Select Page

  • Debrecen időjárása
    Záporok
    24°C
     

Lencsegulyás,Makói hagymás szelet,képviselőfánk

Lencsegulyás,Makói hagymás szelet,képviselőfánk

 Lencsegulyás:

Hozzávalók:
1 kis füstölt csülök csonttal együtt,
30 dkg marhalábszár,
40 dkg lencse,
2 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
2 szál sárgarépa,
só, bors, babérlevél, pirospaprika.

Elkészítés:
A lencsét 1 éjszakán át 1 l hideg vízben áztatjuk. Másnap a füstölt csülköt 1,2 l vízben feltesszük főni. 25 perc múlva hozzáadjuk a kockára vágott marhahúst, a karikára vágott hagymát. Újabb 25 perc múlva hozzáadjuk a leszűrt lencsét, a felkarikázott sárgarépát. Sóval, borssal, babérlevéllel, pirospaprikával ízesítjük. Készre főzzük. A csülköt kivesszük a levesből, a húst a csontról lefejtjük és csíkokra vágjuk. Visszatesszük a levesbe.

Makói hagymás szelet:

Hozzávalók:
60 dkg bélszín vagy vesepecsenye,
1 kg vöröshagyma,
25 dkg zsír,
2,5 dkg só,
2,5 dkg bors,
5 dkg liszt,
5 adag tört burgonya,
1 adag káposztasaláta.

Elkészítés:
Az érlelt bélszínt felszeleteljük (érlelés: pácolt olaj, mustár, bors), sózzuk, borsozzuk, kissé kiklopfoljuk. Natúrszeletként megsütjük, a hagymát vékony karikákra vágjuk, liszttel megszórjuk, és bő, forró zsírban ropogós aranysárgára sütjük. A tört burgonyát tálra tesszük, ráhelyezzük a hússzeleteket, bőven megszórjuk hagymakarikával, káposztasalátával díszítjük.

 

Képviselőfánk:

Hozzávalók:
A tésztához:
2,5 dl víz
20 dkg margarin
1 teáskanál kristálycukor
1 kávéskanál finom szemű só
20 dkg búzafinomliszt
5 db közepes méretű tojás
A krémhez:
4 db tojássárgája
5 dl tej
4 evőkanál búzafinomliszt
5 evőkanál porcukor
2 csomag vaníliás cukor
A tejszínhabhoz:
5 dl tejszín

Elkészítés:
A vizet a margarinnal, a cukorral és sóval összekeverjük, és felforraljuk közepes lángon. Ha már elolvadt a margarin és a cukor, hozzáadjuk a lisztet, és folyamatosan keverjük, amíg besűrűsödik. Kivesszük a tésztát a lábasból egy hideg tálba, pár percet hűlni hagyjuk, majd robotgéppel belekeverjük az tojásokat. A tésztát habzsákba töltjük, és kb. nagyobb dió méretű tésztákat nyomunk sütőpapírral bélelt tepsibe, de ne túl közel nyomjuk egymáshoz a halmokat, mert sütés közben meg fognak nőni a fánkok. A légkeveréses sütőt 180 C fokra előmelegítjük, és kb. 15-20 perc alatt (megnő és a külseje megkérgesedik) megsütjük, majd mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 160 C fokra, és további 15-20 percig szárítjuk. Az elkészült süteményeket kivesszük, és hagyjuk kihűlni. Elkészítjük a vaníliakrémet: a tojások sárgáját elkeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral egy lábosban robotgéppel, majd a lisztet evőkanalanként hozzáadagoljuk. A tejet apránként öntjük hozzá, hogy szépen elvegyüljön a lisztes-tojásos masszával. Lassú tűzön kezdjük főzni a krémet folyamatos keverés mellett. Ha besűrűsödött a krémünk, levesszük a tűzről, és néha megkeverve lehűtjük. Amíg hűl a vaníliakrém, elkészítjük a tejszínhabot. A kihűlt vaníliakrémbe belekanalazunk 3-4 nagyobb evőkanál tejszínt, és a mixerrel alaposan elkeverjük benne, így krémesebb lesz az állaga. A kihűlt fánkok tetejét levágjuk. Habzsákba töltjük először a vaníliakrémet, és mindegyik fánk aljába nyomunk a vaníliakrémből, majd a tetejére a tejszínt, és rátesszük a tésztakalapokat. Megszórhatjuk a tetejét porcukorral.

 

Jó étvágyat!

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook