Válassza az Oldal lehetőséget

  • Debrecen időjárása
    Részben napos
    19°C
     

Kelbimbóleves, kapros halragu, csokoládébomba

Kelbimbóleves, kapros halragu, csokoládébomba

 Kelbimbóleves:

Hozzávalók:
25 dkg kelbimbó,
1-1 szál sárga- és fehérrépa,
1 dl tejföl,
1 ek. liszt,
1 ek. olaj,
só, pirospaprika,
majoránna, ételízesítő.

Elkészítés:
A zöldséget megtisztítjuk. A sárga- és fehérrépát felkarikázzuk, a nagyobb kelbimbókat félbe- vagy negyedbe vágjuk. Megforrósított olajon 1 percig pirítjuk a kétféle répát, meghintjük pirospaprikával, majd felöntjük 8 dl vízzel. Beletesszük a kelbimbót is. Sóval, ételízesítővel, morzsolt majoránnával ízesítjük. Felforraljuk, majd fedő alatt, kis lángon megfőzzük. A tejfölbe csomómentesre keverjük a lisztet és a levest behabarjuk.

 

Kapros halragu:

Hozzávalók:
40 dkg tengeri halfilé,
2 csemegeuborka,
1 dl tejföl,
1 fej hagyma,
1 csokor kapor,
1 ek. citromlé, só,
hal-fűszerkeverék,
színes bors.

Elkészítés:
A tengeri halfilét nagyobb kockákra vágjuk. Citromlével megcsöpögtetjük. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a halat, sóval, halfűszerkeverékkel ízesítjük. Hozzáadjuk a felkarikázott csemegeuborkát. Frissen vágott kaporral és őrölt színes borssal fűszerezzük. Fedő alatt 2 percig pároljuk, majd belekeverjük a tejfölt is és összemelegítjük. Párolt rizzsel körítjük.

 

Csokoládébomba:

Hozzávalók:
25 dkg babapiskóta,
15 dkg porcukor,
20 dkg vaj,
3 tojás,
3 dkg kakaó,
20 szem rumos meggy,
3 dl tejszín.

Elkészítés:
A vajat a cukorral és a 3 tojássárgájával habosra keverjük. Hozzáadjuk a kakaót és a keményre vert tojásfehérjét. Beleforgatjuk a rumos meggyet. A krémből üvegtál aljára kenünk egy réteget, majd egysornyi piskótával lefedjük. Ismét krém, majd piskóta következik, egészen addig, amíg a piskóta el nem fogy. Ezután hűtőszekrénybe tesszük, és lehűtjük. Tálalás előtt cukrozott, felvert tejszínhabbal díszítjük.

 

Kelkáposzta-főzelék:

Hozzávalók:
1 közepes fej kelkáposzta
fél kg krumpli
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
kevés köménymag

őrölt bors
kevés petrezselyemzöld
1 ek olaj
1 ek liszt
1 kk őrölt pirospaprika
kevés leves alaplé.

Elkészítés:
A káposztát megmossuk, majd csíkokra, vagy kocákra vágjuk. Ha idősebb káposztát fogtunk ki, forrázzuk le, mert íze kesernyés maradhat. Kevés forró olajon a köményt kipattogtatjuk, majd hozzáadjuk az apróra darabolt hagymát, és rányomjuk a fokhagymát is. Felöntjük leves alaplével, és hozzátesszük a kelkáposztát. Sózzuk, borsozzuk, hozzátesszük az őrölt pirospaprikát. Az alaplevet pótoljuk, ha szükséges annyival, hogy éppen ellepje a káposztát. Fedő alatt főzzük. 15 perc után hozzáadjuk a felkockázott krumplit is, és visszatesszük rá a fedőt. Kevés olajon lisztből zsemleszínű mártást készítünk, felöntjük hideg vízzel, simára keverjük, majd hozzáadjuk a főzelékhez. A petrezselyemzöldet is a főzelékhez keverve felforraljuk, és ha szükséges utánízesítjük.

 

Jó étvágyat!

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook