beleszórjuk a pirospaprikát. Kevéske vízzel csomómentesre keverjük. Belekanalazzuk a tejfölt és átkeverjük. Folyamatosan kevergetve beleöntjük a rántást, majd hagyjuk felforrni.

Jó étvágyat!

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook