Válassza az Oldal lehetőséget

  • Debrecen időjárása
    Főleg felhős
    19°C
     

Kukoricaleves, csőben sült pulykamell, citromtorta

Kukoricaleves, csőben sült pulykamell, citromtorta

 Kukoricaleves:

Hozzávalók:
4 nagyobb szem burgonya,
30 dkg mirelit kukorica,
1 fej hagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 l zöldségerőleves,
0,5 dl tejszín,
olaj, só,
fehér bors, friss kapor.

Elkészítés:
Olajon üvegesre pároljuk a megtisztított, kockára vágott hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a megtisztított, kockára vágott burgonyát, felöntjük a levessel és puhára főzzük. Egy merőkanálnyi burgonyát kiveszünk és félretesszük, a többit a levessel együtt összeturmixoljuk. Beletesszük a fagyasztott kukoricát, sózzuk, borsozzuk és kb. 5 percig főzzük. Visszatesszük a burgonyát, tejszínnel finomítjuk és összemelegítjük, de már nem forraljuk. Frissen vágott kaporral meghintve tálaljuk.

 

Csőben sült pulykamell:

Hozzávalók:
4 szelet pulykamellfilé,
2 szelet gépsonka,
1 tojássárgája,
10 dkg mirelit brokkolirózsa,
8 dkg margarin,
3 ek. liszt,
2 dl tej,
4 dkg trappista sajt,
só, reszelt szerecsendió,
néhány bazsalikomlevél.

Elkészítés:
A mirelit brokkolirózsákat sós vízben megpároljuk. A pulykamellfilét kiveregetjük, besózzuk és 4 dkg megforrósított margarinon mindkét oldalon megsütjük. A serpenyőből kivesszük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a csíkokra vágott sonkát és a szintén csíkokra metélt bazsalikomleveleket. Félretesszük. A maradék megforrósított margarinon megpirítjuk a lisztet. Felöntjük a tejjel, csomómentesre keverjük és besűrítjük. Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Langyosra hűlve belekeverjük a tojássárgáját. A pulykamellet tűzálló tálba fektetjük, ráhalmozzuk a leszűrt brokkolit és a pirított sonkát. Leöntjük a besamelmártással, megszórjuk a reszelt sajttal és kb. 20 percig forró sütőbe toljuk. Hasábburgonyával körítjük.

 

Citromtorta:

Hozzávalók:
A piskótához
5 db tojás
5 ek cukor
5 evőkanál finomliszt
1 csomag sütőpor
A krémhez
4 db tojássárgája
20 dkg cukor
1 teáskanál víz
1 db citrom (leve és reszelt héja)
1.5 evőkanál finomliszt
25 dkg margarin (vagy vaj)

Elkészítés:
A piskótához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk apránként a cukrot, óvatosan belekeverjük a tojássárgákat. A lisztbe belekeverjük a sütőport. Kézzel (nem robotgéppel) keverjük a tojásos masszához a lisztet. Papírral bélelt, liszttel megszórt tortaformában sütjük. A krémhez először egy edénybe felteszünk vizet forrni. Egy másik fémedénybe, amibe a krémet készítjük, a tojássárgáját összekeverjük a cukorral, hozzáreszeljük a megmosott citrom héját, majd hozzáadjuk a citrom levét és a vizet. Összekeverjük, és végül beletesszük a lisztet. Gőz felett sűrűsödésig főzzük. Alaposan kihűtjük, és hozzáadva a margarint, habosra keverjük. A piskótát kettévágjuk megtöltjük a krémmel, egy keveset félreteszünk a torta körbekenéséhez és díszítéséhez.

 

Rokfortos karfiolsaláta:

Hozzávalók:
10 dkg rokfort (márvány) sajt,
1 fej karfiol,
4 tojás,
1 dl tejföl,
2 dl joghurt,
fél csokor kapor,
só, citromlé,
borókabogyó.

Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük. Megtisztítjuk és hosszában négyfelé vágjuk. A megtisztított karfiolt apró rózsákra szedjük, és sóval, citromlével, borókabogyóval ízesített vízben megpároljuk. Ebben a lében hagyjuk kihűlni. A tejfölt elkeverjük a joghurttal és a reszelt rokfort sajttal. A karfiolt lecsöpögtetjük, tálra helyezzük, leöntjük a sajtmártással és meghintjük a frissen vágott kaporral. Köré rakjuk a keménytojás-cikkeket és hatmagos kenyérrel kínáljuk.

Jó étvágyat!

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook