Válassza az Oldal lehetőséget

  • Debrecen időjárása
    Részben napos
    19°C
     

Kemencés bableves, sertéssült zsemlegombóccal, kakaós palacsinta

Kemencés bableves, sertéssült zsemlegombóccal, kakaós palacsinta

 Kemencés bableves:

Hozzávalók:
40 dkg lóbab,
1 füstölt csülök,
30 dkg füstölt libamell,
2 fej hagyma,
2 szál sárgarépa,
2 gerezd fokhagyma,
1 tk. pirospaprika, só, bors.

Elkészítés:
A babot, a kétféle húst beletesszük egy nagy fazékba és felöntjük 4 liter vízzel. Kemencébe (vagy sütőbe) tesszük és alacsony hőmérsékleten 3 órát sütjük. A csülköt kivesszük, a húst a csontról lefejtjük és nagyobb darabokra vágjuk. Ugyancsak feldaraboljuk a libamellet. Visszatesszük a húst, beletesszük a megtisztított, de egészben hagyott sárgarépát, a hagymát és a fokhagymát. Pirospaprikával, borssal, ha szükséges sóval ízesítjük, majd további 1 órát sütjük. A levest leszűrjük, a répát, hagymát és fokhagymát, kevés babot a lével együtt összeturmixoljuk. Visszatesszük a húst és a többi babot, ha szükséges átmelegítjük. Kevés ecettel ízesítve kínáljuk.

 

Sertéssült zsemlegombóccal:

Hozzávalók:
80 dkg lapocka vagy karaj,
20 dkg sertéscsont,
5 dkg zsír,
1 hagyma,
1 gerezd fokhagyma,
só, köménymag.
a zsemlegombóchoz:
8 zsemle,
4 dkg vaj,
2,5 dl tej,
2 tojás,
10 dkg liszt,
só, fél csokor petrezselyem.

Elkészítés:
A húst megsózzuk, köménymaggal megszórjuk, fokhagymával bedörzsöljük. Tűzálló tálba zsírt, felaprózott csontot, szeletekre vágott hagymát teszünk, kevés vizet öntünk hozzá, belehelyezzük a húst, és a sütőben, sűrűn locsolgatva 1-1,5 órát sütjük. Zsemlegombóccal, esetleg párolt káposztával körítjük, a leszűrt pecsenyelevet mártásoscsészében tálaljuk a hús mellé. A zsemlegombóchoz a finomra vágott petrezselymet vajon megpirítjuk, leöntjük vele a kockára vágott zsemlét, majd ráöntjük a tejben elkevert tojást. Hozzáadjuk a lisztet, megsózzuk, az egészet jól összegyúrjuk, gombócokat formálunk belőle, sós vízben, lassú tűzön 8 percig főzzük, lapátkanállal kivesszük.

 

Sós rakott palacsinta:

Hozzávalók:
a palacsintához:
20 dkg liszt,
2 tojás,
3 dl tej,
2 dl szódavíz,
só, olaj;
a töltelékhez:
2 fej vöröshagyma,
1 dl tejföl,
10 dkg füstölt sajt,
1 dl húsleves,
2 tk. liszt,
olaj, só, bors.
(de készíthetjük maradék darált főtt vagy sült hússal, májkrémmel, sonkával, pörkölttel is)

Elkészítés:
A tésztáhozvalókat csomómentesre keverjük és fél órát állni hagyjuk. Kiolajozott serpenyőben vékony palacsintákat sütünk. A töltelékhez megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Meghintjük liszttel, megpirítjuk, majd felöntjük a húslevessel. Belekeverjük a tejfölt, a reszelt füstölt sajtot. Sóval, borssal ízesítjük. A hagymás sajtmártással megkenjük a sós palacsintákat, egymásra helyezzük és sütőben átmelegítjük. Úgy szeleteljük, mint a tortát.

Jó étvágyat!

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook