Select Page

  • Debrecen időjárása
    Eső
    24°C
     

Marhahúsleves,főtt marhahús,sajtmártás,burgonyakrokett,fahéjas virágok

Marhahúsleves,főtt marhahús,sajtmártás,burgonyakrokett,fahéjas virágok

 Sajtmártás:

Hozzávalók:
2 dl tej

őrölt fehérbors
1 evőkanál liszt
10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:
A 2 dl tejet felmelegítjük. Ízesítjük sóval, borssal, majd a lisztet és a reszelt sajtot is hozzáadjuk. Alacsony lángon sűrű keverés mellett szósszá főzzük.

Burgonyakrokett:

Hozzávalók:
30 dkg burgonya,
20 dkg liszt,
2 tojás,
4 dkg zsemlemorzsa,
olaj, só,
reszelt szerecsendió.

Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, majd burgonyanyomóval összetörjük. A tojást szétválasztjuk, a sárgáját a burgonyapürébe keverjük, a fehérjét kemény habbá verjük. Nagy, laza mozdulatokkal a masszába keverjük a lisztet. Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Végül hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszából diónyi darabokat kicsippentünk, hengerré formáljuk és zsemlemorzsába hempergetjük. Bő, forró olajban kisütjük.


Fahéjas virágok:

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
35 dkg liszt,
1 tojás,
20 dkg margarin,
12 dkg cukor,
12 dkg ribizlizselé,
1 teáskanál sütőpor,
2 teáskanál őrölt fahéj,
csipetnyi só.

Elkészítés:
A lisztet a margarinnal, kristálycukorral, tojással, sütőporral, sóval és a fahéjjal omlós tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva 2 órára hűtőszekrénybe tesszük. A tésztát lisztezett deszkán 3 mm vastagra nyújtjuk és kb. 5 cm átmérőjű virágokat vagy csillagokat szúrunk ki belőle. Az alakzatok felét kisebb méretű csillagokkal kiszúrjuk. A tésztát 200 fokos sütőben 10-12 perc alatt kisütjük. A lyukas alakzatokat porcukorral megszórjuk, a teli virágokat ribizlizselével megkenjük. Ráillesztjük a cukros „peremet” és kissé összenyomjuk.


Paradicsomos omlett:

Hozzávalók:
6 tojás,
1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 kis darabka kecskesajt,
2 ek. tej,
2 paradicsom,
só, bors, szerecsendió,
fél csokor petrezselyem,
olaj.

Elkészítés:
Serpenyőben felforrósítunk 3 ek. olajat, megpirítjuk rajta az apró kockára vágott hagymát és az összezúzott fokhagymát, hozzáadjuk a vékony karikára vágott paradicsomot. A tojást az apróra vágott petrezselyemmel, sajttal, sóval, borssal, szerecsendióval összekeverjük és a hagymás paradicsomhoz adjuk. Megkeverjük, és vigyázva, hogy le ne égjen, készre sütjük az omlettet.

Jó étvágyat!

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook